GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 20-04-2020 om 15:17 uur
Laatst gewijzigd op: 28-04-2020 om 16:50 uur

Thuisblijven én met kinderen gezond de ramadan door

Rond 23 april start de Islamitische vastenmaand ramadan. Vanwege de leefregels tegen het coronavirus ziet de ramadan er dit jaar anders uit. Geen gezamenlijke gebeden of avondmaaltijden. En kinderen kunnen niet bij opa en oma eten. Hoe kunnen ouders en kinderen gezond blijven in deze bijzondere tijd? GGD Hart voor Brabant geeft tips.

Het is van groot belang om je ook tijdens de ramadan aan de voorschriften te houden. Gebruik de iftar thuis, alleen met het eigen gezin. Alleen zo kunnen we de verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen

Blijf gezond door rust en regelmaat

Rust en regelmaat tijdens de ramadan helpt je gezond te houden. Plan activiteiten van eten, huishouden, huiswerk, leren, bewegen, pauzes, ontspannen en slapen op een vast tijdstip. Kom overdag zoveel mogelijk buiten. Gebruik het laatste uur voor het slapen geen smartphone, tablet of laptop zodat je beter slaapt.

Gezond eten en drinken tijdens ramadan

Tip 1: Drink ’s ochtends een paar extra glazen water (of andere drank zonder suiker). Drink geen suikerdrankjes en geen energiedrankjes.
Tip 2: Eet vezelrijk (zoals volkorencouscous, groenten en fruit).
Tip 3: Eet zoveel mogelijk verschillende gezonde producten zowel bij ontbijt als bij avondmaaltijd (zo krijg je voldoende van verschillende voedingsstoffen).
Eet niet te veel zoete en vette producten zoals baklava of gefrituurde hapjes.
Tip 4: Eet met mate: houd je gewicht in de gaten.
Tip 5: Eet rustig, neem kleine hapjes en kauw goed op het eten.

Blijf bewegen

Blijf bewegen. Doe elke dag totaal een uur aan matig intensieve inspanning. Bijvoorbeeld door bijvoorbeeld twee keer op een dag een half uur te wandelen of te fietsen. Doe ten minste drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Gebruik hiervoor de online les van je sportschool, een thuis-beweegles op YouTube of met hulp van het televisieprogramma Nederland in Beweging (elke dag om 06.00, 10.15 en 13.25 uur op NPO1).

Medicatiegebruik en ramadan

Gebruik je medicatie? Vraag advies aan huisarts hoe je hiermee moet omgaan tijdens de ramadan.

Wil je meer informatie of heb je vragen?

Over het coronavirus

Zoek je tips over opvoeden in deze bijzondere tijd?

  • Het Nederlands Jeugdinstituut zette tips over opvoeden tijdens de maatregelen van het coronavirus op een rij.
  • Neem contact op met onze GGD. De GGD Hart voor Brabant helpt bij opvoeden van 0 t/m 19 jarigen. Bel ons op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur via 0900 463 6443.
  • Of chat met onze jeugdverpleegkundigen over opgroeien en opvoeden van kinderen van 0 t/m 5 jaar. Dit kan op werkdagen van 8.30 tot en met 17.00u en op dinsdag en donderdag tot 20.30 uur. Of vul ons contactformulier in. Lees meer over onze ouderchat op onze website.

DOWNLOAD ALLE TIPS