GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 07-03-2016 om 14:17 uur
Laatst gewijzigd op: 24-08-2017 om 14:16 uur

Tuberculose

Tuberculose (tbc) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. De meeste mensen die deze bacterie in hun lichaam hebben, merken daar niets van. 10 procent van de mensen die in contact zijn geweest met een persoon die open tbc heeft, krijgt zelf ook de ziekte tbc. De meest voorkomende vorm van tbc is longtuberculose.

Hoe behandelt de GGD tuberculose?

Onze tuberculose-artsen behandelen mensen die de ziekte tbc hebben of besmet zijn met de tuberkelbacterie. De behandeling van de ziekte tbc duurt ongeveer een half jaar.

Onze sociaal-verpleegkundigen begeleiden tuberculosepatiënten en de mensen die besmet zijn met de tuberkel bacterie. Zij geven bijvoorbeeld uitleg over het juiste gebruik van de medicijnen. De verpleegkundige helpt ook bij het omgaan met de ziekte. Tenslotte begeleidt onze sociaal-verpleegkundige de patiënt ook wanneer deze onder behandeling is van een longarts of specialist.

Meer informatie

Wilt u meer weten over tuberculose of de behandeling van tuberculose? Lees dan onderstaande vragen of neem contact op via onderstaand formulier.

Ik wil een afspraak maken of verzetten

Wilt u een afspraak maken of verzetten? Dan kan u ons bellen op 088 368 68 70. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag en vrijdagochtend tussen 8:30 en 12:00 uur en op woensdagmiddag tussen 13:00 en 17:00 uur.

Oproep voor contactonderzoek ontvangen?
Ontving u van ons een brief met daarin een uitnodiging voor een contactonderzoek? Kom dan altijd naar uw afspraak! U bent door een (besmettelijke) tuberculosepatiënt of door familie van de patiënt als contact opgegeven. Een onderzoek kan voorkomen dat u zelf ook ziek wordt.
Nodigt de vreemdelingendienst (IND) u uit voor tbc onderzoek?
Maak dan een afspraak met onze GGD via 088 368 6870
Waar houdt de GGD spreekuur voor TBC?

Vestiging Tilburg
Maandagochtend en -middag, dinsdagochtend
Reizigersspreekuur: 1x per week op dinsdagochtend
BCG-vaccinaties: donderdagochtend
Mantoux aflezen: donderdagmiddag
Ga naar de locatiepagina

Vestiging Den Bosch
Reizigersspreekuur: donderdagochtend
BCG-vaccinaties: donderdagmiddag
Mantoux aflezen: donderdagochtend
Mantoux zetten: 1x per maand
Ga naar de locatiepagina

Wat kost tuberculose onderzoek?

Wij brengen kosten voor onderzoek naar tbc in rekening bij uw zorgverzekering. Dit gebeurt alleen als vervolgonderzoek nodig is bij verdenking van een tuberculose(infectie). Wij houden ons daarbij aan de bedragen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het hangt van uw verzekering af of u deze kosten zelf moet betalen of dat ze van uw eigen risico afgaan. Neem daarom voor meer informatie contact op met uw zorgverzekeraar, of lees uw polis hierop na.

Overige onderzoeken

Tarieven 2018
Product Prijs
Mantoux € 25,00
BCG € 35,00
Röntgen € 45,00
Quantiferon Goldtest € 67,00
Emigratiekeuringen € 156,70
Kopie verklaring € 7,50
Kopie rapport € 32,50
Print foto/kopie CD
€ 22,00
Medisch rapport opgevraagd door bedrijfsarts/advocaat etc.
Tarief arts
€ 157,00
Tarief secretariaat
€ 74,00
Overige kosten
Huur MRU per dagdeel door derden
€ 712,00

Contact