GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 29-10-2020 om 11:47 uur
Laatst gewijzigd op: 12-01-2021 om 10:23 uur

Coronamaatregelen

Onze dienstverlening gaat ook in deze coronatijd zo veel mogelijk door. Op het consultatiebureau hanteren we de volgende maatregelen:

  • Kom met maximaal 1 volwassene naar het consultatiebureau.
  • Kom stipt op tijd. Door de 1,5 meter maatregelen kunnen minder mensen tegelijkertijd op onze locaties zijn.
  • Houd minimaal 1,5 meter afstand en volg de instructies van onze medewerkers op.
  • Vergeet niet een mondkapje mee te nemen.

Informatie coronavirus voor ouder en verzorgers

Onder ouders en verzorgers leven er veel vragen over het coronavirus. Op deze pagina geven we je antwoord op de meest gestelde vragen.

Handige tips voor Omgaan met corona

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees er alles over op de coronapagina van het Nederlands Jeugdinstituut.

Naar de tips

Verantwoord mediagebruik tijdens corona

Vanwege de coronacrisis zijn onze kinderen nu alsmaar thuis. Hoe voorkomen we dat ze de hele dag achter de tv, laptop of hun smartphone gaan zitten?

Lees er alles over op de speciale coronapagina van Mediaopvoeding.

Ga naar de pagina

Download de Grow it! app

De corona crisis is een vreemde tijd. Misschien vind je deze periode saai of juist stressvol. Ben je tussen de 12 en 25 jaar oud? Wil je meer weten over hoe jij je voelt? Of kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Doe mee aan het onderzoek en speel gratis drie weken de Grow It! app en maak kans op een prijs.

Ga naar de website

Positief opvoeden in onzekere tijden

Het zijn onzekere tijden. Kinderen kunnen soms niet naar school en hebben extra aandacht nodig. Vaders en moeders werken vanuit huis en verliezen mogelijk hun baan. Veel ouders zitten daarom met vragen. Positief Opvoeden heeft daarom een speciaal online magazine ontwikkeld met tips en concrete voorbeelden hoe je kunt omgaan met de huidige situatie.

Ga naar het magazine

Wanneer kun je wel of niet naar de afspraak komen?

Klachten als ouder

Heb je last van verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of andere symptomen die horen bij het coronavirus? Verzet de afspraak en blijf thuis.

Klachten als kind tot en met 12 jaar

Kinderen die verkouden zijn mogen wel naar de afspraak komen. Heeft jouw kind koorts (hoger dan 38 graden)? Verzet dan de afspraak en blijf thuis.

Klachten als kind vanaf 13 jaar

Heeft jouw kind last van verkoudheidsklachten, koorts, hoesten of andere symptomen die horen bij het coronavirus? Verzet de afspraak en blijf thuis.

Klachten binnen jullie gezin

Heeft iemand in het gezin koorts (hoger dan 38 graden) of last van benauwdheid? Of is een van de gezinsleden positief getest op corona? Verzet de afspraak en blijf thuis.

 

Kijk voor meer informatie in de beslisboom kinderen naar kinderopvang of school.

Aangepaste manier van werken bij de jeugdgezondheidszorg

Wij voeren een aantal contactmomenten in verkorte vorm uit. Kinderen worden per leeftijdsgroep uitgenodigd op dezelfde dag. Hierdoor zijn de mogelijkheden om afspraken te verzetten helaas minder groot dan je gewend bent.

Ook is er minder tijd om vragen te stellen. Blijf je met vragen zitten? Kijk dan op Mijn kind. Hier vind je onze meeste gestelde vragen, informatie over vaccinaties en het ouderportaal. Stel je vragen in de ouderchat of bel ons op 0900 463 6443. We zijn bereikbaar op werkdagen van 08:00 en 17:00 uur.

Inloopspreekuren

Er zijn momenteel geen inloopspreekuren (zonder afspraak) op de consultatiebureaus.

Onderzoek in de 2e klas van het voortgezet onderwijs

Het onderzoek in de 2e klas van het voortgezet onderwijs vindt sinds de start van dit schooljaar weer plaats. Ook de ziekteverzuimbegeleiding en afspraken op verzoek van jongere/ouders/school gaan door. Dit kan zowel fysiek plaatsvinden, als telefonisch of via beeldbellen.

Kan ik mijn kind laten testen?

Heeft jouw kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan jouw kind getest worden. Bel het landelijke nummer  0800 1202 om een afspraak te maken.

  • Is jouw kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon toestemming te geven.
  • Is jouw kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

Heeft jouw kind langdurige klachten of wordt er een negatieve test geëist?

Heeft jouw kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Of wordt er een negatieve test geëist voordat je kind welkom is? Laat de school of het kinderdagverblijf dan overleggen met de betrokken jeugdarts of -verpleegkundige. Je kan ook zelf contact opnemen met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD of consultatiebureau. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

Heeft jouw kind ernstige klachten?

Neem contact op met de huisarts. Ook voor kinderen die vanwege andere (ernstige) aandoeningen tot de risicogroep behoren, bel je de huisarts of specialist.

Mijn kind wordt geweigerd omdat hij of zij langdurige verkoudheidsklachten of hooikoorts heeft. Wat moet ik doen?

Leg in een gesprek aan de school uit dat je de klachten herkent als chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts en dat dit voor jou en een herkenbaar beeld is. Het kind kan dan gewoon naar school.

Bij twijfel of als de klachten veranderen moet het kind thuisblijven tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn of het bekende klachtenpatroon is teruggekeerd.

Als het gesprek met school of kinderopvang geen resultaat oplevert, neem dan contact op met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD. Zij geven advies in specifieke situaties.