GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-08-2020 om 17:04 uur
Laatst gewijzigd op: 02-04-2021 om 17:19 uur

Coronanieuws

Via deze nieuwspagina houdt de GGD u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus in de regio Hart voor Brabant.

Geplaatst op: 02-04-2021 om 17:18 uur
Laatst gewijzigd op: 02-04-2021 om 17:19 uur

VACCINEREN MET ASTRAZENECA GEPAUZEERD VOOR MENSEN JONGER DAN 60 JAAR

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Deze pauze duurt tot en met woensdag 7 april.

Lees meer

Geplaatst op: 01-04-2021 om 16:53 uur
Laatst gewijzigd op: 19-04-2021 om 17:08 uur

zelftesten: positieve uitslag? Laat je hertesten bij de GGD!

Een zelftest is een coronatest die je bij de apotheek kunt kopen. Je kunt dan zelf thuis een coronatest afnemen. Bijvoorbeeld als je naar school of werk moet. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig. Gebruik daarom zelftesten niet als je:

 • coronaklachten hebt
 • dichtbij iemand met corona was
 • een melding krijgt van de CoronaMelder-app
 • terugkeert uit een hoog-risicogebied

Maak in bovenstaande gevallen nog steeds een testafspraak bij de GGD. Bij de GGD word je door een professional getest en zijn gevoeligere testmethoden beschikbaar. De uitslag is dan betrouwbaarder.

Zelftesten zijn niet geschikt voor mensen uit een risicogroep. Of voor mensen die werken met kwetsbare personen of mantelzorger zijn.

Positieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona. Je moet dan maatregelen treffen, zoals in isolatie gaan. Ook jouw huisgenoten blijven thuis. Én je moet de uitslag laten bevestigen door een test door de GGD. Een zelftest is namelijk minder betrouwbaar dan de test op de GGD testlocatie. Hierdoor is er kans dat jouw positieve uitslag vals alarm is. Als de hertest bij de GGD negatief is, dan mag je uit isolatie.

Negatieve zelftest

Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heb je waarschijnlijk geen corona. Maar let op: een negatieve testuitslag is bij een zelftest minder betrouwbaar dan bij een test die door een professional is afgenomen. Blijf dus voorzichtig en blijf je aan de basisregels houden, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid. 

Kijk voor meer informatie over zelftesten op de pagina van de Rijksoverheid

Geplaatst op: 31-03-2021 om 13:27 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Test- en vaccinatielocaties tijdens de feestdagen open

Binnenkort zijn er weer een aantal feestdagen, zoals Pasen, Koningsdag, Hemelvaart en Pinksteren. Tijdens deze feestdagen gelden de normale openingstijden voor onze test- en vaccinatielocaties. We vinden het belangrijk dat mensen snel terecht kunnen voor een test en dat bij een positieve uitslag het bron- en contactonderzoek meteen wordt opgestart. Ook het vaccineren gaat tijdens de feestdagen door. 

Testlocaties Cuijk, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Uden

Je kunt je tijdens de feestdagen laten testen op al onze testlocaties tijdens de reguliere openingstijden. Deze zijn als volgt:

Pasen 4 april : 08.30 uur – 17.00 uur
Pasen 5 april : 08.30 uur – 17.00 uur
Koningsdag 27 april : 08.30 uur – 17.00 uur
Hemelvaartsdag 13 mei : 08.30 uur – 17.00 uur
Pinksteren 23 mei : 08.30 uur – 17.00 uur
Pinksteren 24 mei : 08.30 uur - 17.00 uur

 

Afspraak maken coronatest

Heb je klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat je testen. Een afspraak maak je telefonisch via 0800 1202 of met je DigiD op www.coronatest.nl

Vaccineren

Ook het vaccineren gaat door tijdens de feestdagen. Al onze vaccinatielocaties zijn op deze dagen geopend. Als je aan de beurt bent voor een vaccinatie, krijg je een uitnodiging van het RIVM op je woonadres. Hierin staat hoe je een afspraak kunt maken. 

Geplaatst op: 31-03-2021 om 13:22 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

coronabesmettingen bij Vion

In de media lazen wij het bericht dat actievoerders bij Vion zich zorgen maken over de toename van het aantal coronabesmettingen bij Vion. De GGD Hart voor Brabant signaleert op dit moment bij Vion geen opvallende stijging van positief geteste werknemers ten opzichte van het aantal besmettingen in de regio. Lees hier het volledige bericht. 
Geplaatst op: 11-03-2021 om 13:36 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Antigeensneltesten binnenkort in te zetten als zelftesten

De antigeensneltesten die momenteel in teststraten gebruikt worden om te testen op corona, kunnen binnenkort ook ingezet gaan worden als zelftest. Een zelftest is een test die iemand bij zichzelf kan afnemen. Fabrikanten van sneltesten kunnen nu een aanvraag doen om hun test ook als ook zelftest toe te mogen passen. Deze testen krijgen een speciaal korter stokje, zodat iedereen eenvoudig thuis of met begeleiding een test bij zichzelf kan afnemen. De zelftesten worden beschikbaar gesteld voor werkgevers en voor het onderwijs. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om zelftesten in de supermarkt of bij de drogist te kopen. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april op de markt komen. Kijk op de pagina van de Rijksoverheid voor meer informatie. 
Geplaatst op: 02-03-2021 om 10:25 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Inplannen vaccinatie op korte termijn niet altijd mogelijk

Hoe komt het dat het inplannen van een vaccinatie op korte termijn niet altijd lukt? We leggen het je graag uit
Geplaatst op: 02-03-2021 om 10:16 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Nieuwe corona vaccinatielocatie opent in Boxmeer

GGD Hart voor Brabant bereidt de opening voor van een nieuwe vaccinatielocatie. Naar verwachting opent de nieuwe locatie medio maart. Dit keer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 in Boxmeer. Hiermee wordt de vierde vaccinatielocatie in de regio Hart voor Brabant een feit. Eerder opende GGD Hart voor Brabant een locatie in Veghel, in de Brabanthallen in Den Bosch en in het Willem II stadion in Tilburg. Kijk hier voor meer informatie.
Geplaatst op: 22-01-2021 om 08:44 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Zeven nieuwe vaccinatielocaties in regio GGD Hart voor Brabant

GGD Hart voor Brabant opent naast de reeds bestaande vaccinatielocatie in Veghel, zeven nieuwe vaccinatielocaties in de regio. De locatie in ’s-Hertogenbosch opent als eerste eind januari in de Brabanthallen. Daarna volgen locaties in Tilburg, Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer.

In de landelijke vaccinatiestrategie wordt onderscheid gemaakt tussen vier categorieën priklocaties:

 • S-locaties (capaciteit van 400 prikken per dag)
 • M-locaties, (capaciteit van 800 prikken per dag)
 • L-locaties, (capaciteit van 1600 prikken per dag)
 • XL-locaties (capaciteit van 2400 prikken per dag)

In Veghel worden op dit moment 500 prikken per dag gezet. Als er voldoende vaccins zijn, kan er hier opgeschaald worden maar 2400 prikken per dag (XL-Locatie). 's-Hertogenbosch en Tilburg worden M/L-locaties en de vaccinatielocaties in Oss, Boxtel, Waalwijk, Uden en Boxmeer worden ingericht als locaties waar tussen de 400 en 800 prikken per dag kunnen worden gezet.  

Als eerste vaccineert de GGD de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Daarna komen medewerkers uit de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning aan de beurt. Dit is door de landelijke overheid zo bepaald. 

Nadat deze eerste groep van zorgmedewerkers het vaccin heeft gekregen, komen andere bevolkingsgroepen aan de beurt. De landelijke overheid bepaalt welke volgorde hierbij geldt. In deze vaccinatiestrategie kun je zien hoe de volgorde is. Ook zie je wie het vaccin zal geven. 

Uiteindelijk komt iedereen aan de beurt. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zodra een groep aan de beurt is, krijgt deze een uitnodiging thuisgestuurd.

Geplaatst op: 21-01-2021 om 12:16 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

GGD'en starten komende week vaccinaties ouderen

Gisteren kondigde minister De Jonge aan dat ook mensen van boven de 90 en boven de 85 versneld gevaccineerd worden. De GGD’en gaan de mobiele ouderen uit deze groep vaccineren op centrale vaccinatielocaties. De groep 90-plus bestaat uit circa 90.000 mensen waarvan naar verwachting de helft door de GGD’en gevaccineerd wordt. Komende week start de vaccinatie van deze groep. Lees hier het volledige bericht. 
Geplaatst op: 20-01-2021 om 15:16 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Lockdown verder aangescherpt

Het kabinet maakt zich grote zorgen om Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen. Daarom is het voornemen van het kabinet om binnen enkele dagen na instemming van de Tweede Kamer een avondklok in te voeren. Bovendien scherpt het kabinet het advies voor bezoek aan: ontvang maximaal één persoon van 13 jaar of ouder per dag en ga maximaal één keer per dag ergens op bezoek. Ook worden extra beperkingen ingevoerd om het aantal internationale reisbewegingen tegen te gaan.

Bekijk hier de aanvullende maatregelen die tot en met zeker 9 februari nodig om deze virusvarianten onder controle te krijgen.

Geplaatst op: 19-01-2021 om 14:15 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

6 op de 10 Brabanders vinden CoronaMelder nuttig

6 op de 10 Brabanders vinden CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit. De GGD’en in Brabant hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 13.831 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek. 

Dit bewijst dat CoronaMelder werkt. “De cijfers laten zien dat CoronaMelder erin slaagt om meer én sneller mensen te bereiken”, zegt prof. dr. Wolfgang Ebbers die het onderzoek leidt naar de werking en het gebruik van de app. “Want het hoofddoel van CoronaMelder is het ondersteunen van de GGD’en in het bron- en contactonderzoek. Meer informatie over het onderzoek van je hier

De CoronaMelder-app is ontwikkeld door het Ministerie van VWS en waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun je voorkomen dat je mensen in jouw omgeving besmet. Meer informatie over de app vind je hier

Geplaatst op: 19-01-2021 om 14:12 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Onderzoek Q-koorts en COVID-19

Vanaf donderdag 14 januari 2021 is het RIVM gestart met een onderzoek in Noord-Brabant naar Q-koorts en COVID-19. Samen met onder andere de GGD Hart voor Brabant en het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderzoekt RIVM of mensen die in de periode van 2007 tot en met 2009 Q- koorts hebben gehad ook een hogere kans hebben op het krijgen van COVID-19. Voor dit onderzoek worden gericht deelnemers uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie. 
Geplaatst op: 03-01-2021 om 13:27 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Start corona vaccinatie woensdag 6 januari

Vanaf aanstaande maandag, 4 januari, ontvangen duizenden medewerkers werkzaam in verpleeghuizen van hun werkgevers een uitnodiging om zich te laten vaccineren. Op dat moment staat ons callcenter met vele honderden medewerkers klaar om afspraken in te plannen voor de vaccinaties die vanaf 6 januari gezet worden. Van 8u tot 20u, zeven dagen in de week. 

Start op 3 locaties, eerste prik in Veghel

In totaal wordt er door BioNtech-Pfizer voldoende vaccin geleverd om zo’n 225.000 professionals twee keer te prikken. Komt er meer vaccin, dan zullen wij dat uiteraard benutten. Vaccineren doen de 25 GGD’en vanuit 25 centrale locaties. Er wordt gestart in Veghel  op woensdag 6 januari. Houten, Rotterdam volgen vanaf 8 januari. Maandag 11 januari volgen de locaties Amsterdam, Drenthe en Den Haag. Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-vaccinatielocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins. 

Kijk hier voor een overzicht van de vaccinatielocaties.

Geplaatst op: 23-12-2020 om 14:25 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Start pilot thuistesten

Bij de COVID 19 testlocatie Tilburg van GGD Hart voor Brabant kunnen volwassen bezoekers vanaf 23 december meedoen met een onderzoek naar thuis testen. Het gaat om een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Amphia Ziekenhuis en laboratorium voor medische microbiologie Microvida.

Het onderzoek richt zich op de vraag of de resultaten van thuis zelf afgenomen sneltesten overeenkomen met de resultaten van een PCR test. Ook wordt gekeken of testen in de thuissituatie veilig en betrouwbaar ingezet en afgelezen kunnen worden door mensen zonder medische laboratorium ervaring. De resultaten zullen worden vergeleken met een eerder uitgevoerde snelteststudie onder medisch personeel.

Deze studie kan een volgende stap betekenen in de inzet van thuistesten. Maar voordat we echt zover zijn is nog veel nader onderzoek nodig.

Het onderzoek gaat als volgt plaatsvinden. Een bezoeker van de GGD-testlocatie Tilburg die wil deelnemen aan het onderzoek, krijgt op de locatie gewoon de gebruikelijke PCR test. Daarna ontvangt de deelnemer een informatieformulier, een testpakketje met een COVID-19 antigeen sneltest, een afnamewat en een instructieboekje. Daarin staat hoe de zelftest werkt en hoe je het resultaat kan aflezen. Iedere deelnemer krijgt per e-mail een vragenlijst toegestuurd, waarin het resultaat van de sneltest kan worden ingevuld.

De bedoeling is dat de test meteen bij thuiskomst wordt gedaan. De deelnemer gebruikt hiervoor de neuswat maar deze hoeft minder diep als die in de teststraat. Voor vragen over het uitvoeren van de test is een telefonische helpdesk beschikbaar. Voor inhoudelijke vragen over de testresultaten nemen deelnemers zelf contact op met de GGD.

De onderzoeksgroep verwerkt de resultaten om zo te bepalen of de test even betrouwbaar is in een thuisomgeving als in het laboratorium. Het streven is om begin januari klaar te zijn met het onderzoek.
Geplaatst op: 23-12-2020 om 14:20 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Locatie coronavaccinatie bekend

Gisteren maakten wij de locatie bekend waar we als eerste de zorgmedewerkers uit de verpleeghuizen gaan vaccineren: een voormalig distributiecentrum van een supermarkt aan de Amert 605 in Veghel. Vanaf 11 januari aanstaande beginnen we. Tot die tijd zijn we bezig om alles goed voor te bereiden zodat we zorgvuldig en veilig kunnen starten. Lees hier het volledige bericht.
Geplaatst op: 17-12-2020 om 14:31 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Al onze testlocaties tijdens de feestdagen geopend

Het coronavirus is nog niet onder controle. Het aantal besmettingen daalt momenteel nauwelijks en is hoog. Het virus houdt geen rekening met de feestdagen. Daarom zijn GGD’en in het belang van de publieke gezondheid deze dagen open, zowel met testen als met bron- en contactonderzoek. Om een piek aan besmettingen na de feestdagen te voorkomen, is het van groot belang dat iedereen zich snel kan laten testen en dat bij een positieve uitslag het bron- en contactonderzoek snel kan starten. 

Testlocaties Cuijk, ’s-Hertogenbosch, Tilburg en Uden

Je kunt je tijdens de feestdagen laten testen op al onze testlocaties tijdens de reguliere openingstijden. Deze zijn als volgt:

Donderdag 24 december      : 08.30 uur – 17.00 uur
Vrijdag 25 december             : 08.30 uur – 17.00 uur
Zaterdag 26 december          : 08.30 uur – 17.00 uur
Donderdag 31 december      : 08.30 uur – 17.00 uur
Vrijdag 1 januari                    : 08.30 uur – 17.00 uur
 

Afspraak maken coronatest

Heb je klachten die passen bij corona? Blijf thuis en laat je testen. Een afspraak maak je telefonisch via 0800 1202 of met je DigiD op www.coronatest.nl
 
Geplaatst op: 03-12-2020 om 13:34 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Testlocatie Tilburg is verhuisd: binnenkort ook sneltesten mogelijk

De GGD corona testlocatie in Tilburg is de laatste van vier testlocaties die verhuist naar een weersbestendige locatie. Hiermee kunnen we in onze regio 6.800 testen per dag uitvoeren. Daarnaast hopen we in Tilburg binnenkort antigeen (snel) testen te kunnen aanbieden.

6.800 testen per dag

Als GGD Hart voor Brabant hebben we de afgelopen weken hard gewerkt aan de uitbreiding van de testcapaciteit. Dat doen we door de bestaande testlocaties te verplaatsen naar grotere, winterbestendige locaties. Afgelopen week openden we een nieuwe testlocatie in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Eerder deden we dit al in Uden en Cuijk. Tilburg is de laatste in de rij en daarmee hebben we vier grote testlocaties in de regio. Tezamen kunnen 6.800 tests per dag worden uitgevoerd. 

Antigeen (snel) test 

Naast de ‘reguliere’ PCR-testen hopen we in Tilburg binnenkort ook antigeentesten aan te bieden. Mensen kunnen niet zelf kiezen of ze een antigeentest krijgen. Dat wordt willekeurig bepaald bij het inplannen van de test. Voor zorgmedewerkers of mensen die behoren tot een medische risicogroep blijven we de PCR-test doen. Een PCR-test biedt namelijk extra zekerheid en dat kan in deze situaties verstandig zijn. De uitslag van een antigeentest is er gemiddeld binnen anderhalf uur. Ervaring leert dat de uitslag het snelst is te raadplegen via DigiD. Momenteel treffen we in samenwerking met Microvida de nodige voorbereidingen  om op korte termijn in deze nieuwe testlocatie in Tilburg antigeentesten te kunnen uitvoeren. 
Geplaatst op: 24-11-2020 om 17:04 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

verhuizing corona testlocatie          Den Bosch

De huidige GGD corona testlocatie aan de Vliertwijksestraatin Rosmalen (gemeente ’s-Hertogenbosch) verhuist naar de Brabanthallen. De nieuwe weersbestendige locatie is vanaf woensdag 25 november volledig operationeel.

Meer mensen sneller testen
Als GGD Hart voor Brabant hebben we de afgelopen weken hard gewerkt aan de uitbreiding van de testcapaciteit. Dat doen we door de bestaande testlocaties te verplaatsen naar grotere, winterbestendige locaties. Inmiddels zijn de nieuwe testlocaties in Cuijk en Uden operationeel.

Op woensdag 25 november nemen wij de nieuwe testlocatie in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch in gebruik. In de Brabanthallenkan aanmerkelijk meer op corona getest worden.In de hallen is plaats voor 8 teststraten (max 1.600 testen per dag). Na ’s-Hertogenbosch volgt begin december 2020 ook een nieuwe indoor testlocatie in Tilburg. Hiermee hopen we nog meer mensen sneller te kunnen testen.Eventuele verdere uitbreiding is nog mogelijk door in de avonduren open te gaan.

Afspraak binnen 24 uur
Door de openstelling van een extra testlocatie in Cuijk en de uitbreiding van de testcapaciteit in Uden en
‘s-Hertogenbosch, kun je op dit moment in al onze teststraten binnen 24 uur terecht, ook in het weekend.Geplaatst op: 19-11-2020 om 19:40 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Maatregelen met ingang van 19 november

Omdat de cijfers dalen, maar nog steeds hoog zijn, heeft minister president Rutte dinsdag 17 november bekendgemaakt, dat de extra maatregelen van de laatste twee weken teruggedraaid worden. Wat maatregelen betreft gaan we met ingang van 19 november weer terug naar de maatregelen die horen bij de gedeeltelijke lockdown. Welke maatregelen dat zijn, lees je hier
Geplaatst op: 12-11-2020 om 17:22 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Cijfers en ontwikkelingen corona in Brabant

Vanaf vandaag kunnen Brabanders via een dashboard op de website www.brabantscan.nl eenvoudig cijfers en ontwikkelingen rond corona in hun eigen gemeente en provincie volgen. Het dashboard laat meer zien dan alleen besmettingen of ziekenhuisopnames en is een initiatief van de drie Brabantse GGD’en Hart voor Brabant, West-Brabant en Brabant-Zuidoost.

Het speciale dashboard op de website www.brabantscan.nl bestaat uit onder meer de wekelijkse test- en besmettingscijfers en het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Brabantscan geeft de cijfers voor testen en positieven per week omdat deze een completer beeld geven over trends dan de dagelijkse cijfers. De cijfers zijn per gemeente, regio of voor de hele provincie te raadplegen.

Gedrag tijdens de coronacrisis
Zijn Brabanders sinds de start van de crisis gezonder gaan leven? Wat vinden ze eigenlijk van de coronamaatregelen? Maandelijks geven leden van het gezondheidspanel van de GGD’en hun mening over hun gezondheid, leefstijl en gedrag. Ook de resultaten van dit onderzoek zijn te vinden in het coronadashboard.

Actueel en overzichtelijk kennisplatform
De Brabantscan was al het brede kennisplatform voor gezondheidsinformatie in Brabant. Met de toevoeging van deze coronacijfers en gegevens van gedragsonderzoek biedt het platform nu nog uitgebreidere en actuelere informatie voor elke Brabander.

Inzoomen op thema
De komende tijd diept de GGD verschillende thema’s verder uit. Op dit moment is er meer informatie beschikbaar over corona & genotsmiddelen en over corona, voeding & bewegen. De aankomende weken volgt informatie over onder andere fysiek kwetsbare groepen en psychische gezondheid. 
 
Geplaatst op: 10-11-2020 om 09:20 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Wat komt er allemaal kijken bij het opzetten van een teststraat?

Het ziet er misschien simpel uit, het opzetten van een teststraat: een tent, wat borden en personeel. Hoe moeilijk kan het zijn. De realiteit is dat er veel bij komt kijken. Een kijkje achter de schermen in Cuijk bij Femke van den Oetelaar, projectleider Testen GGD Hart voor Brabant. 
Geplaatst op: 05-11-2020 om 16:43 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Verhuizing corona testlocatie Uden

De huidige GGD testlocatie corona in Uden verhuist naar bedrijventerrein Vluchtoord. De nieuwe weersbestendige locatie is vanaf dinsdag 10 november operationeel. 
Zoektocht  
De huidige GGD testlocatie in Uden is niet geschikt voor alle weertypes en voor verdere uitbreiding. Daarom is GGD Hart voor Brabant op zoek gegaan naar een andere plek. Deze werd gevonden in een hal aan de Belgenlaan 3 (ingang aan Vluchtoord 5) in Uden. De nieuwe testlocatie is geschikt voor zowel koude, natte als warme weersomstandigheden en voor verdere uitbreiding. Iedereen met milde klachten kan op deze plek worden getest op het coronavirus na het maken van een afspraak. In de hal wordt op dit moment hard gewerkt aan alle voorbereidingen om op dinsdag 10 november de nieuwe testlocatie te openen.  
 
Capaciteit 
De testlocatie begint met vijf straten en is zeven dagen per week open van 8.30 uur tot 17.00 uur. Als de testvraag stijgt, de capaciteit van de laboratoria het toelaat en er genoeg materiaal en personeel is, kan GGD Hart voor Brabant de komende maanden de testlocatie in Uden uitbreiden tot zes a acht teststraten. In dat geval kan de GGD in Uden maximaal 1200 tot 1600 testen per dag uitvoeren. Hiermee behoort testlocatie Uden tot een van de grootste testlocaties in Brabant. Eventuele verdere uitbreiding is nog mogelijk door in de avonduren open te gaan.  
 
Afspraak binnen 24 uur
Mensen met (milde) klachten die kunnen wijzen op het coronavirus (COVID-19) kunnen zich op afspraak laten testen voor een gratis en betrouwbare test. Door de openstelling van een extra testlocatie in Cuijk en de uitbreiding van de testcapaciteit in Uden, is het nu ook binnen de regio GGD Hart voor Brabant mogelijk om binnen 24 uur een testafspraak te maken. Een afspraak maak je online via coronatest.nl of via de landelijke afsprakenlijn (0800-1202). Kijk op rijksoverheid.nl/coronatest voor meer informatie over testen op corona. 
Geplaatst op: 05-11-2020 om 15:22 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Binnen 24 uur testen in onze regio weer mogelijk

We hebben weer voldoende plek in onze teststraten in de regio van GGD Hart voor Brabant. Heb je (milde) coronaklachten? Maak dan een afspraak voor een gratis en betrouwbare test. Je kunt vaak binnen 24 uur nog terecht! Maak een afspraak via coronatest.nl of bel 0800-1202. Kijk hier voor meer informatie over coronatesten.

Geplaatst op: 04-11-2020 om 14:03 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende 2 weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Welke dat zijn, lees je hier.

Geplaatst op: 02-11-2020 om 17:13 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Wanneer ga je in quarantaine? 

Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, kan het nodig zijn dat je thuis in quarantaine gaat. Dat betekent dat je binnen blijft en geen bezoek ontvangt. Maar in welke situaties moet je nou precies thuisblijven en wat zijn de regels voor je huisgenoten? Deze video legt het uit:

 
Geplaatst op: 27-10-2020 om 11:43 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Corona adviezen zelfstandig wonende ouderen

Om ouderen te ondersteunen zo goed mogelijk mee te blijven doen in de samenleving en tegelijkertijd besmetting met het coronavirus te voorkomen, heeft VWS in samenwerking met het RIVM een handreiking opgesteld. De aanvullende adviezen behorend bij de verschillende risiconiveaus zijn bestemd voor zelfstandig wonende ouderen.
Geplaatst op: 14-10-2020 om 18:21 uur
Laatst gewijzigd op: 14-10-2020 om 18:25 uur

Positieve uitslag coronatest
digitaal in te zien

Vanaf woensdagavond 14 oktober zijn ook de positieve uitslagen van de coronatest met je DigiD te zien op de website coronatest.nl. Het inzien van de positieve uitslag is nieuw en is een extra toevoeging aan de bestaande methode om uitslagen bekend te maken.

Lees meer

Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:42 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Bron- en contactonderzoek op kleinere schaal

Het aantal positieve besmettingen loopt hard op. Corona verspreidt zich snel, sneller dan verwacht. Meer besmette mensen betekent ook meer bron- en contactonderzoek. Om ervoor te zorgen dat mensen die mogelijk met corona in contact zijn geweest geïnformeerd worden en maatregelen kunnen nemen, is GGD Hart voor Brabant overgeschakeld naar bron- en contactonderzoek op kleinere schaal. Lees verder op deze pagina wat dat betekent.
Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:39 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben jij of je huisgenoot positief getest op corona en ga je in thuisquarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids 'Hulp en steun bij thuisquarantaine' leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.
Geplaatst op: 06-10-2020 om 13:47 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Steunpunt coronazorgen

Vandaag is door het kabinet bestempeld als dag waarop we stil staan bij mensen die zijn overleden aan het coronavirus, maar ook bijvoorbeeld bij het verlies van een baan of ander verdriet. Om alle Nederlanders te ondersteunen in deze tijd is er het Steunpunt Coronazorgen, voorheen het Informatie- en Verwijscentrum, onder de nieuwe naam gelanceerd. De (wisselende) maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, raken ons allemaal. Voor de één hebben de maatregelen grote gevolgen in het dagelijks leven, de ander raakt het minder. Bij het Steunpunt is informatie te vinden over hoe met gevoelens en zorgen om te kunnen gaan.
Geplaatst op: 01-10-2020 om 16:56 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Dringend advies tot het dragen van mondkapjes

Het kabinet kwam gisteravond met het dringende advies over het dragen van mondkapjes in publieke ruimtes. Dit advies wordt op dit moment uitgewerkt en uiterlijk vrijdag 2 oktober om 18.00 uur in meer detail bekendgemaakt.  

Vooruitlopend hierop, is vooralsnog het dringend advies om over te gaan tot het dragen van niet-medische mondkapjes in alle publieke binnenruimtes zoals:

 • Winkels, musea, gemeentehuizen, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations etc.
 • Restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats.
 • Bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant.
 • Dit advies gaat vooralsnog niet gelden in het primair of voorgezet onderwijs.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Geplaatst op: 29-09-2020 om 16:37 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

beslisboom 12+ thuisblijven of naar school of werk?

Naast de beslisboom voor kinderen tot en met groep 8 is er op basis van de richtlijnen van het RIVM een beslisboom ontwikkeld voor kinderen vanaf circa 12 jaar in het voortgezet onderwijs, studenten in het mbo en hoger onderwijs, werkende jongeren en volwassenen die mogelijk coronaklachten hebben. Ouders kunnen dit schema gebruiken om te bepalen of een kind met corona-gerelateerde klachten wel of niet naar school kan komen. Volwassenen kunnen beoordelen of je wel of niet naar het werk mag. De beslisboom wordt regelmatig aangepast naar aanleiding van nieuwe/vernieuwde regelgeving. Je vindt deze hier
Geplaatst op: 29-09-2020 om 10:59 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Samen moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen. Kijk hier voor meer informatie. 
Geplaatst op: 28-09-2020 om 13:30 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Dit zijn de extra coronamaatregelen in onze regio

Het aantal besmettingen in onze regio loopt hard op. Dat betekent dat we snel moeten ingrijpen. Onze regio Brabant-Noord heeft ook de aanwijzing gekregen tot ‘zorgelijke regio’. Net als vorige week de 6 veiligheidsregio’s in het westen van het land. Dit zijn de maatregelen die vanaf gisteravond (zondag 27 september) 18.00 uur in Brabant-Noord gelden. 
Geplaatst op: 23-09-2020 om 10:32 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Alle neusverkouden basisschool leerlingen mogen naar school

Zoals tijdens de persconferentie van vrijdag 18 september door minister De Jonge is medegedeeld, mogen alle kinderen in de basisschoolleeftijd naar de kinderopvang én naar de basisschool als zij alleen verkoudheidsklachten (zoals loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn) hebben zonder koorts. Uitzondering hierop is als het kind een contact is van een positief op corona getest persoon of als er iemand in het huishouden van het kind koorts heeft of benauwd is. Gebruik de nieuwe beslisboom om te besluiten op jouw kind naar school of kinderopvang kan.

Geplaatst op: 22-09-2020 om 10:07 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Brabantse veiligheidsregio's: aangepast carnaval in 2021

Carnaval 2021 kan niet gevierd worden zoals we dat in Brabant gewend zijn te vieren. Dat schrijven de drie voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s in een statement. Het is onduidelijk hoe het coronavirus zich de komende maanden zal ontwikkelen en welke noodverordening ten tijde van carnaval van kracht zal zijn. Uit oogpunt van de volksgezondheid, die op één staat, vragen de Veiligheidsregio's om met alternatieven te komen om het feest invulling te geven. Welke dat zijn, moet in december duidelijk worden. Het statement is hier te lezen en te downloaden.
Geplaatst op: 21-09-2020 om 16:56 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Risicogestuurde werkwijze bron- en contactonderzoek

Door de toename in het aantal besmettingen moet GGD Hart voor Brabant de werkwijze aanpassen bij het uitvoeren van het bron- en contactonderzoek. Net als een aantal andere GGD'en bellen wij vanaf 21 september niet meer standaard alle nauwe contacten van coronapatiënten.

Steeds meer GGD’en gaan het bron- en contactonderzoek op risicogestuurde wijze uitvoeren wanneer de situatie daar (tijdelijk) om vraagt. Deze werkwijze is een efficiëntere vorm waarbij we meer verantwoordelijkheid vragen van besmette mensen om hun eigen omgeving te informeren. Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters. Het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden.

Hoe werkt risicogestuurd bron- en contactonderzoek?
We doen bij alle besmette mensen een bron- en contactonderzoek. We vragen de mensen bij wie we inschatten dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Natuurlijk helpen we hen daarbij. Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert (vandaar de term risicogestuurd) met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert de bron- en contactonderzoeker zelf deze contacten en voert de monitoring uit.  

Nauwe contacten die prioriteit krijgen en gebeld worden zijn bijvoorbeeld ouderen of mensen die in de zorg werken. Ook wanneer het risico op verspreiding groot of lastig in te schatten is, neemt de GGD telefonisch contact op. Bijvoorbeeld als de besmette persoon veel contacten heeft gehad (groepsbijeenkomst, school, kinderdagverblijf). De contacten met minder risico krijgen ook snel bericht, maar die krijgen dat direct van de besmette persoon. De GGD helpt hierbij met schriftelijk materiaal. En contacten kunnen voor meer informatie of uitleg altijd de GGD bellen.

Geplaatst op: 21-09-2020 om 11:20 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Start testen met voorrang voor zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf vandaag, maandag 21 september, met voorrang laten testen. Of je in aanmerking komt en meer informatie over het aanvragen van een test met prioriteit lees je op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg.  Er vindt er op twee momenten controle plaats: telefonisch én in de teststraat. Werkgevers zijn gevraagd om erop toe te zien dat er niet onnodig gebruik wordt gemaakt van deze regeling, om te voorkomen dat ook de voorrangsstraten te snel vollopen. De voorrangsregeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.
Geplaatst op: 18-09-2020 om 14:17 uur
Laatst gewijzigd op: 18-09-2020 om 14:26 uur

Vanaf 21 september met voorrang testen mogelijk voor zorg- en onderwijspersoneel

Zorg- en onderwijspersoneel kan zich vanaf maandag 21 september met voorrang laten testen. Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest zodat zij ‘s avonds de testuitslag kunnen krijgen. Deze regeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Aanvragen coronatest via prioriteitsnummer

Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen vanaf 21 september 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken. Dit telefoonnummer wordt bekend gemaakt op 21 september om 07.30 uur.

Meer informatie
Geplaatst op: 17-09-2020 om 15:42 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Specifieke doelgroepen voorrang bij testen

De afgelopen dagen krijgen we steeds meer signalen van o.a. scholen en kinderopvang dat ze onder druk staan. Door lange wachttijden voor een coronatest ontstaan er personeelstekorten en moeten soms klassen noodgedwongen naar huis gestuurd worden. We begrijpen dat dit een zeer vervelende en onwenselijke situatie is. We doen dan ook alles wat we kunnen, en staan klaar met onze partners om op te schalen. Helaas worden we op dit moment beperkt door landelijke schaarste in testcapaciteit bij laboratoria. Samen met alle belanghebbenden hopen we dat hier spoedig verandering in komt en we iedereen weer snel kunnen testen. Als tijdelijke oplossing kan binnenkort in heel Nederland (een deel van het) zorg- en onderwijspersoneel met voorrang getest worden. Meer informatie hierover volgt later deze week.

Geplaatst op: 14-09-2020 om 10:16 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Tekort aan labcapaciteit leidt tot oplopende wachttijden coronatest  

Testen heeft alleen zin wanneer de afgenomen tests in een laboratorium geanalyseerd kunnen worden. De maximale labcapaciteit bepaalt op dit moment de maximale testafnamecapaciteit van de GGD. Daarom heeft het ministerie van VWS GGD'en gevraagd om te wachten met verdere uitbreiding van het aantal testlocaties en de verruiming van de openingstijden. Op landelijk niveau wordt gewerkt om de labcapaciteit te vergroten door middel van het contracteren van andere laboratoria. Het tekort aan labcapaciteit leidt op dit moment tot oplopende wachttijden. Ook bij ons.

Bij de GGD’en zijn testafspraken te boeken voor de aankomende 72 uur. Als er nu geen plek is kan het zijn dat als je over een paar uur nogmaals contact opneemt, er wel weer mogelijkheden zijn. Er is echter meer vraag, dan aanbod. Daarom moeten mensen met klachten helaas soms meerdere keren pogingen doen om een testafspraak te maken, wat voor begrijpelijke frustratie zorgt en de telefoonlijnen en website verder belast. Pas zodra er meer labcapaciteit beschikbaar komt, kunnen GGD’en verder opschalen en aan de vraag voldoen.

Wij vinden het uitermate vervelend dat wij door overmacht mensen niet zo snel kunnen helpen als wij zouden willen.

• Heb je klachten en duurt het langer dan verwacht om getest te worden? Blijf dan thuis en blijf op afstand van anderen.

• Krijg je ernstige klachten, neem dan contact op met jouw huisarts.

• Heb je geen klachten, laat je dan niet testen.

Alleen zo voorkomen we samen dat meer mensen besmet raken.

Geplaatst op: 09-09-2020 om 09:34 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Richtlijnen verkouden kinderen 0 tot en met 6 jaar aangepast

De beslisboom '0 t/m 6 jaar neusverkouden kinderen toelaten op kinderopvang/school' is vanuit nieuwe RIVM richtlijnen aangepast. Hoest jouw kind en is er geen sprake van bekende klachten als hooikoorts of astma? Dan moet jouw kind thuis blijven. In de beslisboom zie je de diverse stappen die je doorloopt om te beslissen of jouw kind naar school of kinderopvang kan. 
Geplaatst op: 08-09-2020 om 10:00 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

meer mensen laten zich testen, thuisblijven blijft lastig

Sinds de recente opleving van het Corona virus, ervaren meer mensen het virus als bedreigend. Tegelijk is het draagvlak voor de maatregelen toegenomen en houden mensen zich beter aan de gedragsadviezen. Het meest opvallend is de toename in testen: 32 % van de mensen met klachten die op een Corona besmetting kunnen wijzen, laten zich testen. Dat is bijna  een verdubbeling  ten opzichte van juli. Wel gaan veel mensen met klachten nog  naar buiten. Dat blijkt uit de zesde ronde van het gedragsonderzoek van RIVM en GGD’en afgenomen tussen 19 augustus en 23 augustus. Er zijn geen specifieke gegevens bekend over het gedrag van inwoners uit de regio.
Geplaatst op: 07-09-2020 om 12:07 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

DigiD nodig voor coronatest website

Via de coronatest website www.coronatest.nl kun je inloggen om digitaal een testafspraak te maken. Voor het inloggen gebruik je DigiD. Het DigiD is uniek gekoppeld aan een BSN. Als je geen DigiD hebt, kost het aanvragen hiervan een aantal dagen. Ondanks dat een DigiD vanaf de geboorte al aangevraagd kan worden is het goed mogelijk dat een kind nog geen DigID heeft. In dat geval kan de testafspraak alleen worden ingepland via 0800-1202. Bel dit nummer ook als je als volwassene geen DigiD hebt. 

Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:33 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

500.000 bierviltjes verspreid om jongeren te bereiken

'Brabant beats corona'! Onder die vlag voeren de drie Brabantse GGD'en campagne om vooral jongeren en studenten op te roepen om zich bij (milde) klachten te laten testen op corona. In vijf Brabantse steden (Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch en Helmond verspreiden wij 100.000 bierviltjes per stad, 1000 per horecagelegenheid. Op ieder bierviltje staat een pakkende tekst, een telefoonnummer en website om een afspraak voor een coronatest te maken. Iedereen met (milde) klachten wordt geadviseerd om zich te laten testen. De boodschap wordt in het Nederlands en Engels verspreid. 

Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:29 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

studenten in Tilburg positief getest op corona

De afgelopen week is er in Tilburg een aantal studenten positief getest op het coronavirus. Het gaat om meerdere clusters van grotere en kleinere groepen studenten die waarschijnlijk besmet zijn geraakt tijdens verschillende privé feestjes rond de introductieweek. De GGD doet bron- en contactonderzoek om te achterhalen hoe het virus zich heeft verspreid. Lees verder > 
Geplaatst op: 07-09-2020 om 11:25 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

waarom we niet testen zonder klachten

Als iemand geen klachten heeft, is het niet nuttig om te testen. Het virus is dan veelal niet aanwezig waardoor de test negatief is. Bovendien geldt de negatieve uitslag slechts voor het moment waarop de test is gedaan en geeft dus geen garantie dat de betreffende persoon negatief blijft. Een (negatieve) test is bijvoorbeeld geen alternatief voor quarantaine. We leggen dit je graag uit aan de hand van twee voorbeelden.  
Geplaatst op: 27-08-2020 om 16:41 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Maak uw testafspraak online

Vanaf medio augustus kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken en de uitslag van de coronatest bekijken.
Online kan een testafspraak gemaakt worden via www.rijksoverheid.nl/coronatest. Om een afspraak te maken heb je je DigiD nodig. Op basis van de ingevoerde postcode toont het systeem testlocaties en beschikbare tijdstippen. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per dit per e-mail gemeld. Het inzien van de uitslag kan weer via de coronatest website door met je DigiD in te loggen op de site. Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. De mogelijkheid om online afspraken te maken is bedoeld als aanvulling op het landelijk coronatest afsprakennummer 0800-1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Coronatest voor iedereen met klachten

Heb je op dit moment klachten, zoals verkoudheidsklachten, hoesten, verhoging en plotseling verlies van reuk of smaak? Blijf dan thuis en laat je gratis testen.