GGD Hart voor Brabant
Collega van de GGD zet stempel op vaccinatiepapieren

- Tjap - | Een dag bij de meningokokkenvaccinatie

"Goeiedag! Heb je je inentingspapieren bij je en graag ook je ID? Check! Alsjeblieft. Het kaartje met de paarse balk is voor je eigen administratie en graag goed bewaren bij je andere intentingspapieren thuis. Tjap (= geluid van de stempel). Het strookje met de blauwe balk geef je zo meteen aan de verpleegkundige en dan wens ik je heel veel succes!" - Met een team van acht medewerkers in een administratie rol dreunden wij dit voor de vaccinatielocatie in Tilburg - jawel- zo’n 8.000 keer op. Niet heel erg moeilijk zou je zo zeggen maar wel topsport.

Klaar voor de start?

Alsof het een uitje was stonden de eerste jongelui al rond de klok van kwart over acht voor de ingang van het Willem II stadion. Niet met de reden dat we een ongekend spannend potje voetbal te zien krijgen van Willem II - Ajax maar omdat er vandaag gevaccineerd wordt. Dat doen we met een super enthousiast team van medewerkers. Voor iedereen is het flink aanpoten. Ik zei het al, topsport zo’n campagnedag. Volgens een strakke route voegt de jeugd zich voor ons provisorisch opgestelde administratieloket. Ongeveer 8.000 jongens en meisjes melden zich verspreid over de ochtend, middag en een deel van de avond. Het merendeel van die 8.000 jongeren is bloednerveus. Na een uurtje zit de sfeer er bij ons team goed in want wat ontmoeten wij (al is het maar van hele korte duur) ontzettend leuke jeugd.

Iedere jongere heeft een eigen mooi verhaal

Een meisje meldt zich samen met haar moeder. Ze heeft een flinke tattoo op haar arm. Je ziet dat ze de tekening recentelijk in haar arm liet tatoeëren. Ze zegt dat haar vriendje vorige week is overleden en dat ze daarom die tekening in haar arm liet zetten. Zo kan ze altijd aan hem denken, zegt ze. Een angstig ogende jonge knul wil graag door de aparte priklijn geholpen worden. Hij slikt medicatie voor ernstige psychoseklachten, zegt zijn moeder. Zijn ogen staan dof en hij oogt verdrietig. Gelukkig kan ons team hem deze hulp bieden door hem naar een aparte priklijn te begeleiden. Er staan groepjes giechelende jonge meiden te wachten in de rij en zetten de tent op z’n kop. Ze jutten de boel lekker op, even de spanning lekker aandikken. Groepjes jongens doen eigenlijk hetzelfde alleen komt er ander geluid uit. Stoer, hard roepen en baarden in kelen. We zien kinderen met een ernstige verstandelijke beperking. Ze hebben werkelijk geen idee wat ze hier vandaag komen doen. We zien bekenden, familieleden of vrienden met hun zoon of met hun dochter. Sommige denken oprecht dat het een uitje is en nemen niet alleen vader en moeder mee maar ook opa en oma!

We zien kinderen die hun hoofden verbergen in hoodies. Jonge bouwvakkers in werkkleding en meiden op pálen van hakken. De inentingspapieren verschillen ook uitzonderlijk van uiterlijk. We zien de lege envelop. Inentingspapieren keurig netjes in plastic hoesjes. Verfrommelde niet leesbare papieren. Bij een éénling zat tussen zijn inentingspapieren een wietzakje. Onvolledige papieren of onvindbaar in rugzakken, tassen en Eastpaks. Het informatieboekje zonder de kaarten. Sommige hadden helemaal niets meegenomen. Het groene groeiboekje. Inentingspapieren vanaf het geboorte jaar. Het gele reizigersvaccinatieboekje. En dit alles werd aan ons gegeven met klamme, zwetende handjes en trillende vingers.

Ongeveer 8.000 leuke jongens en meiden. Om 18.00 uur zet ik de laatste voor vandaag, nog eentje dan…

Goeiedag! Heb je je inentingspapieren bij je en graag ook je ID? Check! Alsjeblieft. Het kaartje met de paarse balk is voor je eigen administratie en graag goed bewaren bij je andere intentingspapieren thuis. Het strookje met de blauwe balk geef je zo meteen aan de verpleegkundige en dan wens ik je heel veel succes! -Tjap-, 05 apr 2019.

Plaats reactie