GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-02-2020 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 11-04-2020 om 08:55 uur

Nieuw coronavirus in Nederland

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekend gemaakt door het RIVM. Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Donderdag 27 februari werd de eerste besmetting met het coronavirus (COVID-19) vastgesteld in Nederland. Sindsdien zijn er diverse nieuwe Nederlandse besmettingen bekend gemaakt door het RIVM. Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Geplaatst op: 12-03-2020 om 20:00 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Aangescherpte maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst.

Kijk voor meer informatie over de maatregelen en de aanpak van het coronavirus op de website website van de Rijksoverheid

Geplaatst op: 01-04-2020 om 15:35 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Einde updates nieuwspagina

We stoppen met updates van deze nieuwspagina. Volg voor verdere updates over het coronavirus in onze reguliere berichtgeving op onze website, social media en onze speciale coronapagina:

Algemene informatie over het coronavirus
Is er een vaccin tegen het coronavirus?

Nee, er is nog geen vaccin tegen het coronavirus.

Onderzoek werkzaamheid TBC vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Het doel van het voorgenomen onderzoek is om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Wie komt in aanmerking voor vaccinatie tegen tuberculose?

In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders afkomstig uit gebieden waar tuberculose nog veel voorkomt. In Nederland komt tuberculose nog regelmatig in deze bevolkingsgroepen voor. Deze vaccinatie beschermt jonge kinderen tegen de ernstige vormen van tuberculose.

Ik wil mij beschermen tegen het coronavirus. Kan ik deze vaccinatie toch krijgen?

De GGD nodigt volgens de landelijke richtlijn alleen kinderen uit risicogroepen voor tuberculose uit voor deze vaccinatie.

Er is (nog) geen bewijs dat vaccinatie tegen tuberculose werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek zal daar meer inzicht in moeten geven. Tot die tijd mogen we de vaccinatie niet aan anderen personen geven.

Waarom dragen de medewerkers geen handschoenen tijdens een consult?
Onze medewerkers wassen hun handen vóór en na elk contact met water en zeep en/of met handalcohol. Het is tijdens een normale afspraak niet nodig om handschoenen te dragen omdat we met gezonde kinderen werken. Hierin volgen wij de algemene hygiënerichtlijnen van het RIVM.
Wanneer wordt iemand getest?
Lees op de website van het RIVM wie getest wordt en waarom hiertoe besloten is.
Heb je vragen over je eigen gezondheid?

Verspreiding voorkomen

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

TIP voor scholen: Help leerlingen de juiste handhygiëne toe te passen, maak gebruik van ons gratis lespakket handen wassen

Ik kom net terug uit een risicogebied, wat moet ik doen?

Houd je gezondheid in de gaten. Als je verkoudheidsklachten hebt, blijf thuis om uit te zieken en om anderen niet te besmetten. Als de klachten erger worden, bel dan met de huisarts en/of de GGD.

Bekijk ook de vraag "ik maak me zorgen over mijn gezondheid, wat moet ik doen?"

Maatregelen bij coronavirus

Wij zijn allemaal klaar met corona, maar corona is nog niet klaar met ons. Daarom moeten we ons aan de maatregelen blijven houden. Vermijd drukke plekken en houd 1,5 meter afstand. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Hoe nemen wij een monster af bij jou thuis?

In dit filmpje laten wij zien hoe wij een monster bij jou thuis afnemen. De beelden zijn in scene gezet.