GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 01-07-2021 om 15:55 uur
Laatst gewijzigd op: 13-07-2021 om 11:46 uur

reizen en corona

Reizen naar het buitenland is dit jaar minder zorgeloos dan we gewend zijn. Nu goed voorbereiden, betekent straks ontspannen op vakantie gaan. Ga wijs op reis. Op deze pagina vind je informatie over:

 • Hulp nodig bij vakantie voorbereidingen?
 • Digitaal Corona Certificaat
 • CoronaCheck-app
 • Reizigerstesten
 • Testen of quarantaine bij thuiskomst?
Geplaatst op: 13-07-2021 om 10:56 uur
Laatst gewijzigd op: 13-07-2021 om 12:01 uur

hulp nodig bij vakantie voorbereidingen? 

Bij GGD Hart voor Brabant komen veel vragen binnen over reizen en de CoronaCheck-app, ook over onderwerpen die niet bij de GGD liggen. Daarom hieronder een handig lijstje om je op weg te helpen voor een antwoord op deze vragen:

 • Heb je vragen over registratie van de vaccinatie en testen bij de GGD? Neem contact op met de backoffice van de GGD GHOR via 0800 5090 (elke dag van 08.00 uur tot 22.00 uur).

 • Vraag op tijd een DigiD voor jezelf of je kinderen aan via www.digid.nl

 • Heb je hulp nodig bij het inloggen met DigiD? Mail naar info@digid.nl of bel 088-1236555
 • Een afspraak plannen voor een test voor je reis kan alléén via het landelijke afsprakennummer 0800-5005 of via het online afsprakenportaal. GGD Hart voor Brabant kan deze test niet voor jou plannen of verzetten.

 • De regels voor jouw vakantiebestemming vind je op www.wijsopreis.nl

 • Heb je reisadvies nodig? Het contactcentrum van het ministerie van Buitenlandse Zaken is 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247 en via Whatsapp: +316 8238 7796.
  Kijk op www.wijsopreis.nl voor meer contactgegevens van het contactcentrum.
 • Zie je de uitslag wel op www.coronatest.nl, maar staat deze na 4 uur nog niet in de CoronaCheck-app? Bel naar de helpdesk van de CoronaCheck-app op: 0800-1421 (gratis)
Geplaatst op: 01-07-2021 om 15:57 uur
Laatst gewijzigd op: 01-07-2021 om 16:00 uur

digitaal corona certificaat

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) maakt het je makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. Het DCC is het digitale bewijs dat iemand:

 • recent negatief getest is op corona, of;
 • gevaccineerd is tegen corona met een door EMA goedgekeurd vaccin, of;
 • hersteld is van een coronabesmetting.

Landen in Europa bepalen zelf welke van deze bewijzen worden geaccepteerd bij binnenkomst in het land en onder welke voorwaarden. Bijvoorbeeld welke type testen geaccepteerd worden en hoe oud een test mag zijn. Ook andere maatregelen, zoals quarantaine voor reizigers, bepalen de lidstaten zelf. Bekijk wijsopreis.nl voor de laatste stand van zaken in het land van jouw bestemming.

Het DCC kan in alle EU-lidstaten worden gebruikt. Vanaf 1 juli 2021 is het DCC in gebruik voor Europa.

Vaccinatie is geen voorwaarde

Vaccinatie is en wordt géén voorwaarde om binnen de Europese Unie (EU) te reizen. Het DCC is vanaf 1 juli ook te verkrijgen met een negatieve testuitslag of een bewijs van herstel.

Geplaatst op: 01-07-2021 om 16:04 uur
Laatst gewijzigd op: 01-07-2021 om 16:08 uur

coronacheck app

CoronaCheck-app

In Nederland is het DCC onderdeel van de CoronaCheck-app. In deze app komen twee QR-codes: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden voor dit verschil is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. Op dit moment zijn de technische voorbereidingen bezig. Hierbij wordt uiteraard ook goed gekeken naar privacy en databeveiliging.

Liever een print op papier?

Heb je geen smartphone of print jij jouw coronastatus liever uit? Via coronacheck.nl/print kun je straks jouw negatieve test, volledige vaccinatie of herstelbewijs ook uitprinten op papier en meenemen als je op reis gaat. Heb je geen computer of smartphone, dan kun je vanaf 1 juli terecht bij het CIBG, de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS, zij helpen je graag verder.

Meer informatie?

Heb je vragen of wil je meer weten over het gebruik van deze app? Bekijk dan de veelgestelde vragen over het coronabewijs op de pagina van de Rijksoverheid. Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Let op: er is veel belangstelling voor de app. Het ministerie van VWS werkt hard om alle aanvragen te verwerken maar loopt soms tegen technische problemen aan. Lees meer over praktische problemen en oplossingen.  
Geplaatst op: 01-07-2021 om 16:11 uur
Laatst gewijzigd op: 01-07-2021 om 16:21 uur

reizigerstesten

Reis je vanuit Nederland naar het buitenland? Bekijk dan altijd eerst het reisadvies. Voor een reis binnen de Europese Unie heb je een coronabewijs  nodig. Je komt aan een coronabewijs als je volledig gevaccineerd bent. Of als je kunt aantonen dat je corona hebt gehad. Geldt dat niet voor jou? Dan kun je je in juli en augustus 2021 gratis laten testen bij aangesloten testlocaties. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen.

Plan op tijd een afspraak in

Je kunt vanaf 30 juni een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoorjereis.nl. Je bent zelf verantwoordelijk om op tijd een afspraak in te plannen. Dit kan al twee weken voordat je je moet laten testen.

Welke test heb ik nodig?

Of je een NAAT(PCR)-test of antigeen(snel)-test nodig hebt, hangt af van jouw reisbestemming. Bekijk daarom altijd eerst het reisadvies van jouw bestemming voor de regels die er gelden. Hier staat bijvoorbeeld ook hoe oud jouw test maximaal mag zijn voordat je een land in reist. En let op: de regels kunnen kort voor je vertrek nog veranderen.

 • Voor een antigeen-sneltest kun je terecht bij één van de organisaties die zijn aangesloten bij Stichting Open Nederland. Kijk op testenvoorjereis.nl hoe je dit regelt.
 • Voor een PCR-test kun je terecht bij de GGD. Je belt hiervoor 0800 – 5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 – 20.00 uur Digitaal een afspraak maken kan hier.
 • Heb je klachten? Dan kun je via de gewone weg (telefonisch en digitaal) terecht bij de GGD.

Zo werkt het

 1. Bepaal via wijsopreis.nl welke adviezen er gelden voor het land waar je naartoe gaat.
 2. Bepaal welke documenten je nodig hebt om op reis te kunnen gaan.
 3. Bepaal welke test noodzakelijk is voor jouw reis.
 4. Ga naar testenvoorjereis.nl en bepaal bij welke testaanbieder je je laat testen:
  - Voor een antigeen-sneltest kun je terecht bij een commerciële testaanbieder
  - Voor een PCR-test kun je terecht bij de GGD. Om een afspraak te maken bel je een speciaal telefoonnummer, dit gaat niet via de reguliere weg.

De uitslag

Laat je je testen via de GGD? Binnen 30 uur krijg je uitslag. Het duurt ongeveer 26 uren voordat je uitslag bekend is, daarna nog ongeveer 4 uren voordat het ook zichtbaar is in je CoronaCheck-app.

Goed om te weten, de GGD is niet juridisch aansprakelijk voor eventuele schade of kosten wanneer jouw uitslag niet op tijd binnen is. Dit staat in de disclaimer, waar je aan de telefoon mee instemt bij het maken van een afspraak:

De GGD kan niet garanderen dat je je testuitslag op tijd hebt. Heb je schade doordat je je testuitslag niet op tijd hebt? Dan is de GGD hiervoor niet aansprakelijk. Heb je extra kosten doordat je de testuitslag niet op tijd kreeg? Bijvoorbeeld voor een hotel of een vliegticket? Dan betaal je die zelf. De GGD betaalt geen kosten door een te late testuitslag.

Geplaatst op: 13-07-2021 om 11:13 uur
Laatst gewijzigd op: 13-07-2021 om 11:26 uur

testen of quarantaine bij thuiskomst

Terug naar huis: moet ik me laten testen en moet ik in quarantaine?

Op de pagina Quarantaine Reischeck COVID-19 van de Rijksoverheid vind je de coronarisicostatus van jouw vakantieland plus het bijbehorende advies of de verplichting bij terugkeer naar Nederland. Check die status vóór je terugkeert naar Nederland.

Keer je terug uit een gebied met een zeer hoog coronarisico, dan is een NAAT (PCR) test verplicht en moet je na thuiskomst verplicht tien dagen in thuisquarantaine. Deze wettelijke quarantaineplicht geldt ook wanneer je gevaccineerd bent en staat los van het vervoermiddel waarmee je reist. Houd je je niet aan de quarantaineplicht, dan riskeer je een boete.

Kom je uit een gebied met een hoog risico, dan moet je je laten testen vóór je de grens oversteekt (kinderen tot 13 jaar uitgezonderd), ook als je volledig gevaccineerd bent. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Bij terugkeer in Nederland geldt het dringende advies om vrijwillig tien dagen in quarantaine te gaan.

In beide bovenstaande gevallen kun je op de vijfde dag een coronatest laten doen. Bij een negatieve uitslag mag je voortijdig uit quarantaine.

Locaties waar je je in het buitenland kunt laten testen vind je hier. Alle soorten NAAT (PCR)-testen zijn toegestaan voor je terugkeer naar Nederland.

Geplaatst op: 01-07-2021 om 16:24 uur
Laatst gewijzigd op: 01-07-2021 om 16:27 uur

meer informatie

Meer informatie

Heb je vragen over reizen en vakanties? Kijk dan op:

Heb je vragen over de CoronaCheck-app? Kijk dan op

Heb je vragen over het coronavirus? Je kunt terecht bij het publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur). Vanuit het buitenland is het nummer te bereiken door te bellen naar +31 20 205 1351.