GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 12-11-2018 om 10:00 uur
Laatst gewijzigd op: 12-11-2018 om 10:02 uur

Voorzorgsmaatregelen rioolwaterzuivering Tilburg

De GGD ontving een melding van Waterschap de Dommel dat uit periodieke metingen in de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Tilburg een legionellabacterie is aangetroffen. Waterschap De Dommel trof direct voorzorgsmaatregelen om kans op verspreiding te minimaliseren. Kijk voor meer informatie op www.dommel.nl.

Gezondheid

We ontvingen de afgelopen periode een aantal meldingen van patiënten met legionella in de regio Tilburg. De bron van deze besmettingen lijkt op het eerste gezicht NIET te liggen bij deze waterzuiveringsinstallatie. Dit omdat de patiënten té ver van deze installatie wonen, geen activiteiten in deze regio lijken te hebben ondernomen en de windrichting in de periode van hun ziek worden niet in de richting van hun woonplek stond. Het aantreffen van legionella is bovendien niet heel verrassend, dit wordt vaker bij routine controles gevonden. Het medische risico lijkt dus klein.

Wat is legionella?

Legionella is een bacterie die voorkomt in water. Besmetting met legionella gebeurt door het inademen van de legionellabacteriën. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na besmetting. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Neem bij dergelijke klachten altijd contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op de website van het RIVM.

Heb je vragen over de rioolwaterzuivering dat kun je bellen naar Waterschap De Dommel via  0411 61 86 18.