GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 27-02-2020 om 21:44 uur
Laatst gewijzigd op: 28-10-2020 om 14:51 uur

Vragen over het coronavirus

Op deze pagina lees je waar je terecht kunt met vragen, wat de GGD doet en wat je zelf kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
Geplaatst op: 19-04-2020 om 13:44 uur
Laatst gewijzigd op: 18-03-2021 om 14:30 uur

Teststraat coronavirus

Heb je milde klachten die passen bij de ziekte veroorzaakt door het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD via het landelijk afspraken nummer 0800 1202. De GGD Hart voor Brabant heeft teststraten in Cuijk, Den Bosch, Tilburg en Uden. We doen de test op afspraak.

Maak een afspraak

Geplaatst op: 09-03-2021 om 13:39 uur
Laatst gewijzigd op: 09-03-2021 om 13:53 uur

Informatie voor werkgevers

Ondernemen ten tijde van de COVID-19 epidemie is een grote uitdaging. De GGD Hart voor Brabant krijgt veel vragen over coronamaatregelen op werkplekken. Meer informatie voor ondernemers vind je hier:

  • Op de website Mijn corona protocol zijn handelsperspectieven beschreven voor veel verschillende sectoren. Deze protocollen zijn opgesteld door verschillende branche organisaties in samenwerking met de Rijksoverheid. 
  • Algemene informatie voor werkgevers vind je op de website van de Rijksoverheid 

Heb je hierna nog vragen?

  • Bel het landelijk nummer van het RIVM via  0800 1351
  • Of bel met onze GGD via  0900 364 64 64 
Geplaatst op: 07-04-2020 om 15:14 uur
Laatst gewijzigd op: 31-08-2020 om 17:26 uur

Leefregels en informatiebrieven RIVM

Kan ik mijn kind laten testen?

Heeft jouw kind klachten passend bij het coronavirus? Dan kan jouw kind getest worden. Bel het landelijke nummer  0800 1202 om een afspraak te maken.

  • Is jouw kind tussen de 12 en 17 jaar? Dan moet jouw kind ook zelf toestemming geven voor de test. Daarom vraagt de medewerker van het afsprakennummer ook jouw kind om aan de telefoon toestemming te geven.
  • Is jouw kind 16 of 17 jaar? Dan mag hij of zij zelf een afspraak maken.

Heeft jouw kind langdurige klachten of wordt er een negatieve test geëist?

Heeft jouw kind langdurige klachten waardoor het niet naar school of het kinderdagverblijf kan? Of wordt er een negatieve test geëist voordat je kind welkom is? Laat de school of het kinderdagverblijf dan overleggen met de betrokken jeugdarts of -verpleegkundige. Je kan ook zelf contact opnemen met jouw jeugdarts of -verpleegkundige van de GGD of consultatiebureau. Zij geven op basis van een handreiking advies in specifieke situaties.

Heeft jouw kind ernstige klachten?

Neem contact op met de huisarts. Ook voor kinderen die vanwege andere (ernstige) aandoeningen tot de risicogroep behoren, bel je de huisarts of specialist.

Wanneer wordt iemand getest?
Lees op de website van het RIVM wie getest wordt en waarom hiertoe besloten is.
Ik wil graag een non-COVID-verklaring

GGD Hart voor Brabant geeft geen Non-COVID-verklaringen af. Wij testen in onze teststraten alleen mensen die klachten hebben. Dit doen wij om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Reis je naar het buitenland en heb je een Non-COVID-verklaring nodig? Neem dan contact op met een travel clinic of vaccinatiecentrum bij jou in de buurt. Voor vragen over deze verklaring kun je contact opnemen met jouw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij.

Heb je vragen over je eigen gezondheid?

Verspreiding voorkomen

Het belangrijkste dat je kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Heb je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38,0 graden Celsius?

Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Je klachten zijn mild.
Worden je klachten erger?

Je hebt koorts (meer dan 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk?

Dan moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op.

Hoe zit het met het coronavirus en mijn huisdier?

In de hele wereld zijn er een paar gevallen bekend van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Lees alles over huisdieren en COVID-19 op de website van het RIVM.

Privacy en corona

Lees meer over:

Eigen gegevens inzien of wijzigen?

Wil je weten welke persoonsgegevens GGD Hart voor Brabant van jou heeft? Of wil je van een ander recht op privacy gebruikmaken? Inwoners van de regio Hart voor Brabant kunnen een verzoek indienen om hun gegevens te bekijken en aanvragen of het gebruik, vermelden of bewaren van persoonlijke gegevens kan worden aangepast. Het is belangrijk om te weten dat de GGD een wettelijke bewaarplicht heeft van bepaalde gegevens. Dus per geval zal gekeken moeten worden wat er mogelijk is.

Vul het formulier Aanvraag persoonsgegevens in en stuur of mail het, met een kopie van paspoort of ID, op naar de GGD Hart voor Brabant. Gebruik hiervoor de Kopie ID app van de Rijksoverheid. Je dient daarbij het BSN en de pasfoto af te schermen en een watermerk aan de kopie toevoegen en/of het doel voor verstrekking op de kopie schrijven.

Coronavirus en wetenschappelijk & statistisch onderzoek

De GGD Hart voor Brabant doet haar uiterste best om iedereen te helpen en ons allemaal zo goed mogelijk tegen het virus te beschermen. Veel over het coronavirus is nog niet bekend. Daarom doen we zelf en samen met andere instellingen onderzoek. Om de gevolgen van het virus op de samenleving te begrijpen. Om betere zorg te leveren en om de volksgezondheid beter te beschermen.

Veel wetenschappelijk en statistisch onderzoek bedenken we nu pas. Voor dat onderzoek hebben we sommige gegevens uit jouw coronatest nodig. We kunnen jou hiervoor niet altijd vooraf vragen om toestemming. We gaan er daarom van uit dat je het goed vindt. De gebruikte gegevens zullen niet naar jou te herleiden zijn. En er zullen nooit meer gegevens gebruikt worden dan nodig. Daarmee beschermen we tegelijkertijd jouw privacy

Mocht je bezwaar hebben tegen dit gebruik van jouw gegevens, vertel het ons. Dat mag ook later nog. Vanaf dat moment gebruiken wij jouw gegevens niet langer voor onderzoek en andere doelen.