GGD Hart voor Brabant

Positief getest en nog niet gebeld door de GGD?

Ben je positief getest maar nog niet gebeld door een medewerker bron- en contactonderzoek van de GGD? Door drukte duurt het helaas iets langer voordat we contact met je opnemen. We willen je vragen alvast in isolatie te gaan en de mensen met wie je contact hebt gehad op de hoogte te brengen. We bellen je zo snel mogelijk. Bekijk hier alvast welke leefregels er voor jou gelden. 
Geplaatst op: 28-09-2020 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 13-07-2021 om 10:10 uur

Bron- en contactonderzoek

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het brononderzoek draait om de vraag waar je het coronavirus mogelijk hebt opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn. Bij het contactonderzoek brengen we al jouw contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten.

Naast de categorisering van contacten in de 3 verschillende groepen, is het ook van belang om te kijken of iemand als immuun beschouwd wordt. Voor immune contacten geldt namelijk een ander quarantaine en testbeleid. Iemand wordt als immuun gezien als er beschermende afweerstoffen tegen het virus zijn opgebouwd. Dit is het geval als de persoon:

 • Een vaccinatieserie heeft afgerond tenminste 14 dagen geleden
 • COVID-19 heeft doorgemaakt en daarna 1 vaccinatie (tenminste 14 dagen geleden) heeft ontvangen
 • COVID-19 heeft doorgemaakt korter dan 180 dagen geleden. 

Hieronder volgt een overzicht van de categorisering van contacten en het daarvoor geldende advies:

1. Huisgenoten

Dit zijn mensen die in hetzelfde huis leven als de positief geteste persoon. Je vindt de te nemen maatregelen voor immune huisgenoten en niet-immune huisgenoten op de website van het RIVM.

2. Nauwe contacten

Dit zijn personen buiten het huishouden die op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen. Je vindt de te nemen maatregelen voor immune nauwe contacten en niet-immune nauwe contacten op de website van het RIVM.

3.Overige contacten

Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad. Zoals op kantoor, in de klas of tijdens live vergaderingen. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter. Deze contacten worden over het algemeen niet meer geïnformeerd vanwege het lage risico op besmetting.

Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Leefregels voor de tijd dat je in isolatie bent

Het is belangrijk dat je de leefregels opvolgt. Zo help je voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt en dat mensen om je heen besmet raken.

1. Je hebt corona en gaat in isolatie. Dit zijn de leefregels voor de periode dat je thuis in isolatie gaat.

In isolatie gaan betekent dat je thuis op een eigen kamer blijft en daar ook slaapt. Jouw huisgenoten komen niet op jouw kamer. Je hebt dus geen contact met jouw huisgenoten.

 • Je mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
 • Laat anderen voor je boodschappen doen of laat jouw boodschappen thuis bezorgen.
 • Je mag in de tuin of op het balkon zitten.
 • Er mag niemand bij je op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
 • Alleen de mensen die bij je wonen, mogen samen met je in huis zijn. Je hebt geen contact met jouw huisgenoten. Dus ook niet knuffelen, zoenen en geen seks.
 • Blijf in een eigen kamer en je slaapt daar ook alleen. Zet 3x per dag het raam in de kamer 15 minuten open zodat er frisse lucht binnenkomt.
 • Als het mogelijk is, gebruik dan een apart toilet en badkamer. Maak deze elke dag schoon.
 • Gebruik eigen handdoeken en een eigen tandenborstel.
 • Doe jouw was in een aparte wasmand. Was het apart op een volledig programma op minimaal 40 graden.
 • Gebruik eigen bestek, borden, bekers en glazen.
 • Was jouw vaat gescheiden af met heet water en afwasmiddel of in de vaatwasmachine op een uitgebreid programma.
 • Gooi jouw afval in een aparte afvalzak op jouw eigen kamer.
 • De zak kan bij het restafval. Heb je een hond of een kat als huisdier? Kijk dan voor adviezen op de RIVM-webpagina over dieren en COVID-19.

2. Algemene hygiëneregels tijdens de isolatie. Deze regels zijn belangrijk voor iedereen die corona heeft.

De hygiëneregels zijn er om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Gebruik een papieren zakdoek voor het hoesten, snuiten van je neus of bij het niezen. Heb je geen papieren zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in de plooi van je elleboog.
 • Gebruik de zakdoek maar 1 keer en gooi de zakdoek na gebruik weg in een plastic zak. Was je handen.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit in ieder geval:
  o na hoesten en niezen;
  o nadat je naar het toilet bent geweest;
  o na het schoonmaken en opruimen;
  o voor het (bereiden van) eten.
 • Maak de dingen die je veel gebruikt elke dag schoon, zoals de doorspoelknop van het toilet, kraan, deurklinken en lichtknopjes. Gebruik een gewoon schoonmaakmiddel en doe de schoonmaakdoek direct in de was.
Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

 Is de uitslag negatief? Dan had je op het moment van testen geen corona. Je hoeft niet meer thuis te blijven. Maar blijf wel thuis als:

Nog steeds klachten na negatieve uitslag

Is de uitslag negatief maar heb je nog klachten? Blijf de basisregels volgen en vermijd contact met kwetsbare personen. Neem contact op met je huisarts als jouw klachten erger worden (meer dan 38 graden koorts of moeite met ademhalen).

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijg je opnieuw klachten die lijken op corona of worden jouw klachten erger? Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen. Of bel je huisarts.

Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:30 uur
Laatst gewijzigd op: 14-04-2021 om 12:46 uur

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben jij of je huisgenoot positief getest op corona en ga je in thuisquarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids 'Hulp en steun bij thuisquarantaine' leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

 • Landelijk informatienummer:  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • GGD Hart voor Brabant: 0900 364 64 64 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).

Hoe werkt quarantaine?

In deze video leggen we je uit wat quarantaine is en hoe het werkt.