Geplaatst op: 31-03-2016 om 14:21 uur
Laatst gewijzigd op: 11-12-2018 om 13:40 uur
Houtrook
Ongeveer één op de vijf huishoudens in Nederland staat een houtkachel of open haard. Deze is veel vervuilender dan bijvoorbeeld een centrale verwarming of elektrische kachel. Ook ín huis komen meer schadelijke stoffen in de lucht door het stoken.
Ik heb last van houtrook in mijn buurt Wanneer u last heeft van de rook van houtkachels of open haarden kan de GGD met u meedenken over een mogelijke aanpak van het probleem. Wij kunnen u daarnaast uitleggen wat houtrook doet met uw gezondheid.
Praat erover met de stoker
De GGD raadt u aan om eerst met de stoker te gaan overleggen. Eventueel kunt u daarbij buurtbemiddeling inschakelen. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheid van buurtbemiddeling.
Vaak kan de overlast gemakkelijk worden verholpen door bijvoorbeeld onderstaande stooktips na te leven.
De GGD voert géén metingen uit en kan géén maatregelen afdwingen bij stokers of gemeente. De GGD heeft géén rol in juridische conflicten. Kan ik ziek worden van houtrook? Houtrook bevat onder andere fijnstof en roet. Het vervuilt de lucht en zorgt voor roetneerslag.
Rook is altijd ongezond. Voor de stoker en voor de omwonenden. Omwonenden kunnen last krijgen van de geur van de rook. En deze geur kan leiden tot klachten aan de luchtwegen zorgen (hoesten, benauwdheid). Ook kan het tot hoofdpijn, misselijkheid, slaapklachten en vermoeidheid leiden.
Mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen zijn het gevoeligst voor deze klachten. Zelfs als zij worden blootgesteld aan kleine hoeveelheden houtrook, kunnen zij meer en sneller klachten krijgen dan andere mensen.