GGD Hart voor Brabant
Babyhand en volwassenehand

”Ik wil dat ze zich veilig, gehoord en gezien voelen”

“Zonder vertrouwen en veiligheid kun je niet groeien. Ik luister naar mijn cliënten en creëer daarmee rust voor ze. Ze hebben vaak al een jarenlang circus van ‘moeten, moeten en moeten’ achter de rug. Bij mij hebben zij de regie. Ik schets wel altijd welke mogelijkheden er zijn, maar ze bepalen uiteindelijk zelf wat ze willen doen om hun leven weer op de rit te krijgen.”

Ik werk sinds juni 2018 als VoorZorgverpleegkundige bij GGD Hart voor Brabant. Als VoorZorgverpleegkundige begeleid ik jonge aanstaande moeders vanaf ongeveer zestien weken in de zwangerschap totdat hun kind twee jaar oud is. Meestal zijn het vrouwen in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar. Vaak meldt een verloskundige, een gynaecoloog, maatschappelijk werk of bijvoorbeeld organisaties voor buitenlandse vrouwen een aanstaande moeder aan voor ons programma voorzorg. Onze begeleiding is op vrijwillige basis.

Eerst bijvoegen, dan invoegen

Vrijwillige basis meedoen aan een programma. Dat betekent ook dat je mag stoppen wanneer je wilt. Maar ik hoop altijd van harte dat het programma voorzorg zo in elkaar zit dat een moeder het ziet als hulp. Moeders die worden aangemeld zien vaak niet direct dat ze een hulpvraag hebben. Dat is logisch, vaak zijn de moeders zelf nog op weg naar volwassenheid. Ze staan op het punt voor de eerste keer moeder te worden, maar ze zijn nog steeds vooral met zichzelf bezig. Niet met het kindje dat ze in zich dragen.

Ik probeer als VoorZorgverpleegkundige náást de aanstaande moeder te staan. Ik probeer de moeders in hun eigen kracht te zetten. Dat doe ik door ze in alles te begeleiden. Mijn ondersteuning is veel breder dan puur medisch. In de ruim twee jaar dat deze jonge kwetsbare vrouwen worden begeleid, leg ik gemiddeld één keer in de veertien dagen huisbezoeken af. Daarin bouw ik een intensieve relatie met ze op, zodat ze zich veilig, gehoord en gezien voelen. Pas als dat vertrouwen er is, kun je samen met de hulpvragen aan de slag. Ik moet eerst naast iemand staan voordat ik aan het ‘herstel’ kan gaan werken. "Eerst bijvoegen, dan invoegen, zeg ik altijd.”

Betonnen muur

Op dit moment begeleid ik een jonge vrouw van twintig jaar. Ze maakte in haar jonge leven al onvoorstelbaar veel rottigheid mee. Het is een wonder dat ze nog zo positief in het leven staat. Toen ze nog heel jong was, liet haar moeder haar in de steek omdat die koos voor haar toenmalige partner. Later werd voor haar ook bekend dat ze onder meer seksueel is misbruikt door haar vader en ex-stiefvader. Haar grootouders kregen de voogdij en voedden haar op. Ze werd in haar jeugd gepest en kwam uiteindelijk terecht in het loverboy-circuit. En dat was pas het begin van alle ellende. Ze kreeg te maken met foute vriendjes, relationele problemen met huiselijk geweld en ze raakte zwanger van een jongen die daar niet op zat te wachten. Hij heeft haar, toen ze vertelde zwanger van hem te zijn, geprobeerd te wurgen. Ze werd geschopt en geslagen in haar buik en hij duwde haar bijna over de balustrade van een flat.

Toen ik haar voor het eerst ontmoette had ze echt een betonnen muur om zich heen. Hoe kan het ook anders. Met haar oma kreeg ik makkelijker een goed contact. Haar oma geef ik bij het afscheid nemen vaak een kus. Bij deze jonge aanstaande moeder wist ik nooit hoe ik haar moest begroeten. Totdat ik haar laatst bezocht in het ziekenhuis, vlak nadat ze was bevallen. Ik kuste haar bij mijn vertrek en deze keer wimpelde ze me niet af. Ze zei zelfs tegen me: ‘Ik heb het gevoel dat ik bij je terecht kan’. Dat is echt een doorbraak, en daar word ik blij van.

Het maakt me dankbaar dat deze jonge vrouwen mij deel laten uitmaken van hun leven. Dat ik dichtbij mag staan op weg naar een nieuwe toekomst. Voor onze VoorZorgmoeders, maar zeker ook voor hun pasgeboren kindjes. Wij, als VoorZorgverpleegkundigen, hopen daarmee de cirkel te kunnen doorbreken.”

Goede samenwerking

Het werk van een VoorZorgverpleegkundige heeft alles te maken met veiligheid, vertrouwen en respect, maar ook met een goede samenwerking met andere hulpverleners en ketenpartners. In het geval van het twintigjarige meisje betaalde de gemeente Den Bosch bijvoorbeeld het kraamhotel en de hulp door een nachtzuster na de geboorte van haar kind. Dus letterlijk: niet alleen denken, maar ook doen. “Was dat bij deze jonge vrouw niet gebeurd, dan waren we haar voorgoed kwijt geweest. Dat geldt voor veel jonge aanstaande moeders. Werken we nóg meer met elkaar samen, dan kunnen we deze kwetsbare groep jonge vrouwen nog beter helpen. Die winst is niet in geld uit te drukken. Het is onbetaalbaar.”

Plaats reactie

 • Mooi zoals je alles beschrijft je mag trots op jezelf zijn heel goed werk met veel empathie hou dit vol .Op. Deze manier kun je vele mensen een warm hart 💘 toedragen .Wij zijn ook trot

  Gepost door: M SCHANS op 01-02-2019 om 10:35
 • Mooi Pascale.
  heel dankbaar werk!

  Gepost door: Ellis Hoogveld op 17-12-2018 om 08:56
 • Wat mooi verwoord, hoop dat je nog lang deze moeders mag blijven begeleiden.

  Gepost door: Silvie van den Brand op 14-12-2018 om 12:40
 • Mooi om te lezen wat je doet, Pascale!
  Met passie in je werk staan... ik herken het.
  Om dan uiteindelijk je doel te bereiken is een geweldig gevoel. Je beschrijft het ook zo mooi.
  Groetjes Petra

  Gepost door: Petra Voet- van Zadelhoff op 12-12-2018 om 14:09
 • Prachtig verhaal Pascale. Mooi dat we een kijkje kunnen nemen in de keuken van de Voorzorg verpleegkundigen. Dank je wel.

  Gepost door: Anne-Katrien Ausems. op 10-12-2018 om 18:17
Pascale Kokke
Marie-Pascale Kokke

Ik ben één van de zeven VoorZorgverpleegkundigen van de GGD Hart voor Brabant. VoorZorgverpleegkundigen zijn actief in Tilburg, Den Bosch en Brabant NoordOost. VoorZorg is een opvoed-, leefstijl-, gezondheids- en ontwikkelings- ondersteuningsprogramma voor jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind en weinig of geen opleiding hebben genoten. Zij krijgen tijdens hun zwangerschap en totdat het kind twee jaar is preventieve ondersteuning met een intensief schema van huisbezoeken door ervaren VoorZorgverpleegkundigen. Een goede relatie tussen de moeder en de verpleegkundige is een belangrijke randvoorwaarde voor het slagen van het programma én een leerervaring voor de moeder.

Plaatsingsdatum
10-12-2018, 12:26