GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 22-07-2019 om 09:00 uur
Laatst gewijzigd op: 18-09-2019 om 15:12 uur

0 tot 1 maand

Gefeliciteerd! Eindelijk heb je je baby in je armen, deze eerste maand staat dan ook volledig in het teken van knuffelen, eten en slapen. Je baby heeft alle energie nodig om te wennen aan de wereld buiten de baarmoeder en te groeien.

De ontwikkeling van je kind gaat razendsnel. Op deze pagina lees je over herkenbare punten tijdens de eerste vier weken van het opgroeien.

WAT ZIE JE OP DEZE LEEFTIJD?

Je baby heeft voor alles een specifiek geluidje en doet zijn best om zijn of haar wensen aan je duidelijk te maken. Je herkent steeds beter wanneer de baby honger heeft of slaap.

 • Van slapen naar meer wakker
  Je baby slaapt veel deze eerste maand, soms wel 17 uur of meer per dag. Maar je baby zal de oogjes steeds vaker opendoen en steeds langere perioden wakker zijn.
 • Het navelstompje verdwijnt
  De navelstomp is het stompje dat overblijft nadat de navelstreng van je baby is doorgeknipt. Na de geboorte droogt de navelstomp langzaam in, wordt zwart en laat na ongeveer een week vanzelf los. Lees meer over navelstompjes in onze veelgestelde vragen.
 • Loensen
  Veel baby's kijken de eerste tijd nog wat scheel, dat is heel normaal en trekt later bij wanneer de oogspieren sterker worden.
 • Pukkeltjes of baby-acne
  Meestal gaan de talgklieren van je baby ergens in de eerste 4 weken werken. Hormonen die een baby van de moeder heeft meegekregen kunnen hierdoor in de eerste weken tot maanden zorgen voor een soort jeugdpuistjes. We noemen dit baby-acne. Doorgaans trekt de baby-acne na een aantal weken vanzelf weer weg. Soms duurt het langer dan een paar weken. Tot slot is het kenmerkend voor baby-acne dat deze ‘komt en gaat’.
 • Krampjes
  De meeste baby’s hebben last van krampjes in de eerste weken, de een meer dan de ander. Krampjes zijn heel normaal bij een baby, maar wel vervelend. Lees meer over krampjes en wat je eraan kan doen in onze veelgestelde vragen.

 

WAT ZIT ER AAN TE KOMEN EN WAAR MOET IK OP LETTEN?
 • Probeer rust en regelmaat in te bouwen
  Je helpt je baby met slapen door een vast ritueel aan te houden voor het slapen gaan. Zo gaat hij of zij begrijpen wanneer het tijd is om te spelen en wanneer het tijd is om te slapen.
 • Help je baby zijn nek- en rompspieren te versterken
  Het is goed je baby te laten oefenen met op de buik liggen. Hierdoor zal je baby zijn hoofd proberen op te tillen, waardoor de spieren in de nek en romp sterker worden. Leg je baby op een wakker moment een minuutje op de buik. Als dat goed gaat kan het weer iets langer. Je mag je baby vanaf het begin af aan een paar keer per dag op zijn buik leggen. Leg je baby nooit zonder toezicht op de buik!
 • Stimuleer het maken van contact
  Ookal ziet jouw baby nog niet alles, het is wel goed om het maken van contact te stimuleren. Dit doe je bijvoorbeeld door je baby tijdens de voedingen dichtbij je te houden en tijdens speeltijd lekker te knuffelen en te praten tegen je baby.
 • Sommige baby's ontwikkelen een voorkeurshouding
  Wanneer je baby de meeste tijd met zijn hoofd naar één kant ligt gedraaid, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Hierdoor kan een afplatting van het hoofd ontstaan. Mogelijk heeft je kraamverzorgster al uitgelegd dat het daarom belangrijk is het hoofdje afwisselend ongeveer evenveel tijd op beide kanten te leggen. Dit kan een voorkeurshouding voorkomen of verminderen. Ook je baby op de buik leggen helpt een voorkeurshouding te voorkomen of verminderen. Mocht je baby zijn hoofd toch vooral op één zijde houden, bespreek dit dan met het consultatiebureau.
HUISBEZOEK

3 tot 7 dagen na de geboorte van je baby komt er een medewerker van de GGD bij je thuis voor de hielprik en gehoorscreening.

Wanneer je baby ongeveer 2 weken oud is komt er een verpleegkundige van ons consultatiebureau op huisbezoek. Bij een tweede of volgende kind nodigen we je daarvoor meestal uit op het consultatiebureau. Tijdens dit bezoek maken we graag kennis. Onze verpleegkundige vraagt naar hoe het gaat met jou en je nieuwe baby. Natuurlijk is er ook ruimte om al jouw vragen te stellen.

WAT DOEN WE OP HET CONSULTATIEBUREAU VAN DE GGD?

De eerste afspraak op het Consultatiebureau van de GGD heb je als je baby ongeveer 4 weken oud is. Bij de GGD beginnen we met het wegen en meten van je baby. We meten hierbij (tot en met de leeftijd van 1 jaar) ook de omtrek van het hoofdje. Hierna nodigen we jullie uit in de spreekkamer bij de verpleegkundige of jeugdarts. Daar kijken we samen met jou naar de ontwikkeling en gezondheid van je baby en geven hem of haar op bepaalde leeftijden een vaccinatie. De gegevens noteren wij in het dossier van jouw kind. Natuurlijk kun je ook met je vragen bij ons terecht. We zijn er voor vragen over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies over:

 • (Opstart)problemen bij borstvoeding en kolven
 • Advies over flesvoeding
 • Uitleg over vaccinaties en je keuze hierin
 • Het waak/slaap ritme

Wat neem je mee?

 • Omslagdoek of badcape
 • Schone luier
 • Luierdoekjes
 • Vaccinatiepapieren
 • Als je kind dat prettig vindt: een speentje
 • Eventuele vragen

Inloopspreekuur

Wil je je baby laten wegen om te zien of hij of zij goed groeit? Kom dan naar het inloopspreekuur van jouw consultatiebureau

Vragen over jouw kind?

Stel je vragen direct via de ouderchat of kijk of jouw vraag al beantwoord is in onze veelgestelde vragen.

Voor al jouw opvoedvragen: Chat met de GGD
Werkdagen van 08:30 tot 17:00 uur

Valerie vertelt: Groeit mijn baby goed?