GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-10-2019 om 12:21 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2019 om 13:52 uur

Mijn kind heeft regelmatig driftbuien, wat kan ik doen?

Driftbuien horen bij de ontwikkeling van je kind. Hoewel driftbuien normaal zijn, kunnen ze wel vervelend zijn. Wat is een driftbui en hoe ga je er op de juiste manier mee om?

Wat is een driftbui?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar gaan kinderen steeds meer hun eigen ik ontwikkelen. Regelmatig lopen ze ertegenaan dat iets hen nog niet lukt of dat iets niet mag zoals zij het zouden willen. Hierdoor kan frustratie ontstaan waardoor de stemming gemakkelijk omslaat. Kinderen gaan dan bijvoorbeeld gillen, schreeuwen, stampvoeten of op de grond liggen. Dit noemen we een driftbui.

We vinden een driftbui vaak vervelend. Iedere ouder reageert anders. Soms volgt straf voor het kind. Daarmee kun je onbedoeld negatieve aandacht geven. Kinderen zijn tijdens de peuterleeftijd erg gevoelig voor aandacht. Het maakt hen vaak niet uit of het positieve of negatieve aandacht is. Wanneer je je kind bij een driftbui negatieve aandacht geeft, kan hij zich de volgende keer weer zo gedragen om aandacht te krijgen. Hieronder geven we je tips over hoe je een driftbui kunt voorkomen en wat je kunt doen als je kind toch een driftbui heeft. Probeerde je al onze tips al eens en werkt het niet? Maak dan een afspraak bij de GGD.

Hoe voorkom je een driftbui?
 • Leer je kind een paar vaste regels die bij jullie thuis altijd gelden. Leg ook uit waarom je deze regels hebt of waarom iets niet mag.
 • Wees consequent in het gebruik van deze regels. Je kind weet dan waar de grens ligt, waardoor een driftbui minder snel ontstaat. Krijgt je kind toch een driftbui? Besteed er dan geen aandacht aan, mits de situatie dat toelaat.
 • Probeer zoveel mogelijk een vaste structuur in te bouwen op een dag. Denk hierbij aan vaste etenstijden en een vast slaapritueel. Dit geeft duidelijkheid aan een kind.
 • Probeer je kind voor te bereiden op wat er gaat komen. Je kunt je kind dit vertellen aan het begin van de dag of kort voor een activiteit. Voor sommige kinderen is een dagindeling met plaatjes duidelijker.
 • Stel redelijke verwachtingen aan je kind.
 • Probeer zoveel mogelijk vooraf in te spelen op een situatie. Bijvoorbeeld door spullen waar je kind niet aan mag komen buiten zijn bereik en/of zicht te zetten. Dan hoef je ook niet steeds ‘nee’ te zeggen.
 • Zorg ervoor dat jij zelf je kind vermaakt of dat hij iets heeft waarmee hij zichzelf kan vermaken. Een kind dat niets te doen heeft, gaat op zoek naar vermaak. Vaak gaat hij dan iets doen wat je liever niet wilt.
 • Geef je kind complimenten als hij zich netjes gedraagt. Zeg wat hij goed doet. Je kind zal dan vaker gewenst gedrag laten zien.
Wat doe je als je kind een driftbui heeft?

Het beste kun je de driftbui negeren. Let wel op dat je kind of een ander geen gevaar loopt. Veel ouders vinden het moeilijk de driftbui te negeren tot het over is. Maar dat is wel belangrijk, want anders kan je kind alsnog onbedoeld beloond worden. Waardoor de driftbui de volgende keer  nog erger kan zijn.

Je kind negeren doe je door te doen alsof je je kind en zijn gedrag niet ziet of hoort. Op zo’n moment kijk je je kind niet aan en praat je er ook niet tegen. Soms helpt het als je zelf even iets anders doet, zodat je het negeren makkelijker volhoudt. Doe dat wel altijd in de buurt van je kind en als de situatie dat toelaat. Geef weer aandacht aan je kind als de driftbui over is.

 • Geef je kind een compliment als hij zich weer goed gedraagt. Vertel welk gedrag je fijn vindt om bij hem te zien.
 • Als de driftbui over is en je kind gaat uit zichzelf niets doen, help hem dan opstarten met een nieuwe activiteit.
 • Ga met je kind niet meer in gesprek over de driftbui.
 • Probeer het negeren van een driftbui eerst thuis uit. Als het je thuis lukt dan is het makkelijker om een driftbui ook in het openbaar te negeren.
 • Weet je van jezelf dat je het gedrag niet kunt negeren? Kies dan voor een time-out. Dit kan thuis in een saaie ruimte en buitenshuis op een veilige plek. Blijf buitenshuis wel bij je kind wachten zonder hem aan te kijken of met hem te praten.

Is het gedrag niet te negeren en vraagt de situatie erom dat je moet ingrijpen?

Spreek je kind dan streng toe. Zeg wat hij niet mag doen en waarom. Vertel direct welk gedrag je wel wilt zien. Zorg ervoor dat je lichaamstaal overeenkomt met wat je zegt. Als je zegt dat iets niet mag, doe dat dan niet met een lachend gezicht.

Wat als negeren niet helpt?

Als een driftbui lang duurt of steeds op eenzelfde moment terugkeert, dan kun je een 'time-out' geven. Negeren alleen is dan niet meer genoeg.

Een time-out:

 • Haal je kind uit de situatie waar de driftbui zich voordoet.
 • Breng je kind naar een plek die hij saai vindt, zodat hij rustig kan worden. Zorg ervoor dat er geen dingen staan waaraan hij zich kan bezeren of die hij kapot kan maken.
 • Kijk je kind aan en zeg kalm en overtuigend wat hij fout heeft gedaan. Zeg dat hij daarom een aantal minuten stil moet blijven staan of zitten. Maak het niet te lang. Zeg dat je hem na die paar minuten weer op komt halen.
 • Als je kind niet stil en rustig wordt, dan blijft hij net zolang op de gekozen plek tot hij stil en rustig is. Duurt dat 6 minuten? Pas dan gaat het aantal minuten in dat je kind stil en rustig moet zijn. Dit is de time-out. Herinner je kind eraan dat de time-out pas ingaat als hij rustig is.
 • Het is belangrijk dat je zelf rustig en standvastig blijft. Ook al protesteert je kind hevig.
 • Is je kind het afgesproken aantal minuten stil en rustig geweest? Geef hem dan een complimentje dat je het fijn vindt dat hij weer rustig is en knuffel hem bijvoorbeeld even. Help je kind vervolgens weer aan het spelen.

Wat je niet moet doen bij een driftbui

 • Je kind vastpakken, ermee in discussie gaan of boos worden. Vaak zie je dat een driftbui dan heftiger wordt en langer duurt.
 • Je kind straffen. Kinderen zitten in een fase waarin ze moeten leren met hun gevoelens om te gaan.

Wat als je alles al probeerde?

Als je alles al hebt geprobeerd en niets werkt, dan is het fijn als iemand je helpt. Bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige van jouw consultatiebureau. Bel ons om een afspraak te plannen:
Bel ons op: 0900 463 6443
werkdagen tussen 08:30 en 17:00 uur
Heeft dit antwoord je geholpen?

Valerie vertelt: Ongehoorzaamheid bij peuters & kleuters