GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-11-2018 om 11:13 uur
Laatst gewijzigd op: 28-11-2018 om 12:07 uur

GGD blij met Nationaal Preventieakkoord

Op 23 november presenteerde staatssecretaris Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord ‘Samen een gezonder Nederland’. Een grote stap op weg naar een gezonder Nederland,” volgens GGD GHOR Nederland directeur Hugo Backx. Ook de GGD Hart voor Brabant is blij met dit preventieakkoord. Directeur Karin van Esch: “Het akkoord sluit aan bij onze opdracht om mensen te stimuleren gezonde(re) keuzes te maken, zodat zij het maximale uit hun leven kunnen halen. En het benadrukt ook dat het uitvoeren van zo’n beleid alleen samen kan, en integraal. Het resultaat is vooral te halen dicht bij de mensen, dus in de regio, in de wijken. De uitdaging is om de drie thema’s ook te benaderen vanuit de onderliggende factoren zoals armoede, schulden, opleidingsniveau en levensgeluk.”

Grote ambities

De landelijke ambities zijn groot, want in 2040 willen de partijen:

  • Een rookvrije generatie: dan is er geen kind meer dat rookt of ooit nog gaat roken. 
  • Dat een kwart minder mensen overgewicht hebben. En dat 40% minder mensen lijden aan ziekten gerelateerd aan obesitas. Zoals diabetes, hart-, vaat-, en leverziekten.
  • Bijna een halvering van het aantal mensen dat overmatig alcohol drinkt. En dat geen zwangere of jongere van onder de 18 drinkt Meer informatie over het Nationaal Preventieakkoord lees je op de website van GGD GHOR Nederland.

Regionale aanpak

Landelijk en in het werkgebied van onze GGD, werken we al langer aan de drie thema’s roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, met allerlei programma’s en campagnes. Bijvoorbeeld de Ketenaanpak overgewicht bij kinderen in de gemeente ’s-Hertogenbosch. En ons Webinar Alcohol en jeugd waar ruim 700 ouders naar keken.

Tot nu toe hebben we deze onderwerpen vooral lokaal aangepakt. Dit heeft tot mooie projecten en resultaten geleid. Daar gaan we dan ook zeker mee door. Daarnaast is het Nationaal Preventieakkoord aanleiding voor ons om te kijken of we deze thema’s ook breder aan kunnen pakken, bijvoorbeeld in onze hele GGD-regio. Daar gaan we mee aan de slag!