GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-02-2020 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Vragen over het coronavirus

Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Registratie van vaccinaties

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) is het officiële coronavaccinatiebewijs. Dit maakt het mensen straks makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de coronapandemie. In Nederland wordt dit onderdeel van de CoronaCheck app. Hiervoor is het belangrijk dat je gegevens goed geregistreerd zijn in de database van de GGD of in MijnRIVM.

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het Eu Digitaal Corona Certificaat en de CoronaCheck app.

Heb je vragen over CoronaCheck?

Neem contact met ons op via de helpdesk  0800-1421 (gratis).
Bereikbaar van maandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur.
Of stuur een e-mail naar: helpdesk@coronacheck.nl

Hoe controleer ik of mijn vaccinaties zijn geregistreerd?

Je kunt dit op twee manieren controleren:

 • Controleer je gegevens in de database van de GGD via www.coronavaccinatie-afspraak.nl
  Na het inloggen met je DigiD klik je op de optie ‘mijn vaccinatiegegevens inzien’. De gegevens die hier staan, worden gebruikt voor het Digitaal Corona Certificaat (DCC).
 • Controleer je gegevens in MijnRIVM via www.mijn.rivm.nl/coronavaccinaties
  Ook hiervoor log je in met je DigiD. Deze gegevens worden ook gebruikt voor het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Lees hier meer over het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Wat als mijn gegevens niet in MijnRIVM staan? 

Voor het digitale coronacertificaat worden ook de gegevens opgehaald uit de database van de GGD. Als je gegevens goed in de database van de GGD staan, maakt het niet uit als je vaccinaties (nog) niet bij RIVM geregistreerd staan. Controleer daarom altijd je gegevens via www.coronatest.nl, mijn vaccinatiegegevens inzien.

Mijn gegeven staan niet in MijnRIVM, hoe komt dat?

 • Het kan enkele weken duren voor je vaccinatie in het overzicht staat.
 • Misschien heb je geen toestemming gegeven om jouw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen.
 • Misschien heb je je eerder laten uitschrijven uit de registratie.

Mocht je hierover vragen hebben, in MijnRIVM vind je onder het kopje 'contact' meer informatie waar je terecht kunt met je vraag. 

Ik heb corona gehad en ben maar 1x gevaccineerd Krijg ik dan wel een digitaal coronacertificaat?
Ja. Je hebt dit aangegeven bij het maken van je corona-afspraak, daarom is er maar 1 afspraak voor je gepland. Dit staat automatisch geregistreerd in de database van de GGD. Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid.
Is mijn eerdere positieve testuitslag wel goed geregistreerd?
Je kunt dit controleren op www.coronatest.nl. Log in met DigiD en kies voor ‘Ik wil de uitslag weten’. Hier krijg je direct je laatste testuitslag te zien.

Let op: heb je meerdere coronatesten gehad, scroll dan tot onderaan de pagina, daar kun je doorklikken naar alle testuitslagen.
vaccineren en reizen naar het buitenland
Hieronder vind je meer over informatie over reizen naar het buitenland. VWS werkt aan een fraudebestendig vaccinatiebewijs: het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Het is overigens niet noodzakelijk om het gele boekje aan te schaffen als je op vakantie wilt. Lees hier meer over op de website van Rijksoverheid. Kijk op www.wijsopreis.nl om te achterhalen welke voorwaarden een land stelt aan het inreizen. 

Vaccinatiebewijs

 • Wat is het officiële vaccinatiebewijs voor reizen naar het buitenland?
 • Waar kan ik de registratie van mijn vaccinaties inzien? Kijk op deze pagina onder het kopje 'Registratie van vaccinatie'.
 • Hoe krijg ik een herstelverklaring? Herstelverklaringen van corona komen vanaf 1 juli 2021 digitaal beschikbaar in de CoronaCheck app. Je haalt deze zelf op in de CoronaCheck app, op dezelfde manier als waarop je een negatieve test ophaalt. Je krijgt een herstelverklaring vanaf de 12e dag na een positieve test. De test mag niet ouder zijn dan 180 dagen. Voor reizen met een herstelverklaring in Europa geldt alleen een positieve PCR-test van minimaal 12 en maximaal 180 dagen oud. Een positieve antigeentest kan daar niet voor gebruikt worden.

Gele boekje

 • Krijg ik een stempel in het gele boekje? Sinds maandag 7 juni 2021 stempelen wij op alle vaccinatielocaties van GGD Hart voor Brabant in het gele vaccinatieboekje, als je daar op de vaccinatielocatie om vraagt. Dat kan tijdens je vaccinatieafspraak of achteraf. Voor registratie achteraf kan je gewoon binnenlopen op een van onze vaccinatielocaties. In dat geval is er dus geen afspraak nodig. Kijk hier voor meer informatie. 

Planning

Reizen naar het buitenland

Geplaatst op: 19-04-2020 om 13:44 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Teststraat coronavirus

Heb je milde klachten die passen bij de ziekte veroorzaakt door het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD via het landelijk afspraken nummer 0800 1202. De GGD Hart voor Brabant heeft teststraten in Cuijk, Den Bosch, Tilburg en Uden. We doen de test op afspraak.

Maak een afspraak

Geplaatst op: 09-03-2021 om 13:39 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Informatie voor werkgevers

Ondernemen ten tijde van de COVID-19 epidemie is een grote uitdaging. De GGD Hart voor Brabant krijgt veel vragen over coronamaatregelen op werkplekken. Meer informatie voor ondernemers vind je hier:

 • Op de website Mijn corona protocol zijn handelsperspectieven beschreven voor veel verschillende sectoren. Deze protocollen zijn opgesteld door verschillende branche organisaties in samenwerking met de Rijksoverheid. 
 • Algemene informatie voor werkgevers vind je op de website van de Rijksoverheid 

Heb je hierna nog vragen?

 • Bel het landelijk nummer van het RIVM via  0800 1351
 • Of bel met onze GGD via  0900 364 64 64 
Geplaatst op: 07-04-2020 om 15:14 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Leefregels en informatiebrieven RIVM

Kan ik mijn kind laten testen?

Heeft jouw kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan jouw kind getest worden. Bel het landelijke nummer  0800 1202 om een afspraak te maken.

 • Is jouw kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon toestemming te geven.
 • Is jouw kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

Heeft jouw kind langdurige klachten of wordt er een negatieve test geëist?

Heeft jouw kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Of wordt er een negatieve test geëist voordat je kind welkom is? Laat de school of het kinderdagverblijf dan overleggen met de betrokken jeugdarts of -verpleegkundige. Je kan ook zelf contact opnemen met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD of consultatiebureau. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

Heeft jouw kind ernstige klachten?

Neem contact op met de huisarts. Ook voor kinderen die vanwege andere (ernstige) aandoeningen tot de risicogroep behoren, bel je de huisarts of specialist.

Wanneer wordt iemand getest?
Lees op de website van het RIVM wie getest wordt en waarom hiertoe besloten is.
Ik wil graag een non-COVID-verklaring

GGD Hart voor Brabant geeft geen Non-COVID-verklaringen af. Wij testen in onze teststraten alleen mensen die klachten hebben. Dit doen wij om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Reis je naar het buitenland en heb je een Non-COVID-verklaring nodig? Neem dan contact op met een travel clinic of vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. Voor vragen over deze verklaring kun je contact opnemen met jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Het opvragen van een positieve uitslag is wel mogelijk. Mits de test is afgenomen op een GGD teststraat of de positieve uitslag is via een externe testpartij aan de GGD doorgegeven. Je kunt deze uitslag opvragen door te bellen naar 0900 364 64 64 of laat een terugbelverzoek achter op contact@ggdhvb.nl én vermeld hierbij je telefoonnummer.

Heb je vragen over je eigen gezondheid?

Verspreiding voorkomen

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Hoe zit het met het coronavirus en mijn huisdier?

In de hele wereld zijn er een paar gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Lees alles over huisdieren en COVID-19 op de website van het RIVM.

Privacy en corona

Lees meer over:

Eigen gegevens inzien of wijzigen?

Wil je weten welke persoonsgegevens GGD Hart voor Brabant van jou heeft? Of wil je van een ander recht op privacy gebruikmaken? Inwoners van de regio Hart voor Brabant kunnen een verzoek indienen om hun gegevens te bekijken en aanvragen of het gebruik, vermelden of bewaren van persoonlijke gegevens kan worden aangepast. Het is belangrijk om te weten dat de GGD een wettelijke bewaarplicht heeft van bepaalde gegevens. Dus per geval zal gekeken moeten worden wat er mogelijk is.

Vul het formulier Aanvraag persoonsgegevens in en stuur of mail het, met een kopie van paspoort of ID, op naar de GGD Hart voor Brabant. Gebruik hiervoor de Kopie ID app van de Rijksoverheid. Je dient daarbij het BSN en de pasfoto af te schermen en een watermerk aan de kopie toevoegen en/of het doel voor verstrekking op de kopie schrijven.

Wilt u een bewijs van een positieve testuitslag opvragen, kijk dan naar de veel gestelde vraag op deze pagina: ‘Ik wil graag een Non-covid-verklaring’.

Coronavirus en wetenschappelijk & statistisch onderzoek

De GGD Hart voor Brabant doet haar uiterste best om iedereen te helpen en ons allemaal zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen. Veel over het coronavirus is nog niet bekend. Daarom doen we zelf en samen met andere instellingen onderzoek. Om de gevolgen van het virus op de samenleving te begrijpen. Om betere zorg te leveren en om de volksgezondheid beter te beschermen.

Veel wetenschappelijk en statistisch onderzoek bedenken we nu pas. Voor dat onderzoek hebben we sommige gegevens uit jouw coronatest nodig. We kunnen jou hiervoor niet altijd vooraf vragen om toestemming. We gaan er daarom van uit dat je het goed vindt. De gebruikte gegevens zullen niet naar jou te herleiden zijn. En er zullen nooit meer gegevens gebruikt worden dan nodig. Daarmee beschermen we tegelijkertijd jouw privacy

Mocht je bezwaar hebben tegen dit gebruik van jouw gegevens, vertel het ons. Dat mag ook later nog. Vanaf dat moment gebruiken wij jouw gegevens niet langer voor onderzoek en andere doelen.