GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 11-07-2019 om 14:23 uur
Laatst gewijzigd op: 09-10-2019 om 12:01 uur

Wij gaan naar het buitenland. Heeft mijn baby aanvullende of vervroegde vaccinaties nodig?

Mogelijk wel. Dat ligt aan waar jullie naartoe gaan en welke vaccinaties jouw kind tot nu toe al heeft gehad. Op de website van GGD reisvaccinaties lees je of jij en jouw kind voor het land van jouw bestemming aanvullende vaccinaties nodig hebben.

Het Rijksvaccinatieprogramma en reizen

In Nederland geven we kinderen standaard vanaf de leeftijd van 2 maanden vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties krijgen kinderen meestal bij ons op het consultatiebureau. Een kind waarvan de ouders geboren zijn in een land waar tuberculose veel voorkomt krijgt bij de leeftijd van 6 maanden preventief een vaccinatie tegen tuberculose (BCG).

Ga je op reis met je kind en is je kind jonger dan 15 maanden?

Is jouw kindje jonger dan 15 maanden? Dan is het soms nodig om een vaccinatie uit het rijksvaccinatieprogramma of de BCG vervroegd te geven.

Voor veel landen in Europa volstaan de vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma. Aanvullende vaccinaties zijn meestal niet verplicht of aanbevolen. Maar voor een aantal Europese landen wordt een vervroegde vaccinatie uit het rijksvaccinatieprogramma en/of een aanvullende vaccinatie wel aanbevolen. Controleer daarom minimaal 2 maanden vóór je reis of jij en je kind vaccinaties nodig hebben. Ook als je naar en land binnen Europa gaat.

Op de website van GGD reisvaccinaties lees je welke vaccinaties aanbevolen worden voor het land van jouw bestemming. Kom je er niet uit of heb je liever persoonlijk contact? Bel dan op werkdagen tussen 08:30 en 17:00uur naar   0900 463 64 43

Heeft dit antwoord je geholpen?
Plan je afspraak online: Maak een afspraak
op GGDReisvaccinaties.nl.

Veelgestelde vragen over vaccineren

Jeugdverpleegkundige Valerie vraagt medisch adviseur Rolf van het RIVM antwoord op de veelgestelde vragen van ouders over vaccineren.