GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 25-01-2021 om 16:20 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Datadiefstal gGD

Deze week zijn wij allemaal opgeschrikt door het bericht over het onzorgvuldig omgaan met bijzondere persoonsgegevens en het stelen van data uit de landelijke GGD-systemen. De politie heeft mensen in deze zaak gearresteerd en doet nog volop landelijk onderzoek. De omvang van de zaak is nog niet helemaal duidelijk. Voor zover tot nu toe bekend, zijn er geen directe medewerkers van GGD Hart voor Brabant betrokken bij het online aanbieden van persoonlijke gegeven uit onze systemen.

Uitzoeken

“Deze zaak raakt ons allemaal”, aldus Thérèse Claassen, waarnemend directeur Publieke Gezondheid GGD Hart voor Brabant. “Zowel inwoners van onze regio als onze betrokken GGD medewerkers. Het feit dat er onzorgvuldig is omgegaan met persoonsgegevens en dat er data zijn gestolen uit onze GGD-systemen moet worden uitgezocht en opgelost. Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat dezelfde systemen ons enorm helpen in de bestrijding van de coronapandemie.”

Extra controle

“Naast het doorvoeren van de landelijke maatregelen, kijken we als regionale GGD kritisch naar het veiliger maken van de ICT-systemen en ons personeelsbeleid. Na de landelijke signalen hebben we intern een extra controle uitgevoerd en toegang van medewerkers tot verschillende systemen onder een vergrootglas gelegd. Daar kwamen geen bijzonderheden uit die afweken van de landelijke afspraken.”

Meer informatie

Wat is er nu bekend en wat doet de GGD op landelijk en regionaal niveau? Lees hier het volledige bericht op de website van GGD GHOR NL. 

Met wie kan ik contact opnemen voor vragen en klachten?

Heb je vragen dan adviseren wij je om eerst de landelijke lijst met veel gestelde vragen goed door te nemen. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij, neem dan contact op met het landelijke nummer voor deze datadiefstal  085 -130 82 26. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 9:00 uur tot 21:00 uur.

Eigen gegevens inzien of wijzigen?

Wil je weten welke persoonsgegevens GGD Hart voor Brabant van jou heeft? Of wil je van een ander recht op privacy gebruikmaken? Inwoners van de regio Hart voor Brabant kunnen een verzoek indienen om hun gegevens te bekijken. Ook kun je aanvragen of het gebruik, vermelden of bewaren van persoonlijke gegevens kan worden aangepast. Het is belangrijk om te weten dat de GGD een wettelijke bewaarplicht heeft van bepaalde gegevens. Dus per geval zal gekeken moeten worden wat er mogelijk is. Op de website van GGD Hart voor Brabant vind je via onderdeel corona bij veel gestelde vragen de link naar privacy en corona. Daar is een formulier persoonsgegevens om een aanvraag te kunnen doen.