GGD Hart voor Brabant
Nieuws
Geplaatst op: 01-05-2018 om 11:59 uur
Laatst gewijzigd op: 18-05-2018 om 15:07 uur

Seks onder je 25e: Eén derde van de sexting blijft niet privé

In 30 procent van de gevallen in onze regio worden naaktfoto’s of seksfilmpjes gedeeld met anderen. Dit blijkt uit het grootschalige ‘Seks onder je 25e’ onderzoek. Ondanks deze aantallen heeft één op de tien jongens en meisjes wel eens een persoonlijke naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar een ander gestuurd.

Aan het ‘Seks onder je 25e’- onderzoek deden landelijk 20.500 jongeren van 12 tot 25 jaar mee. Het onderzoek is een initiatief van Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met 15 GGD'en, het Ministerie van VWS, het RIVM, het CBS en I&O Research. In het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant deelden 866 jongeren hun ervaringen.

Seks tegen je wil

Bijna 1 op de 10 meisjes van 17 tot 24 jaar heeft tegen haar wil in orale seks gehad. Een even groot aantal heeft ervaring met ongewenste geslachtsgemeenschap. Betasting en ongewenst zoenen komt veel vaker voor. De helft van de meisjes en bijna 1 op de 7 jongens is wel eens tegen zijn of haar wil in aangeraakt op borsten, billen of geslachtsdeel.

Tolerantie ten aanzien van seksuele diversiteit

Jongens zijn op het gebied van seksuele diversiteit minder tolerant dan meisjes. Een kwart van de jongens en 10% van de meisjes gaf aan het (helemaal) niet goed te vinden als twee jongens zoenen op straat. Dit sluit aan op het landelijk gemiddelde. In 2012 gaf twee keer zo veel jongeren aan hier moeite mee te hebben.

Wassen tegen een soa?

De kennis over seksuele gezondheid kan een stuk beter onder jongeren. Ruim vier op de tien jongeren weet niet dat jezelf wassen na de seks géén geschikte manier is om de kans op een soa te verkleinen. De informatie die jongeren op school krijgen over seksuele gezondheid, beoordelen zij als matig: jongeren geven op een schaal van één tot tien gemiddeld een magere voldoende: 5,9. Ook geeft vier op de tien aan dat zij op school nooit informatie kregen over seks in de media, sexting of juist de leuke kanten van seks.

Inzetten op voorlichting blijft nodig

GGD Hart voor Brabant voert in opdracht van gemeenten preventieve taken uit op het gebied van seksuele gezondheid. Het accent ligt hierbij op het bereiken van de meest kwetsbare jongeren. Het is echter belangrijk dat álle jongeren goede seksuele voorlichting krijgen. GGD Hart voor Brabant zet zich daarom in om ervoor te zorgen dat er in het onderwijs blijvend meer aandacht wordt gegeven aan seksuele gezondheid.

Jongeren onder 25 jaar met vragen over soa, zwangerschap, anticonceptie en seksualiteit kunnen gratis en anoniem terecht bij het centrum voor seksuele gezondheid bij de GGD en de website www.sense.info.