GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 10-07-2019 om 14:14 uur
Laatst gewijzigd op: 17-10-2019 om 15:47 uur

Mijn kind valt niet zelf in slaap: wat kan ik doen?

Een kind moet nog veel leren. Zo ook het zelf in slaap vallen. Het moet leren dat het de ouder niet nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Als je luistert naar het huilen, dan merk je dat er langere pauzes komen in het huilen. Die pauzes zijn een teken dat je kind in slaap gaat vallen.

Een slaapritueel helpt

Een vaste structuur in de dag en een slaapritueel zorgen ervoor dat je kind leert herkennen dat het tijd wordt om te gaan slapen. Slapen heeft ook te maken met het verwerken en afscheid nemen van de dag en van personen die belangrijk voor het kind zijn.

Waar kun je als ouder op letten?

Onze 5 tips:

✓ Controleer of je kind ergens last van heeft

Soms is er gewoon iets waardoor je kind niet fijn kan slapen. Misschien heeft je kind een volle luier, heeft het in bed geplast of is het ziek geworden? Verschoon waar nodig. Geef een aai over de bol en stop opnieuw in. Ga wel meteen weer weg als je kindje weer rustig is. Anders denkt je kindje misschien dat het wel erg gezellig is om 's nachts wakker te zijn.

✓ Ga na of je kind misschien angstig is

Oudere kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen angstig zijn doordat ze fantasie en werkelijkheid door elkaar halen. Hierdoor kan een schaduw van een boom er bijvoorbeeld voor zorgen dat een kind niet durft te gaan slapen. Een nachtlampje kan dan al een oplossing zijn.

✓ Check of je al rust en regelmaat toepast

Voorspelbaarheid en regelmaat betekent dezelfde dingen doen in een vaste volgorde. Doe een uur voor het naar bed gaan geen wilde stoeispelletjes meer, maar lees samen een boekje. Of praat samen over wat er die dag gebeurde en vertel ook wat je kind leuk vond en wat een beetje spannend was. Ook een rustige, opgeruimde omgeving helpt. Ruim het speelgoed op, leg wel een favoriete knuffel in bed. Lees ook: hoe pas ik rust en regelmaat toe?

✓ Ga na of jouw kind je een beetje voor de gek houdt

Kijk eens naar de reactie van je kind als jij weer op de slaapkamer komt. Kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden hebben in de gaten dat hun gedrag bij jou ook een reactie oproept en ze kunnen deze reactie bewust uit gaan lokken. Dit kan een patroon worden. Omdat jouw reactie het kind iets oplevert, zal je kind zijn eigen gedrag niet zomaar veranderen. Jij bent dan degene die dit patroon kan doorbreken, door op een andere manier te gaan reageren op het gedrag van je kind.

✓ Ga na of je kind misschien verlatingsangst heeft

Op een gegeven moment kunnen baby's last krijgen van verlatingsangst. Je merkt dit als je kind overdag niet graag alleen wil zijn.We noemen dat verlatingsangst of scheidingsangst. Het is een fase in de ontwikkeling. Je helpt je kind als je laat merken dat je er nog wel bent, door bijvoorbeeld boven nog even met de was bezig te zijn. Zo hoort je kind dat je in de buurt bent. Ook het spelen van 'kiekeboe' overdag kan je kind helpen om te leren dat jij er nog wel bent, ook al ziet je kind je niet.

Heeft dit antwoord je geholpen?