GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 20-11-2019 om 14:22 uur
Laatst gewijzigd op: 20-11-2019 om 15:39 uur

Wat mag je wel (en niet) doen om klachten na een vaccinatie te verminderen?

Het kan voorkomen dat je kind last heeft van bijwerkingen van een vaccinatie. Wat mag je wel en wat mag je niet doen als je kind een vaccinatie krijgt of heeft gehad?

Wel doen

 • Als je kind na de vaccinatie koorts heeft, is het belangrijk dat hij voldoende drinkt.
 • Is de vaccinatie in het bovenbeen gegeven? Om stijfheid, pijn en zwelling op de plek van de inenting te verminderen kun je fietsbewegingen met de benen van je kind maken.
 • Als de plek van de vaccinatie warm en gezwollen aanvoelt, kun je pijn en zwelling verminderen door te koelen. Leg daarvoor een koud gemaakt washandje of theedoek op de gezwollen plek. Gebruik geen ijs, ice- of coldpacks. Dat zou bevriezing kunnen veroorzaken.
 • Bij jonge kinderen kan het helpen om ze te knuffelen en ze af te leiden als ze wat onrustig zijn na de vaccinatie.
 • Zorg dat je na de vaccinatie een rustige dag hebt met je kind. Als je kind toch last krijgt van de vaccinatie, is het niet fijn voor hem als jullie nog van alles gaan doen.

Niet doen

Tot de leeftijd van 15 maanden wordt in het bovenbeen gevaccineerd. Daarna in de bovenarm. Heeft je kind last van het been of de arm waarin de vaccinatie gegeven is? Raak het niet aan. Zo voorkom je dat de pijn misschien erger wordt.

Paracetamol geven

Paracetamol kan effect hebben op de werking van het vaccin en het herkennen van bijwerkingen.

Wanneer mag je geen paracetamol geven?

 • Voorafgaand aan de vaccinatie om klachten te voorkomen.
 • Bij koorts.
  - Koorts is in principe geen reden voor het toedienen van paracetamol.
  - Koorts, ook hoge koorts, is niet schadelijk.
  - Koorts is een teken dat er iets in het lichaam gebeurt. Die tekenen verdwijnen als je ze onderdrukt met paracetamol.
  - Koorts is een normaal afweermechanisme van het lichaam tegen de vaccinatie. Het is een reactie van het immuunsysteem die nodig is om de vaccinatie goed zijn werk te laten doen.
  - Geef je kind bij koorts altijd voldoende water om uitdroging te voorkomen.

Wanneer wel?

Het is altijd beter geen paracetamol te geven. Doe het alleen als het écht nodig is. Bijvoorbeeld:

 • Als je kind lang en veel pijn heeft. Bij baby’s herken je dat als ze tijdens het huilen continu met de beentjes trappelen en de vuistjes ballen.
 • Als je kind lang en heftig huilt.

Had je kind na eerdere vaccinaties klachten zoals heftige pijn die lang bleef aanhouden? Of huilde je kind langer dan 3 uur onafgebroken en was het niet te troosten? Dan kun je in sommige gevallen een half uur voor de vaccinatie paracetamol geven. Doe dit altijd in overleg met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts van het consultatiebureau. Bij de BMR-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) is het niet zinvol om voorafgaand aan de vaccinatie een paracetamol te geven.

Geen vermindering van klachten?

Als klachten na een vaccinatie ernstig verlopen of voor je gevoel vreemd zijn, neem dan altijd contact op met je huisarts. Ook als de klachten blijven aanhouden (ook met paracetamol gebruik) is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Heeft dit antwoord je geholpen?