GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-09-2020 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 15-12-2020 om 15:02 uur

Bron- en contactonderzoek

Is iemand positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over de te volgen stappen.

Het aantal besmettingen neemt toe en hiermee ook het aantal bron- en contactonderzoeken. In een regulier bron- en contactonderzoek belt de GGD iedereen met een positieve corona uitslag en wordt een uitgebreide vragenlijst doorgenomen. Ook alle huisgenoten en nauwe contacten van de positief geteste persoon worden dan door de GGD gebeld. Sinds 7 december geven we de positief geteste persoon instructies en informatie om zelf zijn contacten te informeren en/of via de CoronaMelder. De GGD belt nog steeds iedereen met een positieve uitslag en licht de maatregelen toe. Hiernaast worden vragen gesteld die noodzakelijk zijn voor de landelijke surveillance. Personen die een leeftijd hebben boven de 70 jaar of die contacten hebben met prioriteit zoals in een (zorg)instelling worden door de GGD uitgebreider gebeld. We vragen de positief geteste persoon om zelf zijn of haar huisarts te informeren. De GGD neemt contact op met (zorg)instellingen en bedrijven in geval van een mogelijk cluster van besmettingen. 

Mijn testuitslag is positief, wat nu?

Een positieve uitslag betekent dat je besmet bent met het coronavirus. Houd je aan de volgende maatregelen tot de GGD je belt:

 • Blijf thuis en laat geen bezoek komen.
 • Houd ruim afstand van andere mensen die bij jou in huis wonen.
 • Blijf zoveel mogelijk in je eigen kamer. Daar slaap je ook en je slaapt alleen.
 • Zet regelmatig het raam open voor frisse lucht. Laat het raam 30 minuten open.
 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Lees deze online informatiebrief omdat je het coronavirus hebt goed door.
 • Had je je getest op advies van de GGD, maar heb je geen klachten? Lees dan deze online informatiebrief voor mensen zonder klachten goed door.
 • Bel met je huisarts en vertel dat je het coronavirus hebt.
 • Krijg je ernstige klachten, zoals benauwdheid en/of koorts? Bel dan meteen je huisarts. 

Wat moeten mijn huisgenoten/gezinsleden nu doen?

 • De mensen die bij je in huis wonen, moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je huisgenoten deze online informatiebrief voor huisgenoten van mensen zonder klachten goed doorlezen. heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je gezinsleden en huisgenoten weer naar buiten.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je huisgenoten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat je helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen je uit hoe je deze afspraak maakt. Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je huisgenoten in de buurt geweest. Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.
 • Is deze test van je huisgenoten negatief en hebben zij geen klachten? Dan mogen ze weer naar buiten.
 • Doen ze geen test? Dan blijven je huisgenoten 10 dagen thuis. Dit is 10 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht in de buurt zijn geweest bij jou. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij je in de buurt.
 • Krijgen je gezinsleden en huisgenoten klachten? Dan moeten zij zich direct laten testen.
 • We hebben een online brief met regels voor gezinsleden en huisgenoten, voor wanneer je positief getest bent en klachten hebt.
 • Zorg dat je gezinsleden of huisgenoten die brief goed doorlezen. 

Hoe bereid ik me voor op het gesprek met de GGD?

 • De GGD belt je voor het bron- en contactonderzoek. En om je te helpen als je vragen hebt. Het kan 1 tot 2 dagen duren voordat de GGD je belt. Zorg dat je goed bereikbaar bent. Ze bellen je op het telefoonnummer dat je hebt opgegeven toen je de testafspraak maakte.
 • Had je klachten, toen je je liet testen? Schrijf dan op met wie je de afgelopen dagen contact hebt gehad. Op je lijstje zet je iedereen waarvoor het volgende geldt:

o Je hebt deze persoon gezien in de 2 dagen voordat je klachten kreeg of toen je al klachten had.

o EN deze persoon was op dat moment langer dan 15 minuten bij jou in de buurt op minder dan 1,5
  meter afstand. De GGD noemt deze persoon een nauw contact.

 • Had je nog geen klachten toen je je liet testen? Dan schrijf je alleen op met wie je nauw contact hebt gehad ná het afnemen van de test. Als je je aan de regels hebt
  gehouden, staat er niemand op jouw lijstje.
 • Gebruik je de CoronaMelder-app? Vertel dit dan aan de GGD. Na het gesprek stuur je een melding in de CoronaMelder-app.

Laat je nauwe contacten vast weten dat jij het coronavirus hebt en wat zij kunnen doen.

 • Laat aan iedereen op je lijstje weten dat je het coronavirus hebt.
 • Deze nauwe contacten moeten vanaf nu ook thuisblijven. Dit geldt ook voor kinderen. Kinderen tot 13 jaar mogen als nauw contact wel naar de opvang, school of sporten, wanneer ze geen klachten hebben.
 • Had je je getest op advies van de GGD én heb je geen klachten? Let dan goed op of je klachten krijgt.
 • Laat je nauwe contacten deze online informatiebrief voor nauwe contacten van mensen zonder klachten goed doorlezen.

o Heb je vijf dagen na de test nog geen klachten? Dan mogen je nauwe contacten weer naar buiten. •

 • Had je je getest, omdat je klachten had? Of had je geen klachten, maar nu wel? Dan mogen je nauwe contacten zich na 5 dagen laten testen op corona. Ook als ze geen klachten hebben. Dat is 5 dagen nadat ze voor het laatst een tijd dicht bij jou in de buurt zijn geweest. Dus 15 minuten of meer dichter dan 1,5 meter bij jou in de buurt. De GGD gaat hen helpen met het bepalen van deze datum. Ze leggen uit hoe ze deze afspraak maken.

o Een voorbeeld: op maandag ben je voor het laatst dicht bij je nauwe contacten in de buurt geweest.
   Dan kunnen zij zich op zaterdag laten testen.

 • Doen ze geen test? Dan blijven zij in totaal 10 dagen thuis, nadat ze voor het laatst langer dan 15 minuten dichter dan 1.5 meter bij je in de buurt zijn geweest.
 • Krijgen zij klachten die te maken hebben met corona? Dan moeten zij zich meteen laten testen. Ook als ze maar weinig klachten hebben.
 • Had je je getest, omdat je klachten had? Stuur iedereen op je lijstje de link naar deze online brief met belangrijke informatie speciaal voor nauwe contacten.

We beseffen dat dit veel informatie is. En dat de informatie algemeen is en niet allemaal precies voor jou geldt. Het belangrijkste is dat je thuis blijft en dus niet meer naar buiten gaat. Ook je gezinsleden en huisgenoten moeten binnen blijven, ook kinderen. De GGD belt je zo snel mogelijk en legt de informatie aan je uit.

Overige tips:

 • Op de website van de Rijksoverheid vind je de folder ‘Hulp en steun bij quarantaine’ met informatie en tips bij het binnen blijven en geen bezoek ontvangen.

Testen zonder klachten voor bepaalde groepen nu ook mogelijk

Mensen van wie uit bron- en contactonderzoek van de GGD of de CoronaMelder app is gebleken dat zij nauw in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen zich vanaf 1 december op corona laten testen. Ook als ze geen klachten hebben. Dit kan op de 5e dag na het laatste risicovolle contact met die persoon. Op deze dag is het virus ook bij mensen zonder klachten goed aan te tonen.

Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Belangrijke voorwaarde is wel dat mensen ook daarna alert blijven op klachten en zich opnieuw laten testen als zij toch klachten krijgen. Vermijd altijd het contact met kwetsbare personen tot en met 10 dagen na het risicocontact. Werkt u in de zorg, overleg dan met uw werkgever of en wanneer u weer mag werken. Voor het maken van een testafspraak, kunnen nauwe contacten van een besmet persoon bellen met het telefoonnummer 0800 - 2035.

Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:30 uur
Laatst gewijzigd op: 08-10-2020 om 19:37 uur

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben jij of je huisgenoot positief getest op corona en ga je in thuisquarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids 'Hulp en steun bij thuisquarantaine' leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

 • Landelijk informatienummer:  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
 • GGD Hart voor Brabant: 0900 364 64 64 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).

Uitleg bron- en contactonderzoek coronavirus

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.