GGD Hart voor Brabant
"Grote boodschap" over antibiotica - Blog over onderzoek IRIS bij Kinderdagverblijven

Een ‘grote boodschap’ voor antibiotica

Ik onderzoek poep. Ja. Je leest het goed: poep. Poep van gezonde kinderen. Met een soort wattenstaafje verzamelen mijn collega’s en ik samen met kinderdagverblijven poep uit een luier. Specifieke bacteriën in de poep testen we om te kijken of deze gewend zijn aan bepaalde antibiotica. Het minder goed werken van antibiotica, één van de grootste dreigingen voor onze toekomst. Als (bijna) moeder, tante en verpleegkundige bij GGD Hart voor Brabant werk ik graag mee aan onderzoek bij gezonde kinderen op het kinderdagverblijf.

Ons onderzoek heeft een mooie naam: IRIS

IRIS. Mooie naam voor een onderzoek, toch? Het is een afkorting voor Infectie RIsico Scan. We meten infectierisico en we nemen een klein beetje van de ontlasting van kinderen om te onderzoeken. Als GGD zijn we enorm blij met de deelname van kinderdagverblijven in ons werkgebied. Door enthousiaste kinderdagverblijven geven ouders/verzorgers toestemming voor ons onderzoek.

Hatsjoe! – Je geeft het makkelijk door

Handjes wassen en netjes hoesten of niezen is nog iets om te leren. Op een kinderdagverblijf zijn veel kinderen dicht bij elkaar. Er is dus veel kans dat een bacterie van het ene naar het andere kind overgaat. Hygiëne op het kinderdagverblijf, die bekijken we ook.

Als onderdeel van de IRIS doen we als GGD een observatie op de opvang. Hoe is de hygiëne bij het verschonen? En als er gegeten wordt? Ook meten we “de schoonmaak” met een apparaatje die aangeeft of iets schoon, voldoende, vies of heel erg vies is. Voor het kinderdagverblijf zelf erg nuttige informatie dus!

Een paar relevante vragen..

Naast de observatie en het verzamelen van de poep hebben we ook achtergrondinformatie nodig. We stellen een aantal vragen om straks ook betere conclusies te kunnen trekken. We willen weten of een kind pas nog antibiotica gebruikte. Of hoeveel dagen hij of zij naar de opvang gaat? Niet onbelangrijk: ging een kind pas nog op reis? Al deze informatie koppelen we anoniem aan de uitslag van het poeponderzoek. Zo hopen we te weten te komen wat van invloed kan zijn op het wel of niet bij je dragen van bepaalde bacteriën.

Antibiotica, helpt dit ook onze kinderen in de toekomst?

We doen het onderzoek om meer kennis te krijgen over antibioticaresistentie. Als mensen een infectie hebben door een bacterie, dan je daar ziek van worden. Soms is antibiotica nodig om een infectie tegen te gaan. Bij teveel gebruik van antibiotica kunnen bacteriën hieraan wennen en heeft het middel geen effect meer. Er is nog weinig onderzoek gedaan bij gezonde kinderen naar het bij zich dragen van bacteriën die gewend zijn aan antibiotica. Het zou fantastisch zijn als de resultaten uit ons onderzoek ons meer inzicht geeft.

Dit onderzoek op het kinderdagverblijf loopt tot februari 2019. De resultaten volgen later in het jaar. Aanmelden is niet meer mogelijk. Meer lezen? Kijk op de website i41health

Plaats reactie

 • Hoi Karine,

  Succes met de IRIS- scan! Ik heb de scan in onze regio afgerond.

  Groet,
  Math Theunissen
  GGDZL

  Gepost door: Math Theunissen op 05-12-2018 om 06:44
 • Goed bezig Karine!! Mooi werk! Ben benieuwd naar de uitkomsten! :)

  Gepost door: Marriëtte op 03-12-2018 om 22:35