GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 31-05-2018 om 13:07 uur
Laatst gewijzigd op: 17-09-2018 om 10:56 uur

Meningokokken, hoe zit het eigenlijk?

Er gaan in de media momenteel wat verhalen rond over de Meningokokken. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Voor sommige soorten meningokokken is een vaccinatie beschikbaar. Het totaal aantal gevallen van meningokokkenziekte is de laatste jaren afgenomen. Het aantal infecties met meningokokken W steeg in Nederland wel van gemiddeld vier per jaar tot 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 2017. Daarom besloot de minister onlangs om de vaccinatie tegen meningokokken uit te breiden. Hiermee wil de minister de gestage toename van besmettingen met meningokokken type W stoppen.

In ons werkgebied werden in heel 2017 twee kinderen met een meningokokken type W gemeld.

De meest gestelde vragen (en antwoorden) over meningokokken.

Hoe krijg je een meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze is van mens op mens overdraagbaar en bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. De bacterie wordt via de lucht, door hoesten en niezen, of door zoenen van mens op mens overgedragen. Als deze bacterie in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komt, kunnen mensen er wél ernstig ziek van worden. Maar de kans om ziek te worden is heel klein. Er zijn verschillende soorten van deze bacterie. De typen A, B, C, W en Y zijn de bekendste.

Wie heeft het meeste kans op een meningokokkenziekte?

Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en als je ouder bent dan 60 jaar.

Wie worden gevaccineerd?

  • Kinderen van 14 maanden krijgen het vaccin ACWY aangeboden via het Rijksvaccinatieprogramma.
  • In 2018 krijgen jongeren geboren tussen 1 mei en 31 december 2004 het vaccin aangeboden. Jongeren ontvangen hiervoor een uitnodiging.
  • In 2019 krijgen jongeren die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor het vaccin tegen meningokokken ACWY. Ook jongeren die zijn geboren vanaf 1 januari 2001 en vóór mei 2004 ontvangen een uitnodiging voor deze vaccinatie.

Waarom peuters en veertienjarigen?

Het is onmogelijk om alle kinderen, jongeren en ouderen te vaccineren. Daarom is besloten te starten met de peuters en tieners die 14 jaar worden. Sinds 1 mei 2018 krijgen peuters van 14 maanden op het consultatiebureau een vaccinatie tegen Meningokokken ACWY. Deze vaccinatie vervangt de vaccinatie tegen meningokokken C, die deze jonge kinderen al sinds 2002 krijgen aangeboden.

Veertienjarigen vormen één van de groepen met een hogere kans op de ziekte. Hoewel de kans om ziek te worden ook bij hen heel klein is, spelen zij ook een rol bij de verspreiding van de bacterie. Zij bewegen zich in verschillende sociale groepen (school, sportclub, gezin) en kunnen zo makkelijker de bacterie oplopen en verspreiden. Door hen te vaccineren, beschermen we indirect de hele bevolking, omdat zij de bacterie niet kunnen verspreiden als zij gevaccineerd zijn. In 2019 krijgen tieners die dan 14 jaar worden een uitnodiging voor een vaccinatie.

Ik behoor niet tot deze risicogroep, maar ik wil mezelf of mijn kind toch laten inenten. Kan dat?

We willen benadrukken dat de kans om ziek te worden heel klein is. Wil u toch uw kind laten vaccineren, dan is een vaccinatie mogelijk. Maak hiervoor een afspraak bij je huisarts of bij een vaccinatiecentrum zoals GGD Reisvaccinaties ( 0900 822 24 67). De vaccinatie is dan niet gratis. Het vaccin moet meestal zelf worden betaald, afhankelijk van zorgverzekeraar en eigen zorgpakket. Het consult voor kinderen bij de huisarts valt onder de zorgverzekeringswet en brengt geen kosten met zich mee.  

Kijk voor meer informatie en veel gestelde vragen en antwoorden over meningokokken en de vaccinatie op de website van het RIVM, bezoek de website Rijksvaccinatieprogramma of bekijk het laatste nieuws van het RIVM