GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-01-2020 om 14:59 uur
Laatst gewijzigd op: 27-02-2020 om 15:25 uur

Ik heb een vraag over het coronavirus

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Het virus heeft zich in en buiten China verspreid, maar is nog niet in Nederland opgedoken.

De situatie wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de GGD, het RIVM, en Europese autoriteiten (de ECDC). Zo nodig zullen maatregelen worden getroffen.

Heb je vragen over het coronavirus? Het RIVM zette de vragen en antwoorden over het coronavirus op een rij. Heb je hierna nog een vraag? Neem contact met ons op via   0900 364 64 64 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 17.00 uur). 

Ik ben ziek. Kan dat het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn?
De meeste patiƫnten met het nieuwe coronavirus komen uit de regio Wuhan of zijn in de regio Wuhan geweest. Mensen die in Nederland verkouden zijn of longklachten hebben, hoeven zich geen zorgen te maken dat ze het nieuwe coronavirus hebben. Zeker niet als je niet recent in een gebied was waar het coronavirus voorkomt. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus.
Wanneer moet ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Heb je twijfels, ga dan niet naar je huisarts of de huisartsenpost toe vanwege mogelijk besmettingsgevaar. Je kan telefonisch contact opnemen met de huisarts als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus.
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiĆ«nt met het nieuwe coronavirus.

De huisarts overlegt met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

Heeft het zin om mondkapjes te dragen om je te beschermen tegen het nieuwe coronavirus?
In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Het probleem is dat het alleen helpt als je speciale maskers gebruikt die zich heel goed sluiten over je neus en mond. Je moet de maskers heel nauwkeurig gebruiken en ze regelmatig wisselen. Dat is in het dagelijks gebruik bijna niet mogelijk.
Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Het zijn:

  1. Was je handen regelmatig
  2. Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  3. Gebruik papieren zakdoekjes