GGD Hart voor Brabant
Nieuws
Geplaatst op: 21-11-2016 om 10:55 uur
Laatst gewijzigd op: 10-03-2017 om 11:03 uur

Help mee: voorkom antibioticaresistentie

De GGD heeft een belangrijke rol in infectieziektebestrijding. We proberen infectieziekten te voorkomen, door preventie. Als iemand toch een infectieziekte oploopt, spoort de GGD de bron op en bestrijden we de verdere verspreiding. Effectief antibioticagebruik is daarbij vaak onmisbaar. Als dat niet meer lukt omdat bacteriën ongevoelig zijn, kunnen infectieziekten zich makkelijker verspreiden en maken dan ook grotere groepen mensen ziek.

De GGD Hart voor Brabant vindt het belangrijk om antibioticaresistentie onder de aandacht te brengen én bespreekbaar te maken.  Alleen samen kunnen we antibioticagebruik verminderen en op een juiste wijze toepassen. Want als antibiotica straks echt niet meer werken, kan zelfs een simpele blaasontsteking niet meer worden behandeld. Daarom zet ook GGD Hart voor Brabant zich in tegen Antibioticaresistentie!

Hoe voorkomen we samen antibioticaresistentie?

Door goede hygiëne:

Een goede hygiëne helpt verspreiding van bacteriën te voorkomen, ook van resistente bacteriën. Was regelmatig je handen met water en zeep.

  • Was je handen altijd na toiletbezoek. 
  • Was je handen na contact met je huisdier.
  • Was je handen voor het (bereiden van) eten. 

Droog je handen goed af aan een schone handdoek of papier van de keukenrol.

Door antibiotica alleen bewust te gebruiken:

Gebruik antibiotica alleen als dat volgens jouw arts noodzakelijk is.

  • Gebruik nooit restjes medicijnen van anderen.
  • Krijg je een antibioticumkuur? Houd je aan de instructies die je van je arts kreeg. Heb je reden om eerder te stoppen met jouw kuur? Overleg met je arts over de mogelijkheden.

Overleg altijd eerst met een arts, óók als je in het buitenland bent.  

Meer weten over antibiotica?