GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 24-11-2020 om 16:04 uur
Laatst gewijzigd op: 30-11-2020 om 17:52 uur

Informatie coronavirus voor Ouders en verzorgers

Onder ouders en verzorgers leven er veel vragen over het coronavirus. Op deze pagina geven we je antwoord op de meest gestelde vragen, lees je wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Geplaatst op: 19-05-2020 om 11:54 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Positief Opvoeden in onzekere tijden

Thuisonderwijs, werk en gezin combineren en verschillende rollen vervullen voor jou als ouder. Hoe maak je meer tijd voor jezelf en kun je beter omgaan met spanningen binnen het gezin? Het webinar van 19 mei 2020 zette tips bij de opvoeding van schoolgaande kinderen (5 t/m 15 jaar) in onzekere tijden op een rij.

Presentatie door Ingrid Bodeutsch en Lonneke Wijkmans.

Webinar terugkijken

 
wanneer moeten kinderen thuisblijven?

Kinderen t/m groep 8: thuisblijf- en testadvies 

Alle kinderen van 0 jaar t/m groep 8 met enkel verkoudheidsklachten mogen naar de opvang en school.* Ook als zij af en toe hoesten of als zij klachten hebben die passen bij bekende astma of hooikoorts zonder koorts of benauwdheid mogen deze kinderen naar school. Kinderen van 0 jaar t/m groep 8 met verkoudsheidsklachten, blijven wél thuis als klachten toenemen met hoesten, koorts en/of benauwdheid. 

In januari 2021 is het testbeleid voor kinderen t/m groep 8 gelijk getrokken met dat van oudere kinderen. Ook ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend het coronavirus te laten testen. Het advies is om je kind in ieder geval te laten testen als er naast verkoudheidsklachten ook sprake is van (frequent) hoesten, koorts en/of benauwdheid. Ook is het advies om kinderen te laten testen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona.  Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. 

Andere reden dat kinderen van 0 jaar t/m groep 8 moeten thuisblijven, zijn:  

  • zij hebben een huisgenoot met verkoudheidsklachten in combinatie met koorts en/of benauwdheid. Als deze huisgenoot een negatieve test heeft, mag het kind weer naar school. 
  • als zij in quarantaine zijn omdat ze een huisgenoot hebben die positief getest is op het coronavirus of omdat ze in het buitenland zijn geweest

De beslisboom test- en thuisblijfadvies voor kinderen 0 jaar t/m groep 8 wordt aangepast n.a.v. het in januari 2021 gewijzigde beleid. 

* Zij blijven verder zoveel mogelijk thuis. Dit betekent niet naar clubjes, niet sporten en niet op bezoek bij anderen. Ook als zij een nauw contact zijn van iemand die positief is getest op het coronavirus mogen zij niet naar school of opvang. 

Beslisboom 12 jaar en ouder

Voor kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs (ook als ze jonger zijn dan 13 jaar), mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven en de basisregels voor testen die voor volwassenen gelden. De beslisboom 12+ thuisblijven of naar school/werk is hier terug te vinden. Ouders kunnen dit schema gebruiken om te bepalen of een kind met corona-gerelateerde klachten wel of niet naar school kan komen. Volwassenen kunnen beoordelen of je wel of niet naar het werk mag.

Wanneer kan mijn kind wel of niet naar school of opvang?

Voor kinderen van 0 tot 4 jaar en kinderen op de basisschool (groep 1 t/m 8) geldt dat zij bij een neusverkoudheid naar de kinderopvang (kinderdagopvang, BSO, gastouderopvang en school) mogen, behalve:

  • als het kind ook koorts of andere COVID-19-klachten heeft.
  • als het kind een huisgenoot is van een patiënt met een bevestigde COVID-19.
  • als het kind een nauw contact is (dus géén huisgenoot) van een patiënt met een bevestigde COVID-19. (Voor kinderen van 0 t/m 12 jaar wordt een uitzondering gemaakt: zij mogen wel naar school of buitenschoolse activiteiten, zoals sportvereniging, zolang zij geen klachten hebben van verkoudheid of andere COVID-19-klachten).
  • als een huisgenoot van het kind koorts (boven 38 graden Celsius) en/of last van benauwdheid heeft

Gebruik de beslisboom om te besluiten of jouw kind naar school of kinderopvang kan.

Kijk hier voor de meeste actuele informatie.

Wanneer en hoe maak ik een testafspraak voor mijn kind?

Kinderen van 0 jaar t/m groep 8

In januari 2021 is het testbeleid voor kinderen t/m groep 8 gelijk getrokken met dat van oudere kinderen. Ook ouders van kinderen t/m 12 jaar worden verzocht hun kinderen met klachten passend het coronavirus te laten testen. Het advies is om je kind in ieder geval te laten testen als er naast verkoudheidsklachten ook sprake is van (frequent) hoesten, koorts en/of benauwdheid. Ook is het advies om kinderen te laten testen die klachten krijgen nadat ze in contact zijn geweest met iemand met corona.  Kinderen die getest worden, blijven thuis totdat de uitslag bekend is. 

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Voor vragen over het testen van jonge kinderen neem contact op met 0900 364 64 64
Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

Kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs, MBO of hoger onderwijs

Voor kinderen en jongeren op het voortgezet onderwijs (ook als ze jonger zijn dan 13 jaar), mbo of hoger onderwijs gelden de basisregels voor thuisblijven en de basisregels voor testen die voor volwassenen gelden.

Je maakt als ouder/verzorger een afspraak door te bellen met 0800-1202. Jouw kind moet wel zelf aan de telefoon komen om toestemming te geven voor de afspraak. Kinderen van 16 en 17 jaar mogen zelf bellen met 0800-1202 om een afspraak te maken. Als jouw kind een DigiD heeft, is het ook mogelijk om online een afspraak maken voor een coronatest. Is jouw kind erg ziek? Neem dan contact op met de huisarts.

In gezinsquarantaine hoe werkt dat?

Heeft iemand bij jou thuis verkoudheidsklachten en daarbij ook last van koorts en/of benauwdheid? Dan moet ook jij thuisblijven, ook al heb je zelf geen klachten. Je bent dan in 'gezinsquarantaine'. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Om antwoord te geven op de meest gestelde vragen is er een speciale pagina aangemaakt op de website van de Rijksoverheid

Download hier een overzicht met coronaregels voor gezinnen met kinderen.

Terug van vakantie uit oranje of rood gebied?
Keer je terug uit een land waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt? Volg dan het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Wat thuisquarantaine inhoudt, lees je op de website van de Rijksoverheid. De op dit moment geldende kleurcodes per land zijn te raadplegen op www.nederlandwereldwijd.nl.
Waarom is quarantaine belangrijk?

Quarantaine is een belangrijke maatregel om de verspreiding van het virus in te perken. We geven hieronder een samenvatting van de landelijke richtlijnen op dit punt:

  • Huisgenoten (kinderen en volwassenen) van een persoon met bewezen COVID-19 gaan in quarantaine, ongeacht de leeftijd. Leefregels voor huisgenoten zijn terug te vinden in de brief Informatie voor huisgenoten.
  • Volwassenen en kinderen die geen huisgenoot, maar wel een nauw contact zijn van een persoon die positief is getest op corona, blijven ook thuis. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar die een nauw contact zijn, mogen wel naar school/BSO en/of sporten, op voorwaarde dat zij geen klachten hebben. Leefregels voor nauwe contacten zijn terug te vinden in de brief Informatie voor nauwe contacten.
  • Volwassenen en kinderen die in landen zijn geweest met een verhoogd risico, oftewel landen die het label oranje of rood hebben, worden dringend geadviseerd om na aankomst in Nederland 10 dagen in quarantaine te gaan. Ook hier geldt voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar dat zij wel naar school/BSO mogen en/of mogen sporten, op voorwaarde dat zij geen klachten hebben.

De richtlijnen kunnen in de tijd veranderen. De meest actuele leefregels en informatiebrieven voor contacten van iemand die positief is getest op corona, zijn terug te vinden op de website van het RIVM.