GGD Hart voor Brabant
Nieuws
Geplaatst op: 23-02-2017 om 16:52 uur
Laatst gewijzigd op: 22-03-2017 om 12:29 uur

Mondzorgcoach voor jonge kinderen

In februari startten het Centrum voor Tandzorg en het consultatiebureau Palmboomstraat in ’s-Hertogenbosch de pilot ‘Mondzorgcoach’. Deze coach biedt ouders informatie over- en begeleiding bij het onderhouden de mondgezondheid van hun kind (vanaf 6 maanden).

De jeugdverpleegkundige vraagt ouders mee te doen wanneer zij met hun kind op het consultatiebureau komen. De begeleiding door de mondzorgcoach vindt dan plaats wanneer het gezin al een afspraak heeft gepland bij het consultatiebureau. Hoe vaak ouders met hun kind bij de mondzorgcoach komen, is afhankelijk van de mondgezondheid van het kind. Dit kan variëren van één tot vijf keer per jaar.

Gewoon Gaaf

De mondzorgcoach werkt volgens de ‘Gewoon Gaaf methode’. De coach controleert het gebit van het kind en geeft de ouders een passend advies. De mondgezondheid van het kind wordt gevolgd tot en met groep 1 van de basisschool. "Dat is het moment waarop we bekijken of de 'proefkinderen' minder gaatjes hebben dan de kinderen waarvan de ouders geen coaching kregen", aldus directeur Ton van Groeningen van stichting Centrum voor Tandzorg.

Jong geleerd…

Rika van de Water, gezondheidsvoorlichter bij de GGD Hart voor Brabant: “Veel tandzorg voor kinderen tot 18 jaar wordt via de Basisverzekering vergoed, óók als hun ouders zelf niet verzekerd zijn. Dit is bij een grote groep ouders onbekend. Tegenwoordig gaan steeds minder ouders met jonge kinderen naar de tandarts, dat speelt vooral bij gezinnen met minder inkomen. In deze gezinnen zien we steeds meer kinderen met slechte gebitten. Het is belangrijk dat ouders vanaf het moment dat het eerste tandje doorkomt, aan de slag gaan met tandenpoetsen en de juiste voeding. Dit kan de vorming van gaatjes (cariës) voorkomen.”

Samenwerking

Voor het Centrum voor Tandzorg, de vroegere schooltandarts, is de pilot een manier om iets te doen aan de steeds slechter wordende kwaliteit van kindergebitten. In de pilot doen ook de tandartsopleiding ACTA in Amsterdam en de mondhygiëniste-opleiding van de Hogeschool Utrecht mee.