GGD Hart voor Brabant
Marieke met de STOPtoberbal in 2019

De motivatie zit in jezelf, maar het stoppen met roken doen we samen!

"ik wil fit worden. Ik wil fit worden voor mijn veertigste verjaardag", zei onze vlogger Eefje in 2018. De motivatie was er helemaal. "ik weet eigenlijk vanaf het begin al hoe ongezond roken is, maar ik vind het stoppen zo moeilijk". Eefje pakte door. Erg indrukwekkend. Het is één van vele indrukwekkende verhalen die ik als gezondheidsbevorderaar van de GGD hoor zo in de aanloop naar Stoptober.

Stoppen met roken, we weten allemaal waarom dit belangrijk is. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan! 1 op de 3 rokers wil heel graag stoppen maar niet altijd met een goed resultaat. Vanuit de GGD promoten we Stoptober. Het is een uitdaging: stop eens voor 28 dagen. Tijdens die uitdaging word je bijgestaan door ‘lotgenoten’ – anderen die weten hoe lástig het is om de gewoonte van het roken af te leren. Doe je mee aan Stoptober? Dan word je elke dag gesteund en aangemoedigd om het vol te houden. Met de gratis Stoptober app, op social media, in het gratis Stoptober magazine, in het Stoptoberhuis en op Stoptober.tv. Je stopt samen. En dat maakt het echt makkelijker.

Meedoen aan Stoptober betekent een vijf keer zo grote kans dat jouw stoppoging succesvol is, vertelt de directeur van het Longfonds, Michael Rutgers. Dat geeft de burger moed, toch?

Zoek jij nog motivatie? We inspireren je graag!

Als GGD’er promoot ik een gezonde levensstijl. Een rookvrije generatie is hierbij een belangrijk uitgangspunt. En in gesprekken met mensen hoor ik leuke verhalen over wat het stoppen met roken een mens kan opleveren. Mooie verhalen, soms grappige verhalen. Wie weet helpt het jou de motivatie te vinden die jij nodig hebt om mee te doen aan de Stoptober uitdaging van 2020!

Geld besparen: en jezelf ermee belonen

In ’s-Hertogenbosch ontmoette ik een leuke vrouw. Zij vertelde dat zij inmiddels al 3 jaar niet meer rookt. Zij zette haar sigaretten geld écht opzij. Ze bespaarde na 3 jaar al €9.000,- euro! Een indrukwekkend bedrag. Zij vertelde me dat zij zichzelf nu af en toe trakteert op een extra paar schoenen waar ze heel blij van wordt.

Lekker fit

Een ander veelgehoord resultaat van het stoppen met roken is het verbeteren van de conditie. In Oss sprak ik een man die vertelde dat hij stopte met roken omdat hij écht gezondheidsklachten had. Hij stopte gesteund door zijn kleinkinderen. Nu na 18 maanden zonder sigaretten voelt hij zich echt fitter. Hij hoest minder en kan genieten van activiteiten met zijn kleinkinderen. Zijn missie is geslaagd!

Elkaar steunen

Het is allemaal zo makkelijk niet. Dat snap ik best. Een gemeenteambtenaar uit Oss vertelt dat ook hem het stoppen zwaar valt. Hij vertelde me dat steun van collega’s helpt. Na een aantal pogingen hoopt hij dat dit nu de definitieve-poging is. Ook Eefje vertelde dat de steun uit de Stoptober app haar echt door lastige momenten heen hielp.

Op naar een Rookvrije generatie

Door niet te roken geef je het goede voorbeeld aan de generatie die volgt. Je voorkomt dat kinderen en anderen ‘meeroken’. En dat is goed. Want ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden. We hopen als GGD dat Rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Dit kan in een rookvrije omgeving, zonder de verleiding van glimmende pakjes en met goede voorbeelden om zich heen.

En jij? Kunnen we jou uitdagen om mee te doen aan Stoptober?

Meer weten over Stoptober? Kijk op stoptober.nl of sluit aan bij (activiteiten stoptober 2020).

Plaats reactie