GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 10-12-2020 om 16:00 uur
Laatst gewijzigd op: 10-12-2020 om 16:17 uur

Scabiës | Schurft in een studentenhuis? Informeer elkaar!

Scabiës. In de volksmond noemen we het schurft. Schurft is vervelend, maar kan geen kwaad. Het is wel besmettelijk. Je geeft schurft redelijk gemakkelijk door. Heb jij schurft? Vertel het je huisgenoten. Bel ook de vrienden met wie je uren op de bank zat. Zo voorkom je dat je vrienden het ook weer doorgeven.

Schurft is een besmettelijke huidziekte. Het is vervelend maar niet gevaarlijk. Mensen schamen zich vaak als blijkt dat ze schurft hebben. Schurft wordt gezien als vies en onhygiënisch. Maar zo makkelijk is het niet: iedereen kan het krijgen. En als je het hebt moet je zo snel mogelijk zalf smeren om de schurft te bestrijden.

Iedereen kan het krijgen en sámen kom je er vanaf

Schurft kan helemaal genezen worden. Je kunt wel opnieuw schurft krijgen als je de behandeling niet nauwkeurig uitvoert, of omdat iemand uit jouw omgeving niet mee behandeld is. Want als je een keer scabiës in je huis hebt is het belangrijk dat je met je hele huis aan de slag gaat om er vanaf te komen.

Wat zijn de symptomen van schurft?

Je kunt schurft zelf niet zien. Daar zijn de beestjes te klein voor. De klachten waaraan je schurft kunt herkennen zijn:

  • Jeuk die steeds erger wordt. Iemand kan overal op het lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en ’s nachts.
  • Blaasjes en rode bultjes, bijvoorbeeld tussen de vingers, op de polsen en voeten. Soms zijn de gangetjes te zien die de mijt gegraven heeft. Het lijken dan rode streepjes.
  • Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen.

Krijgt iemand voor het eerst schurft? Dan is de tijd tussen besmet raken en klachten krijgen 2 tot 6 weken. Als iemand daarna weer besmet raakt, begint de jeuk al na een paar dagen.
Lees meer over schurft in onze scabies in het kortof op de website van Thuisarts