GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-12-2020 om 16:33 uur
Laatst gewijzigd op: 22-12-2020 om 16:49 uur

Start pilot thuistesten

Bij de COVID 19 testlocatie Tilburg van GGD Hart voor Brabant kunnen volwassen bezoekers vanaf 23 december meedoen met een onderzoek naar thuis testen. Het gaat om een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Amphia Ziekenhuis en laboratorium voor medische microbiologie Microvida.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de resultaten van thuis zelf afgenomen sneltesten overeenkomen met de resultaten van een PCR test. Ook wordt gekeken of testen in de thuissituatie veilig en betrouwbaar ingezet en afgelezen kunnen worden door mensen zonder medische laboratorium ervaring. De resultaten zullen worden vergeleken met een eerder uitgevoerde snelteststudie onder medisch personeel.

Deze studie kan een volgende stap betekenen in de inzet van thuistesten. Maar voordat we echt zover zijn is nog veel nader onderzoek nodig.

Het onderzoek gaat als volgt plaatsvinden. Een bezoeker van de GGD-testlocatie Tilburg die wil deelnemen aan het onderzoek, krijgt op de locatie gewoon de gebruikelijke PCR test. Daarna ontvangt de deelnemer een informatieformulier, een testpakketje met een COVID-19 antigeen sneltest, een afnamewat en een instructieboekje. Daarin staat hoe de zelftest werkt en hoe je het resultaat kan aflezen. Iedere deelnemer krijgt per e-mail een vragenlijst toegestuurd, waarin het resultaat van de sneltest kan worden ingevuld.

De bedoeling is dat de test meteen bij thuiskomst wordt gedaan. De deelnemer gebruikt hiervoor de neuswat maar deze hoeft minder diep als die in de teststraat. Voor vragen over het uitvoeren van de test is een telefonische helpdesk beschikbaar. Voor inhoudelijke vragen over de testresultaten nemen deelnemers zelf contact op met de GGD.

De onderzoeksgroep verwerkt de resultaten om zo te bepalen of de test even betrouwbaar is in een thuisomgeving als in het laboratorium. Het streven is om begin januari klaar te zijn met het onderzoek.

Voor PERSvragen bel: 088 368 7710
08:30 tot 17:00 uur