GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 14-10-2019 om 14:57 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2019 om 15:29 uur

1 tot anderhalf jaar

Gefeliciteerd je kind is alweer 1 jaar geworden! Je kleine baby heeft zich ontwikkeld tot een echte dreumes met een eigen wil en energie om de wereld te ontdekken. 

Wat zie je op deze leeftijd?

In deze periode zie je de eigen wil van je kindje steeds meer naar voren komen. Zo ontdekt je kind dat hij of zij ook iets in te brengen heeft. Ook wil hij of zij steeds meer zelf doen.

 • Ging het mondje voorheen netjes open voor een hap, nu kan je dreumes zomaar besluiten niet te willen eten. Schrik hier niet van, de eetlust komt vanzelf weer terug.  
 • In de komende maanden verschuift bij veel kinderen het slaapritme overdag. Waar je kind eerder in de ochtend en de middag lang sliep, heeft hij of zij nu misschien wel genoeg aan één slaapmoment in de middag. Maar ieder kind heeft een andere slaapbehoefte en je kind geeft dit zelf aan.
 • Het gebrabbel dat je de afgelopen maanden hoorde van je baby wordt steeds duidelijker. Je kind gaat klanken maken, gevarieerder brabbelen, mama en papa zeggen en misschien ook al wat andere woorden.
 • Ook motorisch gaat je kind met sprongen vooruit. Van tijgeren is je kindje gaan kruipen en optrekken en sommige kindjes lopen rond het eerste jaar al los. Dit kan echter ook nog een aantal maanden duren, ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo.

Verlatingsangst

De piek van verlatingsangst en eenkennigheid bij kinderen ligt tussen de 10 en 18 maanden. Het kan zijn dat je kind hierdoor bijvoorbeeld ineens slechter slaapt dan voorheen. Hij of zij is bang dat je weggaat of begrijpt niet waar je bent gebleven als hij of zij even wakker wordt in de nacht.

Wordt je kind ‘s nachts wakker, troost hem of haar dan even met een kus en ga zo snel mogelijk weer de kamer uit. Wordt je kind erg vaak wakker of helpt het troosten niet, vraag dan om advies bij de jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau.

Wat zit er aan te komen en waar moet ik op letten?

Rond de anderhalf jaar heeft je kind al veel van zijn of haar melktanden. Naast dat jullie elke dag oefenen met poetsen is het ook goed om een bezoekje aan de tandarts te brengen. Het kan voor je kind best spannend zijn om in de stoel te gaan liggen en de mond open te doen. Een eerste bezoek gaat puur om wennen en te kijken wat er eigenlijk gebeurt bij de tandarts. Op tijd de tandarts bezoeken kan voorkomen dat je kind het eng vindt.

Probeer het gebruik van een fopspeen af te bouwen, als je dit nog niet gedaan hebt. Zonder fopspeen leren kinderen sneller en beter praten en voorkom je slissen.

Spelen, oefenen en taalontwikkeling

 • Let op de veiligheid in huis
  Je kind wordt steeds beweeglijker en kan misschien ook al wel lopen. Let daarom extra op de veiligheid van je huis. Zorg voor goede traphekjes en veiligheidshaakjes voor op de keukenkastjes.
 • Oefenen en ontdekken
  Stimuleer de motorische ontwikkeling van je kind door het veel te laten spelen en oefenen. Geef je kind de ruimte en laat hem of haar lekker ontdekken onder jouw veilige toezicht. Ook de fijne motoriek kun je blijven stimuleren door blokjes en puzzels aan te bieden. Let hierbij wel op met kleine stukjes.
 • Maak tijd vrij voor taal
  Nu je kindje steeds meer klanken probeert te maken en misschien al wat woordjes kan zeggen is het goed om samen bezig te zijn met taal. Lees veel voor en speel ook met liedjes en rijmpjes bijvoorbeeld. Benoem ook vooral alle dagelijkse dingen die je doet.
Naar de GGD voor je 2 jaar afspraak

Tussen de 24 tot 27 maanden heb je een afspraak op het consultatiebureau voor controle en vaccinaties. We volgen de groei en ontwikkeling van je kind en geven je opvoedingsondersteuning indien gewenst. We geven je uitleg over spraak/taalontwikkeling en informatie over de peuterspeelzaal. Verder bespreken we het afbouwen van de flesvoeding, gebruik van de fopspeen en tandenpoetsen.

Tijdens deze afspraak bespreken en geven we twee vaccinaties die bescherming bieden tegen:

 • Bof, Mazelen en Rode hond
 • Meningokokken A, C, W en Y

Wil je meer weten over deze vaccinaties? Bekijk dan de themapagina op www.rijksvaccinatieprogramma.nl

Inloopspreekuur

Wil je je kind laten wegen of heb je vragen? Dan kun je ook tussen afspraken door altijd naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau komen.

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur