GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-11-2020 om 16:04 uur
Laatst gewijzigd op: 28-06-2021 om 16:33 uur

Coronavirus voor ouders en verzorgers

Maatregelen op het consultatiebureau

Onze dienstverlening gaat ook in deze coronatijd zo veel mogelijk door. Op het consultatiebureau hanteren we de volgende maatregelen:

 • Is je kind onder de 12 jaar? Dan mogen er maximaal twee volwassenen mee komen. Is je kind ouder dan 12 jaar, dan is 1 volwassene toegestaan.
 • Vergeet niet een mondkapje mee te nemen voor de momenten dat de 1,5 meter regel niet gehanteerd kan worden.
 • Als jij of jouw kind last hebben van symptomen die horen bij het coronavirus vragen we jullie om thuis te blijven en de afspraak te verzetten
Aangepaste manier van werken bij de jeugdgezondheidszorg

Wij voeren een aantal contactmomenten in verkorte vorm uit. Kinderen worden per leeftijdsgroep uitgenodigd op dezelfde dag. Hierdoor zijn de mogelijkheden om afspraken te verzetten helaas minder groot dan je gewend bent.

Ook is er minder tijd om vragen te stellen. Blijf je met vragen zitten? Kijk dan op Mijn kind. Hier vind je onze meeste gestelde vragen, informatie over vaccinaties en het ouderportaal. Stel je vragen in de ouderchat of bel ons op 0900 463 6443. We zijn bereikbaar op werkdagen van 08:00 en 17:00 uur.

Inloopspreekuren

Er zijn momenteel geen inloopspreekuren (zonder afspraak) op de consultatiebureaus.

Onderzoek in de 2e klas van het voortgezet onderwijs

Het onderzoek in de 2e klas van het voortgezet onderwijs vindt sinds de start van dit schooljaar weer plaats. Ook de ziekteverzuimbegeleiding en afspraken op verzoek van jongere/ouders/school gaan door. Dit kan zowel fysiek plaatsvinden, als telefonisch of via beeldbellen.

Geplaatst op: 01-03-2021 om 16:12 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Vragen over corona

Onder ouders en verzorgers leven er veel vragen over het coronavirus. Op deze pagina geven we je antwoord op de meest gestelde vragen, lees je wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Geplaatst op: 01-04-2021 om 15:54 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

het testen van kinderen t/m 12 jaar

Het test- en thuisblijfbeleid voor kinderen t/m 12 jaar is aangescherpt. Door deze leeftijdscategorie vaker te testen willen we meer zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus bij jonge kinderen. Hieronder zetten we de informatie voor je op een rij.
Wanneer en hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

Kinderen van 0 jaar t/m groep 8

In januari 2021 is het testbeleid voor kinderen t/m groep 8 gelijk getrokken met dat van oudere kinderen. Ook ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend het coronavirus te laten testen. Het advies is om je kind in ieder geval te laten testen als er naast verkoudheidsklachten ook sprake is van (frequent) hoesten, koorts en/of benauwdheid. Ook is het advies om kinderen te laten testen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Kinderen die getest worden met klachten of omdat zij nauw contact zijn, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. 

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Voor vragen over het testen van jonge kinderen neem contact op met 0900 364 64 64

Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs, MBO of hoger onderwijs

Voor kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs (ook als ze jonger zijn dan 13 jaar), mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven en de basisregels voor testen die voor volwassenen gelden.

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Jouw kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als jouw kind een DigiD heeft, is het ook mogelijk om online een afspraak maken voor een coronatest. Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Hoe bereid ik mijn kind voor op een coronatest?

Kinderen worden bij de GGD getest met een PCR- of antigeentest. De methode is gelijk: met een wattenstaafje wordt er wat slijm uit de keel- en neusholte weggenomen. Voor kinderen t/m 12 jaar geldt dat de neusafname minder diep hoeft dan gebruikelijk. Hierdoor is deze minder belastend en is dit in de meeste gevallen in een paar seconden gebeurd.

Bereid jouw kind voor op de coronatest door uit te leggen hoe de test in z'n werk gaat. Tijdens de test wordt er een dunne, flexibele wattenstaaf diep in de neus (bij kinderen t/m 12 jaar wordt de neusafname minder diep afgenomen) en keel gestoken. Dit duurt niet lang maar kan onprettig zijn, zeker voor kinderen. Het is daarom verstandig om jouw kind voor te bereiden. Vertel er ook bij dat de GGD-medewerker beschermende kleding aan heeft en dat het daarom moeilijk is om het gezicht te zien.

GGD Hart voor Brabant heeft geen aparte 'kinderteststraat'. Onze medewerkers zijn speciaal getraind op het testen van kinderen. We merken dat kinderen daardoor heel goed kunnen worden geholpen op de gewone teststraat. Onze medewerkers geven graag uitleg aan jou en je kind en nemen meer rust en tijd voor de test zelf.

Na afloop ontvangt jouw kind een 'dapperheidsdiploma'. In de praktijk blijkt dat kinderen de testafname bij de GGD niet als erg vervelend beleven. Natuurlijk is het spannend van tevoren, maar we horen heel vaak na afloop: ‘Het ging eigenlijk heel snel’. Als meerdere personen uit een gezin tegelijkertijd getest moeten worden, word je altijd samen met jouw kind getest.

Het RIVM heeft een animatie gemaakt waarin precies wordt uitgelegd wat er allemaal gebeurt tijdens (en na) de test. Je vindt deze hier.


DigiD voor je kind: handig als je een coronatest laat doen

Het RIVM adviseert om kinderen van 4 tot 12 jaar te laten testen als ze verkoudheidsklachten hebben. En als je kind in contact is geweest met iemand die corona heeft, kun je de quarantainetijd verkorten door je kind te laten testen. Uiteraard is het dan prettig om snel online een afspraak te maken of online de uitslag te zien. Tip: vraag nu alvast een DigiD voor je kind aan. Stel dat je je kind een keer wilt laten testen op corona, dan heb je sneller de uitslag. Je kunt via deze site een DigiD aanvragen: https://digid.nl/aanvragen.

wanneer moeten kinderen en huisgenoten thuisblijven?

Op 8 februari is het beleid voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar veranderd. Vanaf deze datum moment moeten kinderen ook thuis blijven en zich laten testen als ze verkouden zijn. Onderstaande is terug te lezen op de website van de Rijksoverheid.

Beslisboom

Er zijn (strengere) regels voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Het ‘snotneuzenbeleid’ is aangepast en de adviezen rondom het testen van kinderen is gewijzigd. Ook bij terugkomst uit een oranje of rood gebied gelden er nu striktere regels. Gebruik de beslisboom voor kinderen van 0 jaar tot en met groep 8 om te bepalen of je kind naar de kinderopvang of school mag komen of niet. 

Regels kinderen tot 4 jaar 

 • Kind mag naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten, met af en toe hoesten, of met bekende astma of hooikoorts. Maar verder blijven kinderen met verkoudheid thuis (oftewel zij gaan niet (mee) naar clubjes of (mee) op bezoek bij anderen).
 • Kind kan getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot de uitslag bekend is.
 • Het kind blijft thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. RIVM vraagt aan ouders om kinderen die zwaardere klachten hebben altijd te testen.* 
 • Het kind blijft thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Het kind blijft thuis als een gezinslid corona heeft. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest. Ouders worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Het kind blijft thuis als het kind nauw contact had met iemand met corona. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest. Ouders worden hierover door de GGD geïnformeerd.* 
 • Het kind blijft thuis als het kind op de kinderopvang contact hadden met iemand met corona. Het RIVM adviseert dat deze kinderen worden getest.* Zie ook het stappenplan op deze website.
 • Als het kind getest wordt op het coronavirus i.v.m. klachten of omdat het een nauw contact of huisgenoot is van iemand met corona, dan blijft het kind thuis in afwachting van de uitslag. 
 • Een kind kan ook getest worden als het een overig contact is van iemand met corona. Het kind mag in dit geval normaal naar de opvang zolang het geen klachten heeft. 

* Het gaat hier om een advies. Een test bij een kind wordt enkel ingepland na expliciete toestemming van de ouders. 

Regels kinderen vanaf 4 jaar

Vanaf 8 februari gelden voor kinderen op de basisschool dezelfde regels als voor kinderen op de middelbare school:

 • Kinderen blijven thuis en worden getest als ze klachten hebben die passen bij corona. Dus ook bij milde klachten zoals verkoudheid.*
 • Kinderen blijven thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als een gezinslid corona heeft. Zij worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona. Zij worden hierover door de GGD geïnformeerd.*
 • Kinderen blijven thuis en laten zich testen als zij op school contact hadden met iemand met corona.*
 • Kinderen kunnen getest worden op advies van de GGD vanwege uitbraakonderzoek.
 • Kinderen kunnen ook getest worden, omdat zij overig contact zijn van iemand met corona. Het kind mag in dit geval normaal naar school zolang er geen klachten zijn. 

* Het gaat hier om een dringend testadvies. Een test bij een kind wordt enkel ingepland na expliciete toestemming van de ouders. Kinderen vanaf 12 jaar moeten ook zelf toestemming geven bij het inplannen van een test.

Gevolgen gezin als een kind klachten heeft

 • Huisgenoten van kinderen met verkoudheidsklachten, zoals niezen of hoesten, hoeven niet thuis te blijven. 
 • Maar heeft het kind naast milde coronaklachten ook last van koorts of benauwdheid? Dan blijven alle huisgenoten thuis. Huisgenoten en het zieke kind mogen uit quarantaine als het kind een negatieve testuitslag heeft en de huisgenoten geen klachten hebben. Als het kind niet wordt getest, mogen huisgenoten en het zieke kind uit quarantaine als het kind 24 uur klachtenvrij is en huisgenoten klachtenvrij zijn. Blijven de klachten mild aanwezig, dan mogen huisgenoten en het kind uit quarantaine 7 dagen na het ontstaan van de klachten.
 • Heeft een kind corona? Dan blijft het hele gezin thuis en wordt iedereen getest. De GGD vertelt wat de regels zijn. 

Als iemand anders in huis klachten heeft

De huisgenoot met klachten blijft thuis en laat zich testen, kinderen mogen naar school of opvang. Echter heeft een huisgenoot naast milde coronaklachten ook koorts of last van benauwdheid? Dan blijft iedereen thuis tot de testuitslag er is, ook de kinderen.

In quarantaine na terugkeer uit het buitenland

Is een kind in een risicogebied geweest? Dan blijft het kind 10 dagen thuis (in quarantaine). De quarantaine duur kan verkort worden met een negatief test op dag 5 na terugkomst. Het kind mag met een negatieve test weer naar school of opvang op voorwaarde dat er geen klachten zijn. 

coronavaccinatie

De GGD is volop bezig met vaccineren en de komende weken neemt het tempo flink toe. De volgorde wordt bepaald door het Ministerie van VWS. Meer informatie over corona vaccinatie vind je hier.
Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

jazeker. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met corona?
Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Download de Grow it! app

De corona crisis is een vreemde tijd. Misschien vind je deze periode saai of juist stressvol. Ben je tussen de 12 en 25 jaar oud? Wil je meer weten over hoe jij je voelt? Of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe mee aan het onderzoek en speel gratis drie weken de Grow It! app en maak kans op een prijs.

Ga naar de website
In gezinsquarantaine hoe werkt dat?

Heeft iemand bij jou thuis verkoudheidsklachten en daarbij ook last van koorts en/of benauwdheid? Dan moet ook jij thuisblijven, ook al heb je zelf geen klachten. Je bent dan in 'gezinsquarantaine'. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Om antwoord te geven op de meest gestelde vragen is er een speciale pagina aangemaakt op de website van de Rijksoverheid

Download hier de brochure 'Hulp en steun bij thuisquarantaine'.

In deze video leggen we uit wat quarantaine is en hoe het werkt. 

Terug van vakantie uit oranje of rood gebied?
Keer je terug uit een land waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt? Volg dan het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wat thuisquarantaine inhoudt, lees je op de website van de Rijksoverheid. De op dit moment geldende kleurcodes per land zijn te raadplegen op www.nederlandwereldwijd.nl.
Waarom is quarantaine belangrijk?

Quarantaine is een belangrijke maatregel om de verspreiding van het virus in te perken. We geven hieronder een samenvatting van de landelijke richtlijnen op dit punt:

 • Huisgenoten (kinderen en volwassenen) van een persoon met bewezen COVID-19 gaan in quarantaine, ongeacht de leeftijd. Leefregels voor huisgenoten zijn terug te vinden in de brief Informatie voor huisgenoten.
 • Volwassenen en kinderen die geen huisgenoot, maar wel een nauw contact zijn van een persoon die positief is getest op corona, blijven ook thuis. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar die een nauw contact zijn, mogen wel naar school/BSO en/of sporten, op voorwaarde dat zij geen klachten hebben. Leefregels voor nauwe contacten zijn terug te vinden in de brief Informatie voor nauwe contacten.
 • Volwassenen en kinderen die in landen zijn geweest met een verhoogd risico, oftewel landen die het label oranje of rood hebben, worden dringend geadviseerd om na aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook hier geldt voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar dat zij wel naar school/BSO mogen en/of mogen sporten, op voorwaarde dat zij geen klachten hebben.

De richtlijnen kunnen in de tijd veranderen. De meest actuele leefregels en informatiebrieven voor contacten van iemand die positief is getest op corona, zijn terug te vinden op de website van het RIVM.