GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 04-02-2021 om 17:00 uur
Laatst gewijzigd op: 04-02-2021 om 17:19 uur

Dit deed de GGD Hart voor Brabant om rijen buiten bij vaccinatielocaties te voorkomen

Woensdag 3 februari was het erg druk op onze vaccinatielocaties. Er stonden mensen buiten te wachten. De GGD Hart voor Brabant nam meteen maatregelen om ervoor te zorgen dat er geen rijen meer zijn van mensen die buiten wachten.

“Het is altijd de insteek geweest dat mensen binnen kunnen wachten tot ze aan de beurt zijn”, zegt Thérèse Claassen, waarnemend Directeur Publieke Gezondheid van GGD Hart voor Brabant. “Woensdagochtend liep dat echter spaak omdat mensen veel te vroeg waren voor hun afspraak en niet in de auto maar alvast in de rij wachtten op hun beurt. Sommige kwamen een uur te vroeg. Daarnaast bleek het doorloopproces van de vaccinatie langzamer GGD te verlopen dan verwacht omdat ouderen vaker advies nodig hebben van de dokter die altijd aanwezig is op locatie.”

Menselijke maatregelen maken verschil

“Daarom hebben we een aantal maatregelen genomen”, aldus Claassen: “Als ouderen bellen met het landelijke telefoonnummer om een afspraak te plannen voor een vaccinatie, wordt daar al gevraagd uiterlijk tien minuten voor aanvang aan te komen. Maar we begrijpen heel goed dat juist ouderen er behoefte aan hebben om echt op tijd aan te komen en geen haast te hebben. Verkeersregelaars vragen daarom aan de bezoekers ter plaatse om tot 5 minuten voor de afspraak in de auto te wachten. Daarnaast hebben we binnen gezorgd voor meer wachtruimte en nemen we meer tijd per vaccinatie door meer vaccinatiestraten per locatie open te zetten. Voor de zekerheid hebben we tenten geregeld bij de ingang. We hopen dat die eigenlijk niet nodig zijn.”

Deze maatregelen maakten verschil. Er waren donderdag geen rijen meer bij de vaccinatielocaties 's-Hertogenbosch en Veghel. Of zoals de Telegraaf schrijft: "Bij de Brabanthallen in Den bosch (...) verloopt alles donderdag op rolletjes (...)"