GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 02-03-2021 om 09:58 uur
Laatst gewijzigd op: 25-05-2021 om 16:14 uur

Inplannen vaccinatie op korte termijn niet altijd mogelijk

In een aantal GGD-regio’s waaronder die van de GGD Hart voor Brabant kunnen mensen die een uitnodiging hebben ontvangen wel een afspraak maken maar kunnen zij niet op de korte termijn op de voor hen dichts bij zijnde locatie geprikt worden. Soms komen er onverwachts extra plekken beschikbaar binnen onze regio omdat mensen afzeggen of omdat er last minute een kleine doses extra vaccins wordt geleverd.

Er zijn drie opties:

  • Je blijft proberen en kijkt of er afspraken alsnog beschikbaar komen (door uitval of extra levering).
  • Je reist verder naar een vaccinatielocatie waar wel ruimte is.
  • Je wacht langer tot er meer vaccin beschikbaar is.

Ouderen die zo snel mogelijk gevaccineerd willen worden, raden wij aan om met het Landelijke Afsprakencentrum te bellen en, in overleg, te kijken naar een vaccinatiemogelijkheid op een andere locatie waar nog wel ruimte is voor afspraken. Dit zal helaas wel tot gevolg hebben dat de reisafstand naar deze locatie groter is.

Reden voor het tekort aan vaccin is dat op landelijke niveau het aantal vaccinatieafspraken (en dus beschikbare vaccins per regio) wordt bepaald. De afsprakentijden worden vervolgens verdeeld over alle GGD’en van heel Nederland waarbij rekening wordt gehouden met de omvang van de inwonersaantallen van een bepaalde leeftijdsgroep. Dit gebeurt op basis van CBS-statistieken. Op basis hiervan wordt per regio gekeken hoeveel afspraken er op een dag mogen worden ‘opengezet’. Een regio met veel ouderen krijgt dus (relatief) meer afspraak mogelijkheden.

Deze verdeelsleutel lijkt niet helemaal aan te sluiten op de vraag. Oorzaken hiervan kunnen zijn:

  • Als de vaccinatiebereidheid in een bepaalde regio (aanzienlijk) hoger is dan 85% dan zitten de afspraken snel vol en is het op korte termijn niet mogelijk om een afspraak te maken.
  • Omdat mensen zelf mogen aangeven waar zij gevaccineerd willen worden, kan het zijn dat in een regio afspraken zijn gemaakt voor mensen die uit een andere regio komen.

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat er een aanpassing komt van die landelijke verdeelsleutel.

Om de huidige  achterstand zo snel mogelijk in te lopen, worden op dit moment geen nieuwe uitnodigingen aan de volgende groep ouderen verstuurd.