GGD Hart voor Brabant
Geplaatst op: 28-09-2020 om 13:58 uur
Laatst gewijzigd op: 08-10-2020 om 15:37 uur

Bron- en contactonderzoek

Het aantal positieve besmettingen loopt hard op. Corona verspreidt zich snel, sneller dan verwacht. Meer besmette mensen betekent ook meer bron- en contactonderzoek. Om ervoor te zorgen dat mensen die mogelijk met corona in contact zijn geweest geïnformeerd worden en maatregelen kunnen nemen, is GGD Hart voor Brabant overgeschakeld naar bron- en contactonderzoek op kleinere schaal.

Bron- en contactonderzoek op kleinere schaal
Wat is het ook alweer, bron- en contactonderzoek? Als je positief getest wordt op corona, is het belangrijk dat de mensen met wie jij in contact bent geweest weten dat ze mogelijk corona bij zich dragen en ziek kunnen worden. Wij willen daarom zo snel mogelijk een besmet persoon en de mensen waarmee hij of zij mee in contact is geweest identificeren en informeren. Dit is nodig om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Dan kunnen contacten uit voorzorg thuis in quarantaine om te voorkomen dat ook zij andere mensen besmetten. De GGD Hart voor Brabant belde tot voor kort contacten van iemand met corona allemaal na. Het originele uitgebreide bron en contactonderzoek kost gemiddeld 8 uur per positieve besmetting en dit lukt niet meer.

Wat doen we nu wel? 
We voeren op kleinere schaal bron- en contactonderzoek uit. Dit betekent dat we op basis van risico’s prioriteren bij wie we het bron- en contactonderzoek inzetten. Mensen die positief getest zijn en wonen in een (zorg)instelling vallen bijvoorbeeld onder een hoge prioriteit voor het bron- en contactonderzoek. Maar het kan ook gaan om mensen die werken in de gezondheidszorg zoals een huisarts, fysiotherapeut of verzorgende. Hiernaast bellen we álle positief gemelde patiënten om hen te informeren over de corona uitslag en instructies te geven over isolatie en quarantaine van contacten. We vragen ook aan hen waar ze denken dat ze het hebben opgelopen en of ze op evenementen of bijeenkomsten zijn geweest. 

Door deze wijziging in werkwijze spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zo goed mogelijk zicht te kunnen houden op clusters.

Voor alle contacten geldt: krijgt u klachten die passen bij het coronavirus? Neem dan direct contact op met
 0800 – 1202 om een afspraak te maken voor een coronatest.

Geplaatst op: 08-10-2020 om 19:30 uur
Laatst gewijzigd op: 08-10-2020 om 19:37 uur

Hulp en steun bij thuisquarantaine

Ben jij of je huisgenoot positief getest op corona en ga je in thuisquarantaine? We begrijpen dat het lastig kan zijn om 10 dagen binnen te moeten blijven. Er is steun en hulp beschikbaar in deze periode als je dat nodig hebt. In de gids 'Hulp en steun bij thuisquarantaine' leest je waar je hulp kunt vragen. Je vindt deze gids op de pagina van de Rijksoverheid.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Voor vragen over het bron- en contactonderzoek:

  • Landelijk informatienummer:  0800 1351 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).
  • GGD Hart voor Brabant: 0900 364 64 64 (dagelijks bereikbaar van 08.00 - 20.00 uur).

Uitleg bron- en contactonderzoek coronavirus

Ben je besmet met het coronavirus? Dan is het belangrijk om snel te weten wie in jouw omgeving nog meer besmet kan zijn. Hiervoor doet de GGD een bron- en contactonderzoek. In deze video wordt uitgelegd hoe zo’n onderzoek werkt.