GGD Hart voor Brabant
Help! Rookrobot verstopt

Help, Rookrobot verstopt !

Tijdens een projectweek ‘Gezonde School’ geef ik gastlessen over ‘Alcohol en Roken’ . Altijd leuk om het hier met brugklaspiepers over te hebben. Wat opvalt is hun over het algemeen negatieve attitude over alcohol en roken. Onderzoek wijst uit dat het kantelmoment naar positieve attitude halverwege leerjaar 1 is. Als je op dat moment voorlichting geeft, blijft de negatieve attitude richting alcohol en roken langer in stand. En dat levert gezondheidswinst op !

Niemand is van plan om te gaan roken.., maar een glaasje?

“Wie is er van plan om te gaan roken?” – niemand. Dezelfde vraag over alcohol geeft een ander beeld. Dan zijn er toch een paar leerlingen bang dat zij alcoholvrij blijven niet tot hun 18de jaar vol te houden. Als ik de groep vraag of ze weleens alcohol hebben gedronken, krijg ik toch een aantal vingers de lucht in. “Van wie kreeg je dat dan?”- ik hoor veel verschillende familienamen: papa, opa, mam, broer, oom.... Ik vraag mezelf af: “Aan wie moet ik eigenlijk voorlichting geven?”.

En? Wat is het voordeel van roken?

“Roept u maar: wat zijn de voordelen van roken?” In de groepen waar ik voorlichting geef hoor ik nooit meer dan 3 voordelen van roken. Als ik vraag naar de nadelen, hoor ik een hele waslijst: zeker 10 of meer! Ik noteer alle antwoorden op een groot vel. Vervolgens sta ik heel bedenkelijk naar die opsomming te kijken en daarna staar ik naar het plafond en vraag mezelf hardop af: “En waarom gaan mensen dan toch roken? Elke dag beginnen 100 kinderen met roken!” Een leuke interactie volgt.

De rookrobot troef!

Tenslotte heb ik nog de ‘rookrobot’ achter de hand. Ik ga met de hele groep naar buiten waar op een hangtafel de rookrobot staat. De rookrobot is een aluminium poppetje van 30 cm hoog. Aan de voorkant een gezichtje met een gaatje in de mond. Daar steek ik een (echte) sigaret in. Aan de achterkant plaats ik een mooi wit filtertje waarna ik met een schroefdop alles afsluit. Aan die dop zit een rubberen slangetje met aan het eind een ballonpompje. Ik steek de sigaret aan en de ‘Aah’ en ‘Ooh stinkt’ zijn niet van de lucht. Op een bepaald moment laat ik een leerling in het ballonnetje knijpen. Als je in dat ballonnetje knijpt gaat de lucht eruit en trekt de boel vacuüm. Vervolgens zuigt via de brandende sigaret de lucht(rook) weer terug naar het pompje. De robot rookt in no-time de sigaret op. Alle rook gaat door het filtertje. Ondertussen laat ik een foto zien van gezonde longen en rokerslongen naast elkaar. Ik draai de knop los en haal het filter eruit. Dat is schrikken, hartstikke bruin! En dat al na 1 sigaret! Ja, moet je nagaan als je 20 sigaretten per dag rookt. Wauw, dit maakt indruk.

Panne...

Zo deed ik het elk jaar. Maar dit jaar ging het anders. Het pompje werkte niet goed. Het leek wel of de lucht richting sigaret ging in plaats van andersom. Hij trok niet vacuüm! Ik haal de filter uit de rookrobot… die is helemaal wit! Daar sta ik dan met mijn goede gedrag en ik snapte er niets van. Tot ik de achterkant van het pompje eens goed bekeek…. En wat bleek? Het gaatje was helemaal verstopt met zwarte smurrie. Rest rotzooi uit opgerookte sigaretten, en er zat notabene een filter tussen !

Geluk bij een ongeluk..

En zo kon ik haarfijn mijn verhaal onderstrepen van de teer (weet je wel, waar ze asfalt van leggen op straat, ja, dat spul zit echt in een sigaret!) die als kauwgom vastplakt aan de binnenkant van je longblaasjes waardoor die niet meer goed kunnen uitzetten en je het benauwd krijgt.

Nou, als door deze ervaring de brugpiepers van Udens college nooit gaan roken heb ik mijn werk goed gedaan, dankzij mijn verstopte rookrobot :-)

Yvon Dieks

Plaats reactie

  • Leuk om je verhaal te lezen. Ik denk ook zeer effectief!!!!

    Gepost door: Maggy van Dooren op 19-06-2018 om 14:59