GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-02-2020 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2020 om 14:51 uur

Vragen over het coronavirus

Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Geplaatst op: 19-04-2020 om 13:44 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2020 om 14:51 uur

Teststraat coronavirus

Heb je milde klachten die passen bij de ziekte veroorzaakt door het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD via het landelijk afspraken nummer. De GGD Hart voor Brabant heeft teststraten in Uden, Tilburg, Cuijk en Rosmalen (gemeente ’s-Hertogenbosch). We doen de test op afspraak.
Geplaatst op: 07-04-2020 om 15:14 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Leefregels en informatiebrieven RIVM

Kan ik mijn kind laten testen?

Heeft jouw kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan jouw kind getest worden. Bel het landelijke nummer  0800 1202 om een afspraak te maken.

  • Is jouw kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon toestemming te geven.
  • Is jouw kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

Heeft jouw kind langdurige klachten of wordt er een negatieve test geëist?

Heeft jouw kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Of wordt er een negatieve test geëist voordat je kind welkom is? Laat de school of het kinderdagverblijf dan overleggen met de betrokken jeugdarts of -verpleegkundige. Je kan ook zelf contact opnemen met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD of consultatiebureau. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

Heeft jouw kind ernstige klachten?

Neem contact op met de huisarts. Ook voor kinderen die vanwege andere (ernstige) aandoeningen tot de risicogroep behoren, bel je de huisarts of specialist.

Mijn kind wordt geweigerd omdat hij of zij langdurige verkoudheidsklachten of hooikoorts heeft. Wat moet ik doen?

Leg in een gesprek aan de school uit dat je de klachten herkent als chronische verkoudheidsklachten of hooikoorts en dat dit voor jou en een herkenbaar beeld is. Het kind kan dan gewoon naar school.

Bij twijfel of als de klachten veranderen moet het kind thuisblijven tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn of het bekende klachtenpatroon is teruggekeerd.

Als het gesprek met school of kinderopvang geen resultaat oplevert, neem dan contact op met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD. Zij geven advies in specifieke situaties.

Is er een vaccin tegen het coronavirus?

Nee, er is nog geen vaccin tegen het coronavirus.

Onderzoek werkzaamheid TBC vaccin tegen het coronavirus

De academische ziekenhuizen in Nijmegen en Utrecht hebben bekend gemaakt een onderzoek te starten naar de mogelijke werkzaamheid van het vaccin tegen tuberculose (BCG-vaccinatie) om zorgmedewerkers beter te beschermen tegen het coronavirus. Het doel van het voorgenomen onderzoek is om hier meer duidelijkheid over te krijgen.

Wie komt in aanmerking voor vaccinatie tegen tuberculose?

In Nederland wordt deze vaccinatie aangeboden aan pasgeborenen en kinderen jonger dan 12 jaar van ouders afkomstig uit gebieden waar tuberculose nog veel voorkomt. In Nederland komt tuberculose nog regelmatig in deze bevolkingsgroepen voor. Deze vaccinatie beschermt jonge kinderen tegen de ernstige vormen van tuberculose.

Ik wil mij beschermen tegen het coronavirus. Kan ik deze vaccinatie toch krijgen?

De GGD nodigt volgens de landelijke richtlijn alleen kinderen uit risicogroepen voor tuberculose uit voor deze vaccinatie.

Er is (nog) geen bewijs dat vaccinatie tegen tuberculose werkt tegen het coronavirus. Het onderzoek zal daar meer inzicht in moeten geven. Tot die tijd mogen we de vaccinatie niet aan anderen personen geven.

Wanneer wordt iemand getest?
Lees op de website van het RIVM wie getest wordt en waarom hiertoe besloten is.
Ik wil graag een non-COVID-verklaring

GGD Hart voor Brabant geeft geen Non-COVID-verklaringen af. Wij testen in onze teststraten alleen mensen die klachten hebben. Dit doen wij om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Reis je naar het buitenland en heb je een Non-COVID-verklaring nodig? Neem dan contact op met een travel clinic of vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. Voor vragen over deze verklaring kun je contact opnemen met jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Heb je vragen over je eigen gezondheid?

Verspreiding voorkomen

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Hoe zit het met het coronavirus en mijn huisdier?

In de hele wereld zijn er een paar gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Lees alles over huisdieren en COVID-19 op de website van het RIVM.

Coronavirus en wetenschappelijk & statistisch onderzoek

De GGD Hart voor Brabant doet haar uiterste best om iedereen te helpen en ons allemaal zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen. Veel over het coronavirus is nog niet bekend. Daarom doen we zelf en samen met andere instellingen onderzoek. Om de gevolgen van het virus op de samenleving te begrijpen. Om betere zorg te leveren en om de volksgezondheid beter te beschermen.

Veel wetenschappelijk en statistisch onderzoek bedenken we nu pas. Voor dat onderzoek hebben we sommige gegevens uit jouw coronatest nodig. We kunnen jou hiervoor niet altijd vooraf vragen om toestemming. We gaan er daarom van uit dat je het goed vindt. De gebruikte gegevens zullen niet naar jou te herleiden zijn. En er zullen nooit meer gegevens gebruikt worden dan nodig. Daarmee beschermen we tegelijkertijd jouw privacy

Mocht je bezwaar hebben tegen dit gebruik van jouw gegevens, vertel het ons. Dat mag ook later nog. Vanaf dat moment gebruiken wij jouw gegevens niet langer voor onderzoek en andere doelen.