GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-08-2020 om 17:04 uur
Laatst gewijzigd op: 17-09-2020 om 15:44 uur

Coronanieuws

Via deze nieuwspagina houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Hart voor Brabant.

Geplaatst op: 17-09-2020 om 15:42 uur
Laatst gewijzigd op: 17-09-2020 om 15:44 uur

Specifieke doelgroepen voorrang bij testen

De afgelopen dagen krijgen we steeds meer signalen van o.a. scholen en kinderopvang dat ze onder druk staan. Door lange wachttijden voor een coronatest ontstaan er personeelstekorten en moeten soms klassen noodgedwongen naar huis gestuurd worden. We begrijpen dat dit een zeer vervelende en onwenselijke situatie is. We doen dan ook alles wat we kunnen, en staan klaar met onze partners om op te schalen. Helaas worden we op dit moment beperkt door landelijke schaarste in testcapaciteit bij laboratoria. Samen met alle belanghebbenden hopen we dat hier spoedig verandering in komt en we iedereen weer snel kunnen testen. Als tijdelijke oplossing kan binnenkort in heel Nederland (een deel van het) zorg- en onderwijspersoneel met voorrang getest worden. Meer informatie hierover volgt later deze week.

Geplaatst op: 14-09-2020 om 10:16 uur
Laatst gewijzigd op: 17-09-2020 om 15:38 uur

Tekort aan labcapaciteit leidt tot oplopende wachttijden coronatest  

Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. De maximale labcapaciteit bepaalt op dit moment de maximale testafnamecapaciteit van de GGD. Daarom heeft het ministerie van VWS GGD'en gevraagd om te wachten met verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden. Op landelijk niveau wordt gewerkt om de labcapaciteit te vergroten door middel van het contracteren van andere laboratoria. Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden. Ook bij ons.

Bij de GGD’en zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur. Als er nu geen plek is kan het zijn dat als je over een paar uur nogmaals contact opneemt, er wel weer mogelijkheden zijn. Er is echter meer vraag, dan aanbod. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren pogingen doen om een testafspraak te maken, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Pas zodra er meer labcapaciteit beschikbaar komt, kunnen GGD’en verder opschalen en aan de vraag voldoen.

Wij vinden het uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.

• Heb je klachten en duurt het langer dan verwacht om getest te worden? Blijf dan thuis en blijf op afstand van anderen.

• Krijg je ernstige klachten, neem dan contact op met jouw huisarts.

• Heb je geen klachten, laat je dan niet testen.

Alleen zo voorkomen we samen dat meer mensen besmet raken.

Geplaatst op: 09-09-2020 om 09:34 uur
Laatst gewijzigd op: 09-09-2020 om 09:41 uur

Richtlijnen verkouden kinderen 0 tot en met 6 jaar aangepast

De beslisboom '0 t/m 6 jaar neusverkouden kinderen toelaten op kinderopvang/school' is vanuit nieuwe RIVM richtlijnen aangepast. Hoest jouw kind en is er geen sprake van bekende klachten als hooikoorts of astma? Dan moet jouw kind thuis blijven. In de beslisboom zie je de diverse stappen die je doorloopt om te beslissen of jouw kind naar school of kinderopvang kan. 
Geplaatst op: 08-09-2020 om 10:00 uur
Laatst gewijzigd op: 08-09-2020 om 10:04 uur

meer mensen laten zich testen, thuisblijven blijft lastig

Sinds de recente opleving van het Corona virus, ervaren meer mensen het virus als bedreigend. Tegelijk is het draagvlak voor de maatregelen toegenomen en houden mensen zich beter aan de gedragsadviezen. Het meest opvallend is de toename in testen: 32 % van de mensen met klachten die op een Corona besmetting kunnen wijzen, laten zich testen. Dat is bijna  een verdubbeling  ten opzichte van juli. Wel gaan veel mensen met klachten nog  naar buiten. Dat blijkt uit de zesde ronde van het gedragsonderzoek van RIVM en GGD’en afgenomen tussen 19 augustus en 23 augustus. Er zijn geen specifieke gegevens bekend over het gedrag van inwoners uit de regio.
Geplaatst op: 07-09-2020 om 12:07 uur
Laatst gewijzigd op: 07-09-2020 om 12:14 uur

DigiD nodig voor coronatest website

Via de coronatest website www.coronatest.nl kun je inloggen om digitaal een testafspraak te maken. Voor het inloggen gebruik je DigiD. Het DigiD is uniek gekoppeld aan een BSN. Als je geen DigiD hebt, kost het aanvragen hiervan een aantal dagen. Ondanks dat een DigiD vanaf de geboorte al aangevraagd kan worden is het goed mogelijk dat een kind nog geen DigID heeft. In dat geval kan de testafspraak alleen worden ingepland via 0800-1202. Bel dit nummer ook als je als volwassene geen DigiD hebt. 

Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:33 uur
Laatst gewijzigd op: 07-09-2020 om 11:45 uur

500.000 bierviltjes verspreid om jongeren te bereiken

'Brabant beats corona'! Onder die vlag voeren de drie Brabantse GGD'en campagne om vooral jongeren en studenten op te roepen om zich bij (milde) klachten te laten testen op corona. In vijf Brabantse steden (Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond verspreiden wij 100.000 bierviltjes per stad, 1000 per horecagelegenheid. Op ieder bierviltje staat een pakkende tekst, een telefoonnummer en website om een afspraak voor een coronatest te maken. Iedereen met (milde) klachten wordt geadviseerd om zich te laten testen. De boodschap wordt in het Nederlands en Engels verspreid. 

Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:29 uur
Laatst gewijzigd op: 07-09-2020 om 11:35 uur

studenten in Tilburg positief getest op corona

De afgelopen week is er in Tilburg een aantal studenten positief getest op het coronavirus. Het gaat om meerdere clusters van grotere en kleinere groepen studenten die waarschijnlijk besmet zijn geraakt tijdens verschillende privé feestjes rond de introductieweek. De GGD doet bron- en contactonderzoek om te achterhalen hoe het virus zich heeft verspreid. Lees verder > 
Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:25 uur
Laatst gewijzigd op: 07-09-2020 om 11:35 uur

waarom we niet testen zonder klachten

Als iemand geen klachten heeft, is het niet nuttig om te testen. Het virus is dan veelal niet aanwezig waardoor de test negatief is. Bovendien geldt de negatieve uitslag slechts voor het moment waarop de test is gedaan en geeft dus geen garantie dat de betreffende persoon negatief blijft. Een (negatieve) test is bijvoorbeeld geen alternatief voor quarantaine. We leggen dit je graag uit aan de hand van twee voorbeelden.  
Geplaatst op: 27-08-2020 om 16:41 uur
Laatst gewijzigd op: 07-09-2020 om 11:35 uur

Maak uw testafspraak online

Vanaf medio augustus kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken.
Online kan een testafspraak gemaakt worden via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heb je je DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door met je DigiD in te loggen op de site. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Coronatest voor iedereen met klachten

Heb je op dit moment klachten, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, verhoging en plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf dan thuis en laat je gratis testen.