GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 10-10-2018 om 10:30 uur
Laatst gewijzigd op: 11-10-2018 om 11:20 uur

De inzet van de GGD Hart voor Brabant op camping Reebok

Camping de Reebok sluit eind 2021. Het terrein is eigendom van Natuurmonumenten en deze wil het gebied terug geven aan de natuur. Op de camping verblijven behalve recreanten ook andere - vaak kwetsbare - mensen. We vinden het als GGD belangrijk om aan te sluiten bij een grote handhavingsactie van de gemeente. Het is dé manier om leefomstandigheden en zorgbehoeften in kaart te brengen van een vergeten groep mensen die anders misschien niet de hulp krijgen die ze nodig hebben of gewoon niet weten waar ze die moeten zoeken.

Het is voor onze GGD niet nieuw om bij een handhavingsactie aan te sluiten. In het najaar 2017 deden we in samenwerking met de GGD West-Brabant op twee campings in de gemeente Loon op Zand mee aan handhavingsacties. Door die ervaring is het ons niet onbekend dat er een hele wereld schuil gaat achter een slagboom. We weten ook dat er nog veel te leren en te verkennen is. Dit hopen we met onder andere de gemeente Oisterwijk te ervaren.

Handhavingsacties gemeente Oisterwijk

De handhavingsacties in de gemeente Oisterwijk is een samenwerking tussen gemeente, politie, brandweer en andere overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst en de GGD. Tijdens zo'n handhavingsactie worden alle gebouwen en de omgeving aan een inspectie onderworpen. De identiteit van bewoners wordt gecontroleerd, maar ook kentekenplaten van auto’s. Er wordt gekeken naar mogelijke openstaande boetes of criminele activiteiten. De rol van de sociaal-verpleegkundigen van de GGD is vooral het in beeld brengen van de leefsituatie van de bewoners. Hierbij wordt gekeken welke bewoners hulp nodig hebben bij toeleiding naar reguliere zorg en opvang. Dat begint ermee de groep mensen die op de camping woont in ieder geval in het oog te krijgen. Dat doen we onder andere door deelname aan campingacties in onze regio.

Bewoners van camping de Reebok in beeld

Op de camping de Reebok wonen recreanten. Dit zijn de mensen die voor hun plezier een caravan hebben, maar ook altijd nog een woonadres elders. Dan is er een grote onbekende groep die er waarschijnlijk illegaal, permanent woont. Wie zijn die mensen? Hoe komt het dat ze op de camping wonen? Zijn ze ooit uit hun huis gezet? Zitten er criminelen tussen en wat doet dat met de veiligheid van de overige bewoners? Zijn er kinderen bij betrokken, zijn er mensen bij die hulp nodig hebben? Mochten er kinderen in de knel zitten, dan kunnen we gelukkig op de expertise rekenen van onze collega’s bij jeugdgezondheidszorg.

Toeleiding naar hulp voor bewoners die dit nodig hebben

Aan het einde van dit jaar moet de groep illegale bewoners van de camping zijn vertrokken, maar waar gaan ze dan naartoe? De meeste mensen hebben inmiddels al plannen voor andere huisvesting en redden zich wel. Voor een aantal bleek het toch wat ingewikkelder. Buiten dat het lastig is om aan huisvesting te komen, bleken er toch ook wel problemen te zijn op lichamelijk, psychisch en financieel vlak. Deze mensen zijn dankzij de gezamenlijke actie dezelfde dag nog met de juiste hulpverlener in gesprek gegaan. In nauw contact met een heel betrokken Gemeente Oisterwijk gaan ze de steun krijgen die ze nodig hebben.

De komende weken gaan we gezamenlijk aan de slag om ook de onbekende illegale bewoners in beeld te krijgen. Hier zullen ook zeker mensen tussen zitten die het zonder hulp niet gaan redden. Het wordt een hele uitdaging. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Openbare Orde en Veiligheid hand in hand kan gaan met Zorg.