Laatst gewijzigd op: 28-10-2019 om 15:29 uur
1 tot anderhalf jaar
Wat zie je op deze leeftijd?
In deze periode zie je de eigen wil van je kindje steeds meer naar voren komen. Zo ontdekt je kind dat hij of zij ook iets in te brengen heeft. Ook wil hij of zij steeds meer zelf doen.
- Ging het mondje voorheen netjes open voor een hap, nu kan je dreumes zomaar besluiten niet te willen eten. Schrik hier niet van, de eetlust komt vanzelf weer terug.
- In de komende maanden verschuift bij veel kinderen het slaapritme overdag. Waar je kind eerder in de ochtend en de middag lang sliep, heeft hij of zij nu misschien wel genoeg aan één slaapmoment in de middag. Maar ieder kind heeft een andere slaapbehoefte en je kind geeft dit zelf aan.
- Het gebrabbel dat je de afgelopen maanden hoorde van je baby wordt steeds duidelijker. Je kind gaat klanken maken, gevarieerder brabbelen, mama en papa zeggen en misschien ook al wat andere woorden.
- Ook motorisch gaat je kind met sprongen vooruit. Van tijgeren is je kindje gaan kruipen en optrekken en sommige kindjes lopen rond het eerste jaar al los. Dit kan echter ook nog een aantal maanden duren, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.
Verlatingsangst
De piek van verlatingsangst en eenkennigheid bij kinderen ligt tussen de 10 en 18 maanden. Het kan zijn dat je kind hierdoor bijvoorbeeld ineens slechter slaapt dan voorheen. Hij of zij is bang dat je weggaat of begrijpt niet waar je bent gebleven als hij of zij even wakker wordt in de nacht.
Wordt je kind ‘s nachts wakker, troost hem of haar dan even met een kus en ga zo snel mogelijk weer de kamer uit. Wordt je kind erg vaak wakker of helpt het troosten niet, vraag dan om advies bij de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.