GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 13-03-2018 om 10:46 uur
Laatst gewijzigd op: 13-03-2018 om 11:08 uur

Iedereen is uniek, ook in de Week van de Lentekriebels

Van 19 t/m 23 maart 2018 vindt op basisscholen in heel Nederland weer de Week van de Lentekriebels plaats. Zo ook in het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant. Tijdens deze projectweek leren kinderen over hun lichaam, relaties, omgaan met social media en weerbaarheid. Rutgers en de GGD organiseren deze projectweek samen. Het thema van deze 13de editie is ‘Anders?!’.

Banner Week van de Lentekriebels 2018

Gezonde en veilige ontwikkeling

Waarom hebben jongens een piemel en meisjes niet? Wat betekent ‘homo’? Wat gebeurt er met mij in de puberteit? Kinderen hebben allerlei vragen over seksualiteit. Ze hebben recht op eerlijke informatie, die past bij hun leeftijd. Zo wordt seksualiteit een normaal onderwerp, waar ze gemakkelijk en open over kunnen praten. En zijn ze beter voorbereid op de veranderingen van de puberteit en leren ze nadenken over wat ze wel en niet willen. Dit helpt hen ook later weloverwogen en veilige keuzes te maken in relaties en seksualiteit.

Vroeg beginnen

Zelfbeeld, respectvol met elkaar omgaan en je bewust zijn van je eigen en andermans grenzen zijn onderdeel van relationele en seksuele vorming. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is goed om al vanaf groep 1 met relationele en seksuele vorming te starten en lessen te geven in een doorlopende leerlijn. Bij de kleuters gaat het over de verschillen en overeenkomsten tussen jongens en meisjes, wie je lief vindt, hoe je dat kunt laten merken en hoe je nee kunt zeggen tegen iets dat je niet prettig vindt. Het thema ‘Anders?!’ besteedt aandacht aan diversiteit in de breedste zin van het woord; seksuele diversiteit, gender, verschillende culturen en religies. Maar het gaat ook over ziekte en beperking. Iedereen is uniek.

Rol van ouders

Seksuele opvoeding is in de eerste plaats een taak van ouders. Maar die vinden het soms lastig om met hun kind over seksualiteit te praten of beginnen te laat. De meeste ouders vinden het prettig als de school deze onderwerpen ook oppakt. Als kinderen dan met vragen thuiskomen, is dat een mooie gelegenheid om erover door te praten.

Week van de Lentekriebels, foto's door Floor Godefroy

Over de Week van de Lentekriebels

Wat 12 jaar geleden begon met 24 scholen, is uitgegroeid tot een groot succes. Al meer dan 2500 scholen doen mee met de Week van de Lentekriebels. Deze week is bedoeld als stimulans om lessen te geven over relaties en seksualiteit. Scholen, ook basisscholen, zijn sinds 2012 verplicht om hieraan aandacht te besteden, de invulling ervan is vrij. De digitale lesmethode ‘Kriebels in je buik’ hoort bij het lespakket Relaties & Seksualiteit. Dit is een doorlopende leerlijn voor groep 1 tot en met 8 over lichaam en zelfbeeld, voortplanting, relaties en seksuele diversiteit en seksuele weerbaarheid. De GGD Hart voor Brabant ondersteunt scholen hierbij, bijvoorbeeld met een training aan leerkrachten of het mede organiseren van een ouderbijeenkomst.