GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 11-04-2019 om 13:30 uur
Laatst gewijzigd op: 11-04-2019 om 15:31 uur

Iva Bicanic Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid 2018

Zojuist is Iva Bicanic, Hoofd Landelijk Psychotraumacentrum & Centrum Seksueel Geweld, uitgeroepen tot Meest Invloedrijke Persoon in de publieke gezondheid 2018. Bicanic ontving deze prijs voor haar niet aflatende inzet voor de slachtoffers van seksueel geweld.

Bicanic zet zich er al jaren voor in dat zoveel mogelijk slachtoffers van seksueel geweld goed en snel geholpen kunnen worden. Mede dankzij haar inspanningen zijn er landelijk nu zestien Centra Seksueel Geweld. Hierin werken verschillende professionals (bv artsen, verpleegkundige, politie en psycholoog) samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de juiste hulp te kunnen bieden. Belangrijk daarbij is dat slachtoffers hun verhaal niet vaker hoeven te vertellen dan nodig is en zoveel mogelijk hun eigen keuzes maken. Sinds 1 februari opende in Brabant-Oost een tweede locatie.

De prijs werd uitgereikt door Hugo Backx namens GGD GHOR Nederland en de Federatie voor Gezondheid, tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid, NCVGZ.

We feliciteren Iva Bicanic van harte met haar welverdiende prijs.

Genomineerden

Onze GGD-collega Renske Nijdam, adviseur milieu en gezondheid, was één van de 3 genomineerden voor de prijs. Uiteraard zijn wij trots op haar nominatie en op Renske! Zij levert al jaren een onmisbare bijdrage aan een gezonde omgeving, die positief werkt op gezondheid! Belangrijk, want dat maakt meedoen makkelijker en stimuleert ons om alles uit ons leven te halen! “De genomineerden zijn stuk voor stuk gepassioneerde professionals die ieder op hun eigen werkterrein enorm veel betekenen voor de publieke gezondheid in Nederland. Daarmee bouwen zij verder aan goede zorg voor Nederland,” aldus de vakjury.

De uiteindelijke winnaar is gekozen door een onafhankelijke vakjury bestaande uit oud-staatssecretaris Martin van Rijn, wethouder van Utrecht Victor Everhardt, hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie Simon Broersma en de oud-winnaars Wijk-GGD’ers Esther Pullen en Sarah Voss. Het is de negende keer dat de Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid organiseerden. Eerdere winnaars waren onder andere Machteld Huber, jeugdarts van GGD West-Brabant Yvonne Vanneste, Wijk-GGD'ers Esther Pullen en Sarah Voss en verpleegkundig specialist Connie Rijlaarsdam.