GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-09-2020 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 11-02-2021 om 20:18 uur

Bron- en contactonderzoek

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het brononderzoek draait om de vraag waar je het coronavirus mogelijk hebt opgelopen. Met deze informatie kunnen we achterhalen of meer mensen op dezelfde manier besmet zijn. Bij het contactonderzoek brengen we al jouw contacten, vanaf 2 dagen vóór de start van de klachten tot nu, in kaart. Deze verdelen we drie groepen: huisgenoten, nauwe contacten en overige contacten. Per groep gelden verschillende maatregelen.

1. Huisgenoten

Dit zijn mensen die in hetzelfde huis leven als de positief geteste persoon.

Quarantaine voor huisgenoten
Alle huisgenoten gaan meteen in thuisquarantaine. Hoe lang deze duurt, hangt af van de woonsituatie. Als huisgenoten zich aan alle quarantaineregels kunnen houden, gaan ze 10 dagen in quarantaine, geteld vanaf het laatste contact met de positief geteste persoon. Lukt dit niet, dan blijven huisgenoten nog 10 dagen in quarantaine nadat de positief geteste persoon uit isolatie mag.

Testen voor huisgenoten
Wij adviseren huisgenoten om zich zo spoedig mogelijk te laten testen, ook als zij geen klachten hebben. Zo kan snel een besmetting worden ontdekt en contactopsporing worden gestart. Als de test afgenomen is binnen 5 dagen na de laatste blootstelling aan de besmettelijke persoon, blijft de huisgenoot in quarantaine. Vind de coronatest plaats 5 dagen na het laatste risicovolle contact en is de testuitslag negatief, dan mogen ze weer naar buiten. Krijgt een huisgenoot klachten? Maak dan een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat hij/zij van de bron- en contactonderzoeker heeft gekregen.

2. Nauwe contacten

Dit zijn personen buiten het huishouden die op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter contact hebben gehad met de besmette persoon. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder. Denk aan zoenen of in het gezicht hoesten of niezen. Personen die een melding vanuit de app CoronaMelder hebben gekregen worden als overige contacten beschouwd. 

Quarantaine voor nauwe contacten
Nauwe contacten gaan 10 dagen in thuisquarantaine, vanaf het laatste contact. Ze mogen onder andere niet naar het werk of naar school, en geen bezoek ontvangen.

Testen voor nauwe contacten
Wij adviseren nauw contacten om zich zo snel mogelijk te laten testen, ook als zij geen klachten hebben. Zo kan een besmetting snel worden ontdekt en kan contactopsporing worden gestart. Als de test afgenomen is binnen 5 dagen na de laatste blootstelling aan de besmettelijke persoon, blijft het nauwe contact. Vind de coronatest plaats 5 dagen na het laatste risicovolle contact en is de testuitslag negatief, dan mogen ze weer naar buiten. Krijgt een nauw contact klachten? Maak dan een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat hij/zij van de bron- en contactonderzoeker heeft gekregen.

3. Overige contacten

Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad. Zoals op kantoor, in de klas of tijdens live vergaderingen. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand waarbij geen sprake was van hoog risico door bijvoorbeeld zoenen of in het gezicht hoesten of niezen.

Overige contacten moeten extra opletten
Overige contacten ontvangen een brief met informatie en leefregels. Zij krijgen het advies om zich aan de al bestaande regels te houden en gedurende 10 dagen extra alert te zijn op klachten passend bij COVID-19 zoals hoesten, neusverkoudheid en/of koorts. Neem bij klachten direct contact op met de GGD voor advies. 

Testen voor overige contacten
Overige contacten krijgen het advies om zich op of na dag 5 na het laatste contact met de positief geteste persoon te laten testen, ook als zij geen klachten hebben, zodat een infectie snel vastgesteld kan worden. Zij hoeven in afwachting van de test niet thuis te blijven. Krijgt een overige contact klachten? Maak dan een afspraak voor een coronatest via het telefoonnummer dat hij/zij van de bron- en contactonderzoeker heeft gekregen.

Wanneer kun je je laten Testen zonder dat je klachten hebt?

Huisgenoten en nauwe contacten van wie uit bron- en contactonderzoek van de GGD of CoronaMelder app is gebleken dat zij in contact zijn geweest met een besmet persoon, krijgen het advies om zich zo snel mogelijk te laten testen. Hierdoor kunnen infecties snel worden opgespoord. Dit kan ook wanneer zij geen klachten hebben.

Daarnaast geldt ook het advies voor huisgenoten en nauwe contacten om te testen op of na de 5e dag van het laatste risicovolle contact met de besmette persoon. Op deze dag is het virus bij mensen zonder klachten, maar wel besmet goed aan te tonen. 

Is deze uitslag van dag 5 negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. De kans dat iemand nog ziek wordt is namelijk kleiner. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich uiteraard opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen. Vermijd altijd het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het risicocontact. Werk je in de zorg, overleg dan met jouw werkgever of en wanneer je weer mag werken. 

Ook voor overige contacten is het vanaf 3 februari mogelijk om zich te laten testen op korte termijn nadat het risicovolle contact heeft plaatsgevonden. 

Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Een positieve uitslag betekent dat je besmet bent met het coronavirus. Houd je aan de volgende maatregelen tot de GGD je belt:

 • Blijf thuis en laat geen bezoek komen.
 • Houd ruim afstand van andere mensen die bij jou in huis wonen.
 • Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. Daar slaap je ook en je slaapt alleen.
 • Zet regelmatig het raam open voor frisse lucht. Laat het raam 30 minuten open.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Lees deze online informatiebrief omdat je het coronavirus hebt goed door.
 • Had je je getest op advies van de GGD, maar heb je geen klachten? Lees dan deze online informatiebrief voor mensen zonder klachten goed door.
 • Bel met je huisarts en vertel dat je het coronavirus hebt.
 • Krijg je ernstige klachten, zoals benauwdheid en/of koorts? Bel dan meteen je huisarts. 

Wat moeten mijn huisgenoten/gezinsleden nu doen?

 • De mensen die bij je in huis wonen, moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je huisgenoten deze online informatiebrief voor huisgenoten van mensen zonder klachten goed doorlezen. heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je gezinsleden en huisgenoten weer naar buiten.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je huisgenoten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat je helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen je uit hoe je deze afspraak maakt. Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je huisgenoten in de buurt geweest. Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.
 • Is deze test van je huisgenoten negatief en hebben zij geen klachten? Dan mogen ze weer naar buiten.
 • Doen ze geen test? Dan blijven je huisgenoten 10 dagen thuis. Dit is 10 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest bij jou. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij je in de buurt.
 • Krijgen je gezinsleden en huisgenoten klachten? Dan moeten zij zich direct laten testen.
 • We hebben een online brief met regels voor gezinsleden en huisgenoten, voor wanneer je positief getest bent en klachten hebt.
 • Zorg dat je gezinsleden of huisgenoten die brief goed doorlezen. 

Hoe bereid ik me voor op het gesprek met de GGD?

 • De GGD belt je voor het bron- en contactonderzoek. En om je te helpen als je vragen hebt. Het kan 1 tot 2 dagen duren voordat de GGD je belt. Zorg dat je goed bereikbaar bent. Ze bellen je op het telefoonnummer dat je hebt opgegeven toen je de testafspraak maakte.
 • Had je klachten, toen je je liet testen? Schrijf dan op met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Op je lijstje zet je iedereen waarvoor het volgende geldt:

o Je hebt deze persoon gezien in de 2 dagen voordat je klachten kreeg of toen je al klachten had.

o EN deze persoon was op dat moment langer dan 15 minuten bij jou in de buurt op minder dan 1,5
  meter afstand. De GGD noemt deze persoon een nauw contact.

 • Had je nog geen klachten toen je je liet testen? Dan schrijf je alleen op met wie je nauw contact hebt gehad ná het afnemen van de test. Als je je aan de regels hebt
  gehouden, staat er niemand op jouw lijstje.
 • Gebruik je de CoronaMelder-app? Vertel dit dan aan de GGD. Na het gesprek stuur je een melding in de CoronaMelder-app.

Laat je nauwe contacten vast weten dat jij het coronavirus hebt en wat zij kunnen doen.

 • Laat aan iedereen op je lijstje weten dat je het coronavirus hebt.
 • Deze nauwe contacten moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen. Kinderen tot 13 jaar mogen als nauw contact wel naar de opvang, school of sporten, wanneer ze geen klachten hebben.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je nauwe contacten deze online informatiebrief voor nauwe contacten van mensen zonder klachten goed doorlezen.

o Heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je nauwe contacten weer naar buiten. •

 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je nauwe contacten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat hen helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen uit hoe ze deze afspraak maken.

o Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je nauwe contacten in de buurt geweest.
   Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.

 • Doen ze geen test? Dan blijven zij in totaal 10 dagen thuis, nadat ze voor het laatst langer dan 15 minuten dichter dan 1.5 meter bij je in de buurt zijn geweest.
 • Krijgen zij klachten die te maken hebben met corona? Dan moeten zij zich meteen laten testen. Ook als ze maar weinig klachten hebben.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Stuur iedereen op je lijstje de link naar deze online brief met belangrijke informatie speciaal voor nauwe contacten.

We beseffen dat dit veel informatie is. En dat de informatie algemeen is en niet allemaal precies voor jou geldt. Het belangrijkste is dat je thuis blijft en dus niet meer naar buiten gaat. Ook je gezinsleden en huisgenoten moeten binnen blijven, ook kinderen. De GGD belt je zo snel mogelijk en legt de informatie aan je uit.

Overige tips:

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je de folder ‘Hulp en steun bij quarantaine’ met informatie en tips bij het binnen blijven en geen bezoek ontvangen.
Mijn testuitslag is negatief, wat nu?

Je had op het moment van testen geen corona. Er zijn een aantal situaties waarbij je nog steeds binnen moet blijven. Lees de informatie hieronder daarom goed door. Lees ook goed de informatie onder ‘Ben je getest op advies van de GGD?’, wanneer dit het geval is.

1. Je moet nog steeds thuisblijven in de volgende situaties:

 • Ben je minder dan 5 dagen geleden in de buurt geweest bij iemand met corona? Met in de buurt bedoelen we dat je meer dan 15 minuten bij iemand was, op minder dan 1,5 meter. Dan heb je je test te vroeg gehad. De uitslag is daardoor nog niet betrouwbaar. Blijf thuis en maak een testafspraak voor op de vijfde dag nadat je bij deze persoon in de buurt was.
  o Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij iemand met corona in de buurt geweest. Laat je op zaterdag testen.
 • Heb je na je test nieuwe klachten gekregen die passen bij corona?
  Blijf dan thuis en laat je opnieuw testen.
 • Heb je een huisgenoot met coronaklachten?
  Met huisgenoten bedoelen we in deze situatie iedereen vanaf 6 jaar of ouder. Heeft je huisgenoot ook koorts of last van benauwdheid?
  o Blijf thuis totdat je huisgenoot een testuitslag heeft.
    Blijkt dat je huisgenoot geen corona heeft? Dan mag je weer naar buiten.
 • Ben je in een land geweest waar de kans groot is om corona te krijgen (oranje gebied)?
    o Blijf 10 dagen thuis vanaf de dag dat je weer in Nederland bent aangekomen.
  o Krijg je klachten? Laat je dan testen.

2. Ben je getest op advies van de GGD?

a. Na nauw contact met een besmet persoon meer dan 5 dagen geleden?

b. Na een melding uit de CoronaMelder-app?

Hou je dan ook aan de volgende regels:

 • Je mag weer naar buiten. Ook als je tijdens de test klachten had passend bij corona. Maar let op: zijn je klachten veranderd? Of had je op het moment dat je ging testen geen klachten en nu wel? Blijf dan thuis en laat je direct opnieuw testen.
 • Hou extra goed 1,5 meter afstand van andere mensen.
 • Kom niet in de buurt van mensen die kans hebben om ernstig ziek te worden door corona. Wacht hiermee tot 10 dagen nadat je voor het laatst in de buurt was van de persoon met corona. Hier lees je welke mensen meer kans hebben om ernstig ziek te worden van corona.
 • Werk je in de zorg? Overleg dan met je werkgever of je mag werken.

Let op

De testuitslag kun je niet gebruiken als bewijs dat je geen corona hebt. Voor meer informatie kijk hier.

Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:30 uur
Laatst gewijzigd op: 08-10-2020 om 19:37 uur

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben jij of je huisgenoot positief getest op corona en ga je in thuisquarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids 'Hulp en steun bij thuisquarantaine' leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

 • Landelijk informatienummer:  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • GGD Hart voor Brabant: 0900 364 64 64 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).

Uitleg bron- en contactonderzoek coronavirus

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.

Hoe werkt quarantaine?

In deze video leggen we je uit wat quarantaine is en hoe het werkt.