GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 08-02-2018 om 10:37 uur
Laatst gewijzigd op: 19-02-2019 om 11:11 uur

Tips voor een koude carnaval mét je baby

Een koude carnaval: vier je dat samen met je baby? Wij zetten een aantal tips op een rij:
 1. Laagjes! Jouw baby draagt één laagje meer dan jij
  Met laagjes kun je je kleding aanpassen aan de temperatuur van waar je carnaval viert. Kleed je baby net zo warm als je jezelf aankleedt, met één laagje extra. Dit is bijvoorbeeld de winterzak in de kinderwagen. Ga je ergens naar binnen? Sla dan de deken terug of doe de winterzak open.
 2. Doe een muts op, liefst tot over de oren
  Je baby verliest gemakkelijk warmte via het hoofd. Doe een warme muts op. Liefst een muts die ook over de oren gaat. Zorg ook dat de handen en voeten goed warm zijn aangekleed. De uiteinden van je lichaam koelen namelijk het snelste af.
 3. Smeer het gezicht in met een vette crème
  Smeer de wangetjes in met een vette babycrème.
  Let op: de crème mag niet op waterbasis zijn in verband met bevriezing.
 4. Controleer of je baby nog lekker warm heeft
  Houd rekening met verschil in inspanning tussen jou en je kind. Doordat jij wandelt krijg je het minder snel koud. Je baby ligt stil en koelt daardoor sneller af. Controleer regelmatig de temperatuur van je kind door even te voelen aan de nek. Houd ook de oren, vingers en het gezicht in de gaten.
 5. Timing: warm af en toe samen op
  Hoe goed jij en je baby zijn ingepakt: extreme kou zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt. Zorg ervoor dat je jouw bestemming goed kent. Ga af en toe naar binnen om op te warmen (en daar pas je tip 1 toe!)
 6. Pas op met temperatuurwisselingen
  Als je in een lekkere warme ruimte verblijft, kan je baby gaan zweten. Zodra je weer naar buiten gaat zorgt het vocht er voor dat je baby sneller afkoelt.
 7. Doe rustig aan. Door extreme kou word je eerder moe
  Je lichaam werkt hard om jezelf warm te houden. Je raakt eerder vermoeid. Houdt hierbij rekening bij het plannen van je uitstapje.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op! GGD jeugdgezondheidszorg via 0900 463 64 43 (keuze 2, werkdagen van 9.00 - 17.00u)