GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 25-05-2021 om 15:55 uur
Laatst gewijzigd op: 25-05-2021 om 16:30 uur

Waarom vaccineren in de buurt niet altijd lukt

In een aantal GGD-regio’s waaronder die van de GGD Hart voor Brabant kunnen mensen die een uitnodiging hebben ontvangen wel een afspraak maken maar kunnen zij niet op de korte termijn op de voor hen dichts bij zijnde locatie geprikt worden. Soms komen er onverwachts extra plekken beschikbaar binnen onze regio omdat mensen afzeggen of omdat er last minute een doses extra vaccins wordt geleverd.

Er is op alle locaties in onze regio al flink opgeschaald, voor zover de leveringen van vaccins dat toelaten. Als mensen bellen voor een vaccinatieafspraak kunnen zij helaas niet altijd een afspraak in de buurt krijgen. Dit komt omdat er op dat moment in het systeem geen afspraken meer beschikbaar zijn op de dichtstbijzijnde locatie. Dit heeft twee reden:

  1. Ten eerste krijgen we als GGD door het RIVM steeds een vaccin quotum toegewezen voor uitsluitend de komende 3 weken. Voor die aankomende 3 weken kunnen we dan nieuwe afsprakenroosters (voor eerste prikken) openzetten. Voor ná die periode van drie weken mogen we vooraf nog geen afsprakenroosters voor eerste prikken openzetten. Het kan voorkomen dat op een locatie alle open plekken eerder zijn gevuld dan dat we nieuwe afsprakenroosters mogen openzetten. Op zo’n moment krijgen mensen dus een afspraak op een alternatieve locatie aangeboden, tot het moment dat we weer nieuwe afspraken mogen openzetten.
  2. Ten tweede geldt voor het hele land dat alle vaccinatielocaties open staan voor alle Nederlanders. Je kan dus vanuit Amsterdam een afspraak boeken in Tilburg. Ook in de andere regio’s zijn er mensen die niet meteen in hun eigen regio gevaccineerd kunnen worden. We zien dat veel mensen bereid zijn een stuk te rijden om snel gevaccineerd te kunnen worden. Op het moment dat mensen een uitnodiging ontvangen, bellen ze vaak dezelfde avond. Dan zitten veel locaties al snel vol. Dat geldt zeker in onze regio waar een bovengemiddelde vaccinatiebereidheid blijkt te zijn.

Er komen echter door nieuwe vaccinleveranties tussendoor regelmatig extra plekken beschikbaar op korte termijn. Wil je graag in de buurt gevaccineerd worden, dan raden wij je aan om met het Landelijke Afsprakencentrum te bellen. Je kunt dan in overleg kijken of er nieuwe afspraken beschikbaar komen, bijvoorbeeld door uitval of extra levering van vaccins.