GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 20-11-2018 om 17:20 uur
Laatst gewijzigd op: 20-11-2018 om 17:28 uur

Mees vertelt over de kinderrechtendag 2018

Vandaag zijn er kinderen van 9 basisscholen uit de regio Hart van Brabant bij elkaar gekomen om te praten over onze rechten, de rechten van het kind. De kinderrechten starten bij participatie. Dit betekent dat kinderen kunnen mee-praten, denken, en doen. Er zijn meerdere activiteiten georganiseerd. Ik was hier vandaag als journalist aanwezig.

Mees stelt vragen aan kinderburgemeester op dag van de kinderrechten 2018

Als eerste ben ik bij de opening geweest en heb een paar vragen gesteld aan de kinderburgermeesters Casper en Julia en wethouder van Tilburg Marcelle Hendrickx. Daarna gingen we beginnen met de activiteiten en ik ging eerst bij activiteit 1 kijken van KinderrechtenNU.

Daar moesten kinderen in groepjes met een begeleider een lijstje maken wat er belangrijk is voor hun jeugd, hoe ze gezond en veilig op kunnen groeien. Dat schreven ze daarna op een heel groot foamboard voor hun gemeente. Daarna werd er doorgewisseld en ging ik een kijkje nemen bij activiteit 2.

Hier ging de jongerenadviesraad van de IMC Weekendschool uitleggen wat een weekendschool is en hoe het werkt, daarna kregen de kinderen een speedcursus ‘Hoe geef je een presentatie?’. Hier een van de interviews die de kinderen voerden:

Persoon 1: waar word je gelukkig van?
Persoon 2: van gamen, In fortnite kan ik mijn woede kwijt als ik boos ben, verder ook knutselen en voetbal.
Persoon 1: waar word je gelukkig van als je met vrienden bent?
Persoon 2: van met elkaar grappen en gamen en spelen want dan weet je dat je echte vrienden hebt

Toen ging ik door naar activiteit 3 van BOOTS projects.
Daar leerden kinderen hoe ze elkaars mening kunnen geven en naar elkaar luisteren. Dat deden ze door middel van een balspel, ze moesten overgooien met een bal en als je de bal had gevangen mocht je je mening over een stelling geven en komen ze uiteindelijk samen tot een oplossing.

Op naar activiteit 4 van The Mint Minds.
Hier gingen kinderen met Legosteentjes een uitvinding maken die het milieu probleem op kunnen lossen daarna maken ze er met hun groepje een ding van en zo leren ze samenwerken en tot een oplossing komen. Van duurzame winkels tot speciale apparaten ze konden het allemaal bedenken en nabouwen.

Toen gingen we naar activiteit 5 daar waren jongerenwerkers van KART (kinderadviesraad Tilburg)
Ze legden uit wat ze daar allemaal deden en gingen verschillende activiteiten doen. Aan het begin gingen ze ook allemaal opschrijven wat ze goed vonden aan hun school en waar verandering in gebracht moest worden .

Daarna ging iedereen weer terug naar het begin waar toen een poppenkastvoorstelling werd gehouden door Jeroen en Frans. Het was een topafsluiting voor een topdag.

Bedankt regio hart van Brabant voor de leuke dag.

Groet, Mees Nieuwenhuis.
Journalist voor Brabants dagblad.
10 jaar