GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 08-05-2020 om 11:18 uur
Laatst gewijzigd op: 21-10-2020 om 13:33 uur

Steunpunt Coronazorgen

Tijdens de coronacrisis kan je te maken krijgen met stress, het gevoel van onzekerheid en verlies van naasten. Het kan in deze tijd van sociale afstand lastiger zijn om met deze gevoelens om te gaan. Om jou te helpen hebben we verschillende hulpmogelijkheden onder elkaar gezet.

Ga naar:

informatie voor (zorg)professionals informatie voor publiek

Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM

Het IVC COVID-19 is specifiek gericht op het omgaan met de mentale gevolgen van de coronacrisis. Iedereen kan hier terecht voor betrouwbare informatie en verwijzing naar betrokken diensten.

Ga naar het IVC COVID-19

Hulp voor Zorgmedewerkers

De coronacrisis vraagt veel van onze zorg. Jij staat als zorgprofessional in deze bijzondere tijd mogelijk meer onder druk dan je gewend bent. Daarom bieden we jou de mogelijkheid aan gebruik te maken van een zorgbuddy. Lees hier meer over op onze pagina over het zorgbuddy project.

Meer over het zorgbuddy project

Zelf aan de slag

Heb je meer behoefte aan handvatten waar je zelf mee aan de slag kan? Dat kan natuurlijk ook! Kijk op de website van ARQ voor professionals of ga aan de slag met de volgende downloads:

Informatie voor professionals

Op deze webpagina deelt ARQ informatie met betrekking tot psychosociale aspecten en COVID-19 voor professionals. De informatie is opgedeeld in informatie over doelgroepen en over (zelf)zorg voor professionals.

ARQ voor professionals

Informatie voor ondernemers

Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen er zijn. Op ons KVK Coronaloket - op werkdagen telefonisch bereikbaar – tref je onder meer een regelingencheck, veelgestelde vragen en inspirerende ondernemersinitiatieven aan.

KVK Coronaloket

informatie voor publiek

Hulp voor publiek tijdens de coronatijd 

Op deze webpagina deelt ARQ informatie over onder andere omgaan met stress en met de onzekerheden. Je leest ook meer over verlies, rouwen en rituelen in de coronatijd. Vanwege de veranderende situatie zullen de documenten vernieuwd worden bij nieuwe inzichten.

Publieksinformatie

Omgaan met de 'nieuwe' thuissituatie

De huidige thuisblijfsituatie door de maatregelen tegen het coronavirus zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Lees er alles over op de coronapagina van het Nederlands Jeugdinstituut.

Naar de tips

Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken?

Heb je een luisterend oor nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Bel dan de Rode Kruis Hulplijn 070 445 5888. Dit nummer is van maandag t/m zondag bereikbaar tussen 9:00 tot 21:00 uur. Of vul het formulier in en geef direct je hulpvraag door.

Naar het formulier

IC connect voor (Voormalig) IC-patiënten

IC Connect helpt patiënten en naasten. Tijdens de IC-periode, maar ook daarna, als het leven weer opgepakt moet worden.

Samen voor jou, in de intense tijd tijdens of na een intensive care opname.

Ga naar IC Connect

De Luisterlijn: bij zorgen, verdriet of een luisterend oor
Bel 0900 0767 (normaal tarief) voor een vertrouwelijk gesprek. (24/7 bereikbaar). Chatten of mailen kan ook via deluisterlijn.nl.
ANBO: voor ouderen die verlegen zitten om een praatje

ANBO beseft heel goed dat het voor u heel vervelend is. Misschien zit u op dit moment wel alleen thuis. Of u maakt zich ongerust en weet niet wat u wel en niet kunt doen. Wilt u graag iemand spreken? Belt u ANBO dan op via telefoonnummer:  0348 466 666 (dagelijks van 09:00 tot 17:00 uur).

Overigens kan iedereen die dat wil een lieve videoboodschap maken om ouderen een hart onder de riem te steken. Doet u mee? Stuur dan uw vlog naar hartonderderiem@anbo.nl.

De Kindertelefoon: voor alles wat jou bezighoudt

We snappen dat deze tijd best wel spannend en onzeker is. Misschien maak je je wel zorgen om familie of vrienden, school of voel je je alleen en is het thuis niet fijn. Daarom is De Kindertelefoon er juist nu!

Ga naar de Kindertelefoon

MIND Korrelatie: anoniem contact met een hulpverlener

MIND Korrelatie biedt anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp. Ze geven individueel advies en hulp aan iedereen die hierom vraagt. Dit kan telefonisch en online.

Ga naar MIND Korrelatie

Mantelzorg en het coronavirus

Als mantelzorger wil je weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare naaste; wat kan wel en wat kan niet? Op de website van de landelijke vereniging voor mantelzorgers vind je antwoorden op vragen die zij binnen krijgen.

Ga naar de coronapagina van Mantelzorg.nl