GGD Hart voor Brabant
Blog van nix. NIX18

NIX18 ook voor scholen

Nix18 het is en blijft een uitdaging! Voor ouders, sportverenigingen, scholen, horeca en niet te vergeten de NIX18 generatie zelf! Onlangs volgde ik twee trainingen bij het Trimbos instituut (kenniscentrum alcohol en drugspreventie). Die trainingen kan ik al meteen in de praktijk brengen! Op dit moment begeleid ik een aantal scholen die in het nieuwe schooljaar echt aan de slag gaan met de thema’s alcohol, drugs en roken. Ik geloof in de kracht van samenwerken, elkaar steunen en helpen, dezelfde boodschap geven, en het gesprek aan gaan met de NIX18 generatie! Graag vertel ik je meer over de trainingen en ondersteuning die wij als GGD aanbieden aan scholen.

Frisse Start!

Wat is er leuker dan het nieuwe jaar te beginnen met een frisse start? De lessen ‘Frisse Start’ zijn bedoeld voor brugklassers. Brugklassers hebben over het algemeen een negatieve houding over alcohol en roken. Onderzoek wijst uit dit ergens halverwege het eerste leerjaar verandert. Als je NIX18 dán bespreekbaar maakt… blijft de negatieve houding richting alcohol en roken langer. Voorwaarde voor een succesvolle ‘Frisse Start’ is een goede sfeer in de groep.

Docenten aan wie ik de training frisse start gaf reageerden meteen enthousiast over de werkvormen in het programma. “Fijn dat keuzes maken nu ook geoefend kan worden voor deze thema’s”. Dat is ook waarom ik zo enthousiast ben over het lespakket. Leerlingen worden gestimuleerd om zélf een mening te vormen en oplossingen te bedenken voor lastige situaties.

Het Trimbos instituut interviewde docent Pieter van het Zeldenrust Steeland college over de lessen frisse start. Hij vertelt dat leerlingen graag met het frisse start lespakket werken. De meeste leerlingen vinden het onderwerp roken, drank en drugs heel interessant om over te praten. Bij het programma frisse start betrekken we ook de ouders van de brugklassers. Tijdens de eerste ouderavond vertellen docenten de ouders over het programma. Op een later moment gaan leerlingen in gesprek met hun ouders voor de opdracht ‘Interview met mijn ouders’. Een frisse manier voor een gezonde start van het schooljaar :-)

Pieter:"ik zou het programma zeker adviseren aan andere scholen. Omdat je nogmaals de sociale norm duidelijk maakt. Het is niet gangbaar om te roken, drank of drugs te gebruiken. Liefst helemaal niet. Zeker tot je 18e niet. Plus een stukje om leren gaan met groepsdruk. Ook altijd weer de vraag 'ik ervaar groepsdruk, maar is die groepsdruk ook terecht?'"

Meer uitdaging nodig? Doe mee aan de Smoke free challenge!

Wil je het lespakket aanvullen met een uitdaging? Dat kan! Jouw school kan ook meedoen met de ‘Smoke free challenge’. De 'Smoke free Challenge' is een leuke en uitdaging met spelelement voor klas 1 en 2. Leerlingen maken individueel én als klas kans op een prijs. De challenge is van 1 november tot 1 mei.

Tot 18 nog even NIX

Tja, dat is de uitdaging: tot je 18e nog even NIX. Experimenteren in deze fase is echt een dingetje! Ik ben er van overtuigd dat het erom gaat dat jongeren inzien dat de keuze bij hen zelf ligt. Met het aanbod ‘InCharge’ stimuleert de docent leerlingen om na te denken over hun zelfcontrole en wilskracht. Tijdens mijn training hoor ik terug van de docenten dat de werkvormen aansluiten bij de vaardigheden die jongeren leren waar het gaat om keuzes maken. “Deze vaardigheden kunnen we niet vaak genoeg oefenen en zeker voor deze thema’s heel waardevol”. Het sterke aan het programma ‘InCharge’ is de dialoog die op gang komt. En willen jongeren meer weten over een specifiek middel? Dan heeft de docent kennis om de jongeren te verwijzen naar een website met betrouwbare informatie. Tenslotte is er voor de 7 days challenge is een super leuke vorm waar de docenten al meteen heel enthousiast over zijn. “Ook leuk om zelf mee te doen” was de reactie van een betrokken docent.

Interesse om ook aan de slag te gaan?

Lees meer over de aanpak 'De Gezonde School' of neem contact met ons op!

Plaats reactie