GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 06-07-2018 om 09:06 uur
Laatst gewijzigd op: 18-07-2019 om 16:29 uur

Mazelen in Europa: controleer je vaccinaties voor je op vakantie gaat

In een aantal landen in Europa is er een uitbraak van mazelen. Dus ook als je op reis gaat in Europa deze zomer: controleer jouw vaccinaties en die van je reisgenoten.

Ben je gevaccineerd tegen mazelen? Dan ben je beschermd.

In Nederland zit de vaccinatie tegen mazelen (BMR) sinds 1976 in het Rijksvaccinatieprogramma: één keer op de leeftijd van 14 maanden en een herhaling op 9-jarige leeftijd. Heb je deze vaccinaties gehad dan ben je voldoende beschermd. Nog een keer vaccineren is dan niet nodig. Weet je niet zeker of je gevaccineerd bent? Dan kun je jouw gegevens opvragen bij het RIVM.

Ben jij niet of onvolledig gevaccineerd tegen mazelen?

In verschillende landen in de wereld zijn uitbraken van mazelen. Ook in Europa. Informatie over de lokale uitbraken kunt u vinden op de website van het RIVM:

Kinderen jonger dan 6 maanden

Kinderen jonger dan 6 maanden hebben nog antistoffen van moeder, vaccineren is daarom niet nodig.

Kinderen van 6 tot 14 maanden

Kinderen tussen de 6 en 14 maanden die naar deze landen op vakantie gaan, kunnen een vervroegde vaccinatie tegen mazelen krijgen. Overleg met jouw consultatiebureau of het verstandig is om jouw kinderen vervroegd te vaccineren tegen mazelen.

Jonger dan 18 jaar en niet gevaccineerd?

Ben je jonger dan 18 jaar en nog niet gevaccineerd tegen mazelen? Dan kom je in aanmerking voor een vaccinatie tegen de mazelen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze is kosteloos. Neem hiervoor contact op met jouw consultatiebureau.

Ben je 18 tot 54 jaar en niet gevaccineerd?

Maak dan een afspraak bij een vaccinatiebureau zoals GGD Reisvaccinaties. Let op: de kosten van de vaccinatie en de spreekuurtijd zijn voor je eigen rekening (bij onze GGD 56,50 euro). Personen geboren vóór 1965 hebben als kind mazelen doorgemaakt. Zij zijn beschermd en hebben geen vaccinatie nodig.