Overslaan en naar de inhoud gaan
Cursussen en webinarsEen goede start voor ouder en kind!

Een goede start voor ouder en kind!

Deze webinarreeks bestaat uit 3 afleveringen waarin we jou als (toekomstig) ouder stap voor stap ondersteunen bij de ontwikkeling en opvoeding van jouw kind van de zwangerschap tot aan de basisschooltijd. In aflevering 1 is er aandacht voor de eerste 1000 dagen van jouw kindje. In deze fase maakt een kind een gigantische ontwikkeling door. Van een eitje en een zaadje groeit het uit tot een mensje dat contact maakt met de wereld om zich heen en een eigen persoonlijkheid heeft. In aflevering 2 ondersteunen we jou als ouder bij de voorbereiding op het ouderschap en het opbouwen van een band met je kindje. In aflevering 3 geven we jou handvatten voor een positieve opvoeding terwijl jouw kind opgroeit.

Aflevering 1: Van in de buik tot Peuter – eerste 1000 dagen! – Dinsdag 9 april om 20:00 uur

In de eerste 1000 dagen van het leven maakt een kindje een gigantische ontwikkeling door. In deze aflevering neemt Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid, ons mee op reis door de eerste stapjes in het leven. Wat kun jij als ouder doen om jouw kindje te ondersteunen in de 1e 1000 dagen en hoe komen jullie samen deze mooie, maar ook uitdagende eerste jaren door!

Aflevering 2: Voorbereiding op het ouderschap en bouwen aan de band met je kindje – Dinsdag 7 mei om 20:00 uur

Waarom is de ouder-kind relatie een veelbesproken onderwerp als we het over de eerste 1000 dagen van je kindje hebben? Het antwoord is simpel; de basis van de band tussen jou en je kindje wordt bij uitstek in deze belangrijke periode gelegd! In dit webinar staan we stil bij alle facetten van het (toekomstig) ouderschap. Een enorm grote overgang, waarbij alles verandert in het leven van de toekomstig ouder. We zullen het hebben over hoe je het ouderschap voor je ziet, hoe je er als ouderkoppel voor zorgt een goed team te vormen én op een gebalanceerde manier je identiteit opnieuw vormgeeft. De kwaliteit en stabiliteit van de ouder- kind relatie vormt in de eerste jaren een belangrijke basis voor de latere ontwikkeling op allerlei vlak. Hoe zorg je als toekomstig ouder(koppel) voor voldoende rust en ontspanning, zodat je goed kunt blijven aanvoelen en reageren op wat je kindje nodig heeft? En… Wanneer is dit goed genoeg? Uiteraard gaan we dieper in op hoe je op een veilige manier de band met je kindje op kan bouwen, welke risicofactoren er zijn én wanneer je eventueel extra hulp in kunt schakelen.

Aflevering 3: Een positieve opvoeding – Dinsdag 11 juni om 20:00 uur

Een baby ontwikkelt zich razendsnel tot dreumes en dan tot peuter. Door de vele veranderingen gaat het er soms stormachtig aan toe. Wat doe je als je kind een driftbui heeft, blijft zeuren of andere kinderen bijt? Dan is het soms best lastig om op de juiste manier te reageren. In dit webinar nemen Anke van den Brand (pedagoog) en Annemiek Dukker (jeugdverpleegkundige) je mee in drie belangrijke opvoedvaardigheden; steunen, stimuleren en sturen. Er is natuurlijk ook aandacht voor jou als ouder, want goed voor jezelf zorgen is noodzakelijk om er te kunnen zijn voor je kind.

Aanmelden

Deel cursus