GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 13-12-2018 om 07:50 uur
Laatst gewijzigd op: 13-12-2018 om 09:51 uur

Legionella in Brabant

Gisteren was legionella opnieuw in de media in de uitzending van ZEMBLA. Deze uitzending ging in op de risico’s van een legionellabesmetting en de rol van overheden in de legionellabestrijding in Nederland. Aanleiding zijn onder meer twee clusters van patiënten in Brabant (Son en Boxtel) die de afgelopen jaren ernstig ziek werden. Onze arts infectieziektebestrijding Ariene Rietveld werkte mee aan de opnames.

De rol van de afvalwaterzuiveringsinstallaties als mogelijke bron is nieuw en werd in Nederland pas voor het eerst in 2017 door onze GGD ontdekt. Dit na uitbreiding van het lopende brononderzoek naar minder voor de hand liggende bronnen bij het cluster legionellapatiënten in Boxtel. Hierin werkten we intensief samen met o.a. de gemeente, het RIVM en de Omgevingsdienst. Dat leidde tot eerdere berichtgeving hierover in de regionale Brabantse dagbladen.

Afvalwaterzuiveringen

Er is nog veel onduidelijk over legionella en de verspreiding van de bacterie als het gaat om (afval)waterzuiveringsinstallaties. We weten dat in onze regio de waterschappen inmiddels preventief periodiek controleren op legionella. De verwachting is dat dit vaker zal leiden tot het vaststellen van legionella. Legionella komt van nature voor in grond- en oppervlaktewater. De omstandigheden om te groeien in (afval)waterzuiveringsinstallaties zijn ideaal. De situatie in Boxtel blijft vooralsnog een unieke situatie. De omgevingsdienst werkt hier samen met Hydrobusiness aan een permanente oplossing. Het is belangrijk per situatie te kijken naar de mogelijke risico’s.

In haar brief aan de Tweede kamer kondigde de minister onlangs versneld onderzoek aan de naar risicofactoren voor verspreiding van de legionellabacterie en effectieve lange termijnmaatregelen.

Meer weten of vragen?

Meer vragen en antwoorden over legionella lees je in de veel gestelde vragen en antwoorden over legionella (PDF, 222 kB).