GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 02-06-2021 om 15:24 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 15:28 uur

Voorlichtingsmaterialen coronavaccinatie

Zoek je informatie over de coronavaccinaties in eenvoudig Nederlands en andere talen om de inwoners van jouw gemeente te informeren? Op deze pagina vind je een overzicht van beschikbare materialen per doelgroep. 
Geplaatst op: 02-06-2021 om 15:35 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 16:40 uur

Coronavaccinatie in eenvoudige taal

Niet alle informatie is voor iedereen makkelijk te lezen. Daarom is er ook informatie in eenvoudige taal.

Geplaatst op: 02-06-2021 om 15:27 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 18:57 uur

Coronavaccinatie in andere talen

Iedereen moet de kans krijgen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Daarvoor is goede en betrouwbare informatie in andere talen nodig. Zo kunnen ook mensen die het Nederlands niet goed machtig zijn een weloverwogen keuze maken.

Geplaatst op: 02-06-2021 om 19:17 uur
Laatst gewijzigd op: 02-06-2021 om 19:40 uur

Betrouwbare informatie

Goede informatie is heel belangrijk bij de afweging om te vaccineren. Daarom hebben we een aantal betrouwbare bronnen op een rij gezet met video's en informatie over veiligheid, bijwerkingen, vaccineren en zwangerschap & vruchtbaarheid en andere onderwerpen.

Veelgestelde vragen over coronavaccins

Wetenschappers geven antwoord op veelgestelde vragen over coronavaccins, zoals:

  • Beïnvloeden coronavaccins de zwangerschap en vruchtbaarheid?
  • Tasten de vaccins het DNA aan?
  • Hoe veilig zijn de coronavaccins eigenlijk?

Expertvideo's

Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie aan het Amsterdam UMC geeft in expertvideo's (YouTube) antwoord op vragen als:

Bijwerkingen

Bijwerkingen bij een vaccinatie zijn normaal. Vaccins zetten het immuunsysteem aan het werk om nieuwe ziekteverwekkers aan te kunnen. De meest gemelde bijwerkingen zijn reacties op de plek van de prik (pijn, rood, zwelling), hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid en koude rillingen en opgezette lymfeklieren in de oksel (en soms ook in de hals of bij het sleutelbeen). Deze bijwerkingen komen ook vaak bij andere vaccins voor. De klachten zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over. Meer informatie over mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins vind je op de website van Lareb, het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Hier kun je ook bijwerkingen melden.

Algemene informatie over coronavaccins

  • Het RIVM heeft een uitgebreide vragen en antwoorden over coronavaccins. Onderwerpen die langskomen zijn onder meer de effectiviteit en de werking van de vaccins, bijwerkingen en vaccineren in combinatie met medicijnen of tijdens zwangerschap.
  • Op coronavaccinatie.nl van de Rijksoverheid vind je informatie over onderwerpen als veiligheid, de vaccinatiestrategie in Nederland en de volgorde van vaccineren.

Checklist voor desinformatie

Twijfel je of een online bericht echt is? Met deze checklist van de Rijksoverheid kun je zelf onderzoeken of het om nepnieuws gaat.

contact

Heb je vragen over corona en vaccineren?

  • Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur). Ze spreken er Nederlands en Engels.
  • Het Rode Kruis heeft een WhatsApp-hulplijn voor anderstaligen (Arabisch, Berber, Chinees, Pools, Portugees en Turks).
  • Specifieke vragen voor GGD Hart voor Brabant kun je stellen via  0900 364 64 64 (elke dag bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur).