GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-08-2020 om 18:02 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 18:07 uur

Waarom we niet testen zonder klachten?

Als iemand geen klachten heeft, is het niet nuttig om te testen. Het virus is dan veelal niet aanwezig waardoor de test negatief is. Bovendien geldt de negatieve uitslag slechts voor het moment waarop de test is gedaan en geeft dus geen garantie dat de betreffende persoon negatief blijft. Een (negatieve) test is bijvoorbeeld geen alternatief voor quarantaine. We leggen dit je graag uit aan de hand van twee voorbeelden.

Contact van een positief getest persoon

Als je contact hebt gehad met een persoon die positief is getest op het coronavirus, kan je nog ziek worden in de 10 dagen na het laatste contact. Dus als je bijvoorbeeld na vijf dagen negatief test, kan het best zijn dat je op dag 6 tot en met dag 10 alsnog ziek wordt en positief test. Daarom moet je de quarantaine periode hoe dan ook afmaken.

Terug uit een (vakantie)land met code oranje

Als je uit een risicogebied (oranje zone) komt en je hebt een negatieve test, dan is nog steeds het dringende advies om de 10 dagen quarantaine vol te maken. Tot 10 dagen na het verblijf kun je nog ziek worden, een negatieve testuitslag bij terugkomst sluit dus niet uit dat je in de dagen erna nog ziek wordt.

Vals gevoel van veiligheid

Testen zonder klachten geeft dus een vals gevoel van veiligheid omdat het slechts een momentopname is. We testen daarom pas als iemand klachten ontwikkelt, dat is de meest efficiënte en logische manier van testen. Anders zou je je élke dag moeten laten testen.

Voorkom dat je besmet raakt

Het team bron- en contactonderzoek van de GGD neemt na iedere positieve besmetting contact op met de contacten van de besmette persoon. Op die manier weet je of je thuis moet blijven en wat je moet doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Daarnaast is het zo dat we in Nederland ook algemene maatregelen hebben om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus. Dus houd de 1,5 meter afstand, hoest en nies in je elleboog en was regelmatig je handen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.