Geplaatst op: 27-08-2018 om 09:06 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2018 om 14:37 uur
Meningokokkenziekte bij student Fontys Hogeschool
Op 26 augustus is bij een van de studenten van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg de meningokokkenziekte vastgesteld. De student, die vorige week begeleider was op het introductiekamp voor eerstejaars studenten, is opgenomen in het ziekenhuis. Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De kans is heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij is besmet. Iedereen die recentelijk intensief contact had met de student, is inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant.
Voorlichting
De GGD gaf maandagochtend 27 augustus voorlichting op de school. Hieronder lees je de veelgestelde vragen en antwoorden over meningokokken. Je leest er de belangrijkste informatie over meningokokkenziekte. Ook lees je over de klachten die passen bij meningokokkenziekte.
Wat zijn de klachten bij meningokokkenziekte?
De kans dat iemand na een besmetting ziek wordt is heel klein. Als je toch ziek wordt kunnen de klachten zijn:
- plotseling hoge koorts,
- suf,
- hoofdpijn,
- niet tegen licht kunnen,
- misselijk,
- braken,
- een zere en stijve nek, vooral als je het hoofd voorover buigt,
- soms komen er hele kleine, rode of paarse vlekjes in de huid. De vlekjes kunnen niet weggedrukt worden. Ze zijn zo groot als een speldenknop.
Iemand met meningokokkenziekte kan heel snel erg ziek worden. Soms binnen enkele uren. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is 2 tot 10 dagen. Meestal is dit 3 tot 4 dagen. Maar de kans om na besmetting ziek te worden, is heel klein.
Heb je last van boven genoemde klachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Hoe heeft de student meningokokkenziekte kunnen oplopen?
Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder ziek te worden. De bacterie zit in de neus of keelholte van iemand die besmet is.
Besmet zijn wil zeggen dat men de bacterie bij zich draagt en is dus iets anders dan ziek zijn/worden van de bacterie.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Meestal merkt men hier helemaal niets van en raakt men de bacterie gewoon weer kwijt. De kans is dus heel klein dat iemand ziek wordt nadat hij of zij is besmet, maar dat is helaas bij deze student wel gebeurd.
Wordt er in Nederland gevaccineerd tegen deze ziekte?
Ja, sinds mei 2018 worden kinderen op de leeftijd van 14 maanden en 14 jaar gevaccineerd tegen meningokokken types A, C, W en Y vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Hiervoor werd alleen tegen type C gevaccineerd.
Waarom wordt niet iedereen gevaccineerd tegen deze ziekte?
Via het Rijksvaccinatieprogramma worden kinderen van 14 maanden en 14 jaar gevaccineerd tegen meningokokken, omdat zij het vaakst de bacterie bij zich dragen. Door hen te beschermen middels vaccinatie zorgen we er tevens voor dat zij de bacterie niet verder verspreiden.