GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 14-07-2021 om 16:47 uur
Laatst gewijzigd op: 14-07-2021 om 16:49 uur

veelgestelde vragen coronavaccinatie

Je hebt vast al veel gelezen en gehoord over het vaccineren tegen het coronavirus. Al deze informatie zorgt misschien voor de nodige vragen. Vandaar dat we op deze pagina de meest gestelde vragen over het vaccin en de vaccinatieafspraak zo goed mogelijk beantwoorden.

Heb jij een andere vraag? Kijk voor meer informatie op www.coronavaccinatie.nl of bel met het landelijk informatienummer 0800-1351.
Ben ik verplicht om een coronavaccin te halen?
Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden.
Waar is de vaccinatielocatie?

GGD Hart voor Brabant heeft de volgende acht vaccinatielocaties in de regio:

 • Veghel: De Amert 605
 • Den Bosch in de Brabanthallen aan de Diezekade 2
 • Tilburg in het Willem II stadion aan de Goirleseweg 34 
 • Boxmeer in Sportcentrum 't Hoogkoor aan de Koorstraat 1 
 • Berghem, gemeente Oss, in Sportcentrum Berghem aan de Osseweg 38A in Berghem
 • Waalwijk aan de Gompenstraat 37
 • Uden aan de Prior van Milstraat 14a 
 • Boxtel in Sportcomplex de Braken aan de Braken 1a 

Alle vaccinatielocaties zijn zeven dagen per week geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Mag ik zelf kiezen op welke locatie ik word gevaccineerd?
Ja, je kunt zelf de vaccinatie locatie kiezen. Dus als je in een andere regio woont dan waar je werkt, dan kun je kiezen welke locatie het beste voor je uitkomt.
Hoe werkt vaccineren?

Als je in aanmerking komt voor een coronavaccinatie ontvang je een uitnodiging. Vaccinatie is altijd jouw eigen keuze. Het vaccin wordt gratis beschikbaar gesteld, er zijn voor jou geen kosten aan verbonden. 

Ga jij voor vaccinatie? Maak dan een afspraak via het telefoonnummer dat in de uitnodigingsbrief vermeld staat. Je krijgt dan de keuze uit een aantal locaties waar je ingepland kan worden. Je bepaalt zelf op welke locatie je het vaccin krijgt. Dit hoeft dus niet in jouw eigen GGD-regio te zijn. Voor het Pfizer-vaccin is het noodzakelijk dat je twee keer een prik op dezelfde locatie ontvangt. Je maakt in dat geval twee afspraken. Er moeten ongeveer 21 dagen tussen prik 1 en 2 zitten. 

Op de dag van je afspraak kom je naar de vaccinatielocatie. De route is met bebording aangegeven. Ter plaatse volg je de looproute naar de ruimte waar je gevaccineerd wordt. Het proces van vaccineren neemt ongeveer 20 minuten in beslag. In deze tijd handelen we de registratie af, zetten we het vaccin en verwachten we van jou dat je 15 minuten in onze rustruimte plaatsneemt. Dit doen we uit voorzorg omdat we zeker willen weten dat je met een goed gevoel bij ons de deur uitloopt. Nadat je gevaccineerd bent, ontvang je een vaccinatie bevestiging.  

Hoe veilig is de vaccinatielocatie?
Wij zorgen ervoor dat je op de vaccinatielocatie voldoende afstand kunt houden. Wij hebben de looproutes coronaveilig ingericht. Voor iedereen geldt een mondkapjesplicht en dat je met corona gerelateerde klachten niet moet komen.
Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Ter plekke moet je de uitnodigingsbrief van jouw werkgever, afspraakbevestiging, ingevulde gezondheidsverklaring en een identiteitsbewijs laten zien. Zo weten wij dat je inderdaad werkzaam bent in de zorg. 

De medewerker aan de telefoon stelt je bij het maken van de afspraak diverse vragen over jouw gezondheid. Deze vragen zijn bedoeld om goed in te kunnen schatten of het voor jou veilig is om de vaccinatie te krijgen. Na het maken van de afspraak ontvang je een afspraakbevestiging met daarbij een gezondheidsverklaring. Neem dit dus mee naar de vaccinatie locatie.
Ik ben bang voor naalden. Wat moet ik doen?
Op de vaccinatie locatie zijn gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig die jou kunnen helpen bij je angst. Geef bij ontvangst ter plekke aan dat je angstig bent. We maken dan samen een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
ik ben zwanger. is de prik veilig voor mijn ongeboren kind?
Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin op het moment dat zij een oproep krijgen. mRNA-vaccins zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. In de Verenigde Staten kregen inmiddels meer dan 90.000 zwangere vrouwen een mRNA-vaccin en daarbij zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld. Kijk hier voor meer informatie. 
ik heb een kinderwens. is de prik wel veilig?
Het vaccin bestaat uit niet levend viraal materiaal. We weten van andere vaccinaties, zoals de vaccinatie tegen kinkhoest, die ook bestaan uit niet levend viraal materiaal, dat ze geen afwijkingen veroorzaken. Daarvoor is de vaccinatie te kort in je lichaam. Bij een zwangerschapswens kun je de prik dus gewoon komen halen. Overleg bij een IVF traject wel met je behandelend arts over de timing van de vaccinatie i.v.m. een mogelijke zwangerschap. Kijk hier voor meer informatie.
ik heb bepaalde gezondheidsklachten. moet ik dit melden?
Het is verstandig als je bij het maken van de afspraak aangeeft welke gezondheidsklachten je hebt. Ook stellen we ter plekke nog enkele vragen over je gezondheid voordat we de prik geven. We maken dan een inschatting of de aanwezige arts het beste de prik kan geven.
Ik ben bekend met een stollingsstoornis. Moet ik dit melden?
Het is verstandig dat je dit aangeeft bij het maken van de afspraak. Ook adviseren we je om te overleggen met je behandelend arts voordat je de prik komt halen. Je behandelend arts moet toestemming geven voor de vaccinatie. Meld dit ook altijd bij de ontvangst ter plekke. De aanwezige arts zal dan met jou overleggen en de prik geven.
ik krijg bloed toegediend. mag ik gevaccineerd worden?
Ja dit mag. Het Coronavaccin bevat geen levend viraal materiaal. Er hoeft zowel voor als na toediening van bloedproducten geen rekening te worden gehouden met een tussenpauze.
Ik heb snel last van een vaccinatie. Wat moet ik doen?
Op de locatie zijn er gediplomeerd verpleegkundigen en artsen aanwezig en ook is er een nazorgruimte waar je 15 minuten (of zo lang als nodig is) na de prik kunt verblijven. Geef bij de ontvangst ter plekke aan dat je snel reageert op een vaccinatie.
ik word binnenkort geopereerd. moet ik de prik uitstellen?
Ja als je binnen 2 dagen NA de vaccinatie wordt geopereerd moet je de vaccinatie uitstellen. Het beste maak je dan een afspraak zodra de operatie achter de rug is.
ik ben positief getest op corona. mag ik gevaccineerd worden?
Als je positief getest bent op corona en je hebt geen klachten, dan wacht je met het krijgen van de prik tot 4 weken nadat je positief bent getest op corona. Dus heb je vandaag gehoord dat je corona hebt, maar je hebt geen klachten. Plan dan een afspraak in voor de vaccinatie voor over 4 weken. Mocht je namelijk na de vaccinatie verkoudheidsklachten of griepklachten krijgen dan weten we dat deze niet met corona gerelateerd zijn.
ik heb corona gehad. mag ik gevaccineerd worden?
Ja, mensen die Corona hebben gehad, kunnen gewoon gevaccineerd worden. De vaccinatie kan de antistoffen in je lichaam juist een boost geven. Wel raden we aan om te wachten met de prik tot je helemaal beter bent of om minimaal 4 weken na ontstaan van je klachten de prik te komen halen.
Kan ik na vaccinatie anderen nog besmetten met corona?
Vaccinatie beschermt tegen ziekte door corona. We weten nog niet of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom nemen we het zekere voor het onzekere: voor gevaccineerde personen gelden voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.
Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

jazeker. Iedereen die is gevaccineerd moet zich nog steeds houden aan de algemene coronaregels. Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden. Daarnaast is het zo dat één tot twee weken na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd is tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na twee vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Krijg ik een bewijs van vaccinatie?

Nadat je de prik hebt ontvangen, krijg je een registratiekaart mee waarop staat met welk vaccin je bent geprikt. Wij printen dit ter plekke uit.

Sinds kort is het voor burgers die gevaccineerd zijn bij een GGD mogelijk om zowel op het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) als in MijnRIVM.nl te zien dat men gevaccineerd is, wanneer men gevaccineerd is en welk vaccin men heeft ontvangen.

Dit is uiteraard alleen het geval als je toestemming hebt verleend om jouw gegevens te delen met het RIVM. Heb je geen toestemming gegeven? Dan komen jouw gegevens wel in het EU Digitaal Corona Certificaat en de CoronaCheck-app, maar niet in MijnRIVM.

Hoe controleer ik of mijn vaccinaties goed geregistreerd staan?

Ben je bij de GGD gevaccineerd, dan kan dit op verschillende manieren:

 • Controleer of jouw gegevens goed op de registratiekaart van jouw vaccinatie staan. Is dit het geval, dan kun je ervan uitgaan dat uw gegevens goed in onze database staan. De registratiekaart komt namelijk uit CoronIT.
 • Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kunt je jouw vaccinatieafspraken inzien. Ga naar ‘Mijn vaccinatiegegevens inzien’ en log in met je DigiD. Je ziet hier jouw openstaande en afgeronde afspraken. Klopt dit overzicht? Dan staan jouw afspraken goed geregistreerd bij de GGD.
 • Wanneer je toestemming hebt gegeven om jouw gegevens met het RIVM te delen, dan kunt u ook in MijnRIVM kijken via www.mijn.rivm.nl/vaccinaties. Ook hier log je in met jouw DigiD.

Kloppen de gegevens, zoals je geboorte- of vaccinatiedatum, niet? Neem dan contact op met de landelijke GGD-lijn op 0800 - 5090.