GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 16-04-2018 om 09:39 uur
Laatst gewijzigd op: 16-04-2018 om 12:05 uur

Helft van de Brabanders doet niets om tekenbeten te voorkomen

Uit onderzoek van de drie Brabantse GGD’en blijkt dat 54% van de Brabanders niets doet om tekenbeten te voorkomen. 38% van de ondervraagde Brabanders geeft aan dat ze niet controleren op tekenbeten na een bezoek aan de natuur. Wel weten we meestal goed hoe we een teek moeten verwijderen. Maar wist jij dat je daarna de huid nog moet ontsmetten? Dat is nog niet bij iedereen bekend.

Van alle respondenten vertelde 35% dat zij weleens een tekenbeet opliepen. Een op de tien kreeg klachten. Goed om te weten: verwijder je een teek binnen 24 uur, dan verklein je de kans op klachten enorm.

Wist je dat…

  • 20% van de teken besmet is met de Borrelia bacterie?
  • 25.000 mensen per jaar de ziekte van Lyme krijgen door een besmette teek?
  • Je van maart tot oktober het meeste risico loopt op een tekenbeet?
  • Je ook in de tuin of speeltuin een tekenbeet op kunt lopen?
  • Teken niet kunnen vliegen, springen of zich op je laten vallen? Vanaf struiken en grassen stappen ze over op mensen of dieren.

Over dit onderzoek

In aanloop naar De Week van de Teek vroegen we ons gezondheidspanel en onze volgers op social media wat ze doen om tekenbeten te voorkomen. We stelden ook vragen over het verwijderen van een teek en wat te doen na een tekenbeet. Bijna 12 duizend mensen vulden de vragenlijst in. Wil je ook deelnemen aan ons gezondheidspanel? Schrijf je dan nu in.

Dankjulliewel voor alle reacties!

Infographic over teken