GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-08-2018 om 09:06 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2018 om 14:37 uur

Meningokokkenziekte bij student Fontys Hogeschool

Op 26 augustus is bij een van de studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg de meningokokkenziekte vastgesteld. De student, die vorige week begeleider was op het introductiekamp voor eerstejaars studenten, is opgenomen in het ziekenhuis. Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet. Iedereen die recentelijk intensief contact had met de student, is inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant.

Voorlichting

De GGD gaf maandagochtend 27 augustus voorlichting op de school. Hieronder lees je de veelgestelde vragen en antwoorden over meningokokken. Je leest er de belangrijkste informatie over meningokokkenziekte. Ook lees je over de klachten die passen bij meningokokkenziekte.

Wat is er aan de hand in Tilburg?

Een student die mee deed aan de introductieweek van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek is opgenomen in het ziekenhuis met meningokokkenziekte.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Mensen kunnen verschillende ziektes krijgen door meningokokken. Soms kunnen de klachten ernstig zijn. Door meningokokken kan iemand hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging krijgen. In Nederland komt meningokokkenziekte regelmatig voor.

De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet.

Is besmetting met meningokokken hetzelfde als meningokokkenziekte?

Nee, dat is niet hetzelfde. Een besmetting met meningokokken betekent dat je de bacterie bij je draagt. Deze bevindt zich gewoonlijk in de neus- en keelholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Heel soms komt deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel, dan kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Dat is meningokokkenziekte. De kans om meningokokkenziekte te krijgen is dus heel klein.

Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?

De kans dat iemand na een besmetting ziek wordt is heel klein. Als je toch ziek wordt kunnen de klachten zijn:

  • plotseling hoge koorts,
  • suf,
  • hoofdpijn,
  • niet tegen licht kunnen,
  • misselijk,
  • braken,
  • een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt,
  • soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.

Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.

Heb je last van boven genoemde klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Hoe kun je meningokokkenziekte krijgen?

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keel van iemand die besmet is. Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet.

Wie kan meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen. Het komt het meest voor bij jonge kinderen en bij tieners.

 

Er zijn verschillende types meningokokken. Iemand kan dus vaker meningokokkenziekte krijgen.

Ik was ook op de intro. Kan ik nu meningokokkenziekte krijgen?

Iedereen die intensief met deze student in contact is geweest, is al door ons benaderd. Mogelijk heb je de student tijdens de introductie wel gezien en gesproken. De kans dat je in dit geval ook meningokokkenziekte krijgt is heel erg klein. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken.

Tot wanneer moet ik alert zijn op ziekteverschijnselen?

De kans is zeer klein dat je ziekteverschijnselen krijgt. Tot vier weken na een contact kunnen ziekteverschijnselen (zoals hierboven beschreven) optreden.

Heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Ik was bij de intro moet/kan ik me nu laten vaccineren?

We vinden het als GGD niet nodig om je naar aanleiding van deze situatie te laten vaccineren. De kans om na een eventuele besmetting ziek te worden is heel klein. Studenten die het meest intensief contact hadden zijn in beeld en nemen waar nodig preventieve maatregelen.

Ik ben gevaccineerd tegen meningokokken C.
Ben ik nu beschermd?

Er zijn meerdere types van meningokokkenziekte. Vaccinatie tegen type C beschermd niet tegen andere types van meningokokken. We vinden het als GGD niet nodig om je naar aanleiding van deze situatie te laten vaccineren. De kans om na een eventuele besmetting ziek te worden is heel klein. Studenten die het meest intensief contact hadden zijn bij ons in beeld. Die studenten nemen waar nodig preventieve maatregelen.

Ik had mogelijk contact met de student die meningokokkenziekte heeft.
Moet ik contact met anderen mijden?

Nee, het is niet nodig om contact met anderen te mijden.

Ik heb een verzwakte weerstand/onderliggende ziekte,
moet ik nu extra maatregelen nemen?

Nee, dat is niet nodig. Ook voor jou geldt dat de kans om ziek te worden heel klein is. Tot vier weken na een contact kunnen ziekteverschijnselen (kijk bij 'wat zijn de klachten') optreden. Heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Kan ik zonder gevaar om ziek te worden in ruimtes komen waar iemand met meningokokkenziekte is geweest?

Ja, dat kan. De meningokokkenbacterie overleeft niet in de ruimte. Je kunt dus gewoon in een ruimte komen waar iemand met meningokokkenziekte is geweest. De bacterie is alleen van mens op mens overdraagbaar.

Is meningokokkenziekte te behandelen?

Heb je klachten? Neem dan contact op met je huisarts. Door snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter. Als iemand erg ziek is, is opname in het ziekenhuis nodig. Soms blijven er nog klachten bestaan, bijvoorbeeld doofheid, scheel kijken of moeite met leren. Soms overlijdt er iemand aan meningokokkenziekte.

Klopt het dat de student Journalistiek in Tilburg met Meningokokkenziekte is overleden?
Helaas hebben wij dat trieste bericht ook vernomen.
Om wie gaat het? Hoe oud was deze jongen?
Vanuit privacy overwegingen, doen wij geen verdere uitspraken over de persoonsgegevens.
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat de student door meningokokkenziekte is overleden?
Meningokokkenziekte komt maar heel weinig voor. Het ziektebeeld kan soms heel snel opkomen. Dat is bij deze student helaas gebeurd.
Hoe heeft de student meningokokkenziekte kunnen oplopen?

Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keelholte van iemand die besmet is.

Besmet zijn wil zeggen dat men de bacterie bij zich draagt en is dus iets anders dan ziek zijn/worden van de bacterie.

Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Meestal merkt men hier helemaal niets van en raakt men de bacterie gewoon weer kwijt. De kans is dus heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij of zij is besmet, maar dat is helaas bij deze student wel gebeurd.

Wordt er in Nederland gevaccineerd tegen deze ziekte?
Ja, sinds mei 2018 worden kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 14 jaar gevaccineerd tegen meningokokken types A, C, W en Y vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Hiervoor werd alleen tegen type C gevaccineerd.
Kan iedereen deze ziekte krijgen?
Ja, iedereen kan deze ziekte krijgen, maar de kans om ziek te worden is heel klein.
Waarom wordt niet iedereen gevaccineerd tegen deze ziekte?
Via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen van 14 maanden en 14 jaar gevaccineerd tegen meningokokken, omdat zij het vaakst de bacterie bij zich dragen. Door hen te beschermen middels vaccinatie zorgen we er tevens voor dat zij de bacterie niet verder verspreiden.
Ik wil graag meer informatie

Heb je nog behoefte aan meer informatie? Tijdens kantooruren kun je bellen met de GGD Hart voor Brabant via 0900 3 64 64 64