GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 04-07-2019 om 15:41 uur
Laatst gewijzigd op: 17-07-2019 om 16:04 uur

Maatregelen tegen de jeukende bultjes van de eikenrups

Vermindert een föhn de jeuk van de bultjes die de eikenprocessierups veroorzaakt? En kun je de brandhaartjes echt verwijderen met plakband? Op sociale media kom je allerlei tips tegen, maar welke werken nou echt?

Linda Blous, milieu- en gezondheidskundige bij de GGD'en in Brabant, adviseert gemeenten en hun inwoners over hoe ze om kunnen gaan met de eikenprocessierups. Speciaal daarvoor lanceerde de GGD de website Oakie.info. Reinier Vermeer van de Gelderlander checkt met Linda drie veel gelezen maatregelen tegen (de jeukende bultjes van) de eikenprocessierups. Wat werkt?

Dat we last hebben van de bultjes die de brandharen veroorzaken is erg veel in het nieuws. Waar mensen met milde klachten vorig jaar nog dachten dat ze veel muggenbulten hadden, herkennen mensen tegenwoordig dat de bultjes veroorzaakt worden door de eikenprocessierups.

Voorkomen is beter dan genezen

De tip die Linda het liefst geeft: 'voorkomen dat je in aanraking komt met die vervelende brandhaartjes'. Hoe je dat doet? Door goed op te letten waar je gaat zitten of staan als je buiten bent.

In De Gelderlander evalueert Linda veel gehoorde tips tegen de jeuk die de brandharen veroorzaken. Wat vooral belangrijk lijkt is om te voorkomen dat je de bultjes krijgt. Probeer na bezoek aan de natuur van de haartjes af te komen: verwijder met plakband de haren van je huid en was je kleding.